Thumbnail

Νηστεύεις; Τότε σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλα όσα σε ενδιαφέρουν Νηστεύεις; Τότε σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλα όσα σε ενδιαφέρουν

Ο κλινικός διατροφολόγος Κώστας Χαρή, προτείνει όλα όσα μπορείς να καταναλώνεις την περίοδο της νηστείας
Από τη Καθαρά Δευτέρα έχουμε την έναρξη των νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να αποφεύγονται τα ζωικά προϊόντα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων αποτελούν τις μόνες μέρες που επιτρέπετε η κατανάλωση ψαριού, ενώ για τους πολύ… αυστηρούς, η κατανάλωση ελαιόλαδου επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα. Με τη νηστεία οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να κάνουν και μια αποτοξίνωση από τα ζωικά λίπη και τις βλαβερές επιπτώσεις που τα ακολουθούν όπως καρδιοπάθειες, πίεση και κάποια είδη καρκίνου όπως τον καρκίνο του προστάτη. Επίσης, με την αύξηση της κατανάλωσης σε όσπρια, φρούτα και λαχανικά έχουν αυξημένη πρόσληψη σε φυτικές ίνες που έχουν καταλυτικό ρόλο στην υγεία και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

/

Πηγή φώτος

Από τη άλλη όμως έχουμε μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και πρωτεϊνών λόγω της μειωμένης κατανάλωσης κρεατικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.   Θα ήταν καλά αυτή τη περίοδο να καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο όπως είναι τα αμύγδαλα, το σπανάκι και το μπρόκολο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ασβέστιο. Λόγω του ότι όμως αυτή τη περίοδο έχουμε και έλλειψη σιδήρου όταν νηστεύουμε δε θα πρέπει να συνδυάζουμε τα φαγητά που περιέχουν ασβέστιο με φαγητά που περιέχουν σίδηρο διότι το ασβέστιο επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου.

Αντιθέτως οι φυτικές τροφές σιδήρου όπως είναι οι φακές, οι ξηροί καρποί και το ψωμί θα πρέπει να συνδυάζονται με φαγητά πλούσια σε βιταμίνη C που βοηθά στην αύξηση της απορροφητικότητας του σιδήρου. Για παράδειγμα το φαγητό μπορεί να συνοδεύεται με λίγο χυμό πορτοκάλι ή να τρώμε ένα πορτοκάλι μετά το φαγητό.

.

Πηγή φώτο

Για την κάλυψη των αναγκών μας σε πρωτεΐνη είναι θεμιτό να καταναλώνουμε τουλάχιστον τρις φορές την εβδομάδα όσπρια. Οι φακές μπορούν να συνδυαστούν με ρύζι για να έχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο φάσμα αμινοξέων και έτσι να καταναλώσουμε όλα τα αμινοξέα που δεν παράγει ο οργανισμός.

Μια ακόμα καλή πηγή πρωτεΐνης και αμινοξέων είναι το κινόα. Ενώ είναι στη κατηγορία των δημητριακών, τα θρεπτικά συστατικά του κινόα σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά διαφέρει. Είναι πολύ πιο θρεπτικό αφού περιέχει αμινοξέα, όπως λυσίνη και καλή ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου. Ένα φλιτζάνι περιέχει 12γρ φυτικών ινών, 24 γρ πρωτεΐνης και 83% της ημερήσιας πρόσληψης σε μαγνήσιο.  Προσοχή όμως στη ποσότητα αφού ανά 100γρ περιέχει 350 θερμίδες. 

Το κινόα μπορεί να καταναλωθεί στη θέση του ρυζιού στο πιάτο μας, μπορεί να είναι μέρος μιας σαλάτας η ακόμα και σαν συστατικό στα γεμιστά. Λόγω της αύξησης στη κατανάλωση αυτό το διάστημα πολλές φορές παρατηρείτε και αύξηση στο βάρος γιαυτό θα ήταν καλά να μην το παρακάνουμε στις ποσότητες και να επιλέγουμε καλής ποιότητας υδατάνθρακες όπως όσπρια, κινόα και όπου γίνετε ολικής αλέσεως χαμηλούς σε επιπρόσθετη ζάχαρη υδατάνθρακες.

 

O Κώστας Χαρή είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος. 

Βρες τον στα social media  ή κλείσε ραντεβού στο 25378080

 

Πηγή κεντρικής φωτό

Home