Μπλε: Το χρώμα του καλοκαιριού

Έχει την ιδιότητα να ανεβάζει τους παλμούς. Οι χρωματολόγοι είναι τόσο μεγάλοι θαυμαστές του, που το ανακηρύσσουν εδώ και πολλά χρόνια ως χρώμα της χρονιάς. Το μπλε δεν είναι μόνο για τα αγοράκια - είναι το χρώμα. Η αποχρώσεις Royal Regatta είναι μερικές δυναμικές εκδοχές του γαλάζιου που πλησιάζουν το μπλε, κι έχει το πλεονέκτημα να ξεσηκώνουν την αδρεναλίνη. Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να αντικαταστήσει τα βαθιά μπλε. ‘

Εμάς πάντως μας έπεισαν, γι΄αυτό σου παραθέτουμε πώς να αξιοποιήσεις τη δύναμη του μπλε στις πιο ένδοξες και ηχηρές του αποχρώσεις. Σύμφωνα με την ψυχολογία του χρώματος, το βαθύ μπλε ελαττώνει τα επίπεδα του στρες, προκαλεί ηρεμία, χαλάρωση και βοηθάει στην αυτοέκφραση. Είναι άρα ιδανικό για να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιο, το παιδικό δωμάτιο αλλά και το χώρο του γραφείου. Στο καθιστικό ή την τραπεζαρία θα λειτουργήσει ευεργετικά στην επικοινωνία με άλλα άτομα. Ακόμα, το βαθύ μπλε συνειρμικά θυμίζει πάντα τη θάλασσα, προκαλεί νοσταλγία αλλά και αίσθηση ασφάλειας.  Οι άνθρωποι που επιλέγουν το μπλε χρώμα, σημαίνει ότι είναι αληθινοί, τίμιοι και ειλικρινείς.

Τελευταία, το μπλε έχει μπει δυναμικά και στη διακόσμηση του σπιτιού και μάλιστα είναι από χρώματα που έχουν γίνει ανάρπαστα. Είτε βαθύ μπλε, είτε γαλάζιο είτε οποιαδήποτε άλλη απόχρωση, παίρνει τη θέση του στη διακόσμηση. Πολλοί επιλέγουν να βάψουν τους τοίχους του σπιτιού και αν το σκέφτεσαι, αλλά διστάζεις, τόλμησέ το. Γιατί, αν σε προβληματίζει ότι μπορεί να το βαρεθείς, όπως λένε οι ειδικοί, αυτό θα αργήσει να συμβεί. Άλλωστε, ως χρώμα δεν κουράζει το μάτι. Αν, όμως, δεν θέλεις να βάψεις τους τοίχους, μπορείς να το επιλέξεις ως επένδυση του καναπέ ή ως χρώμα στα ντουλάπια της κουζίνας. Μπορείς να επιλέξεις κάποια από χρώση του στα πλακάκια ή να βάψεις μπλε τις εσωτερικές πόρτες του σπιτιού. Ή μπορείς να προσθέσεις μία μπλε πινελιά στη διακόσμηση, επιλέγοντας διακοσμητικά στο χρώμα αυτό ή σκεπάσματα ή ακόμη και κουρτίνες.Κι αν νομίζεις πως όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να σε πείσουν σε μια μπλε...μεταμόρφωση του σπιτιού, οι παρακάτω φωτογραφίες σίγουρα θα το καταφέρουν. 

 

Το Μπλέ του Yves Klein
 Ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1947, τρεις νεαροί σε μια παραλία της Νίκαιας στη Γαλλία αποφάσισαν να παίξουν ένα παιχνίδι και να μοιράσουν τον κόσμο γύρω τους. Ο ένας επέλεξε το ζωικό βασίλειο, ο άλλος τα φυτά. Ο τρίτος επέλεξε τα ορυκτά και βυθίστηκε σε μία ονειροπόληση του απέραντου μπλε της θάλασσας και του ουρανού που εκτεινόταν μπροστά του. Στη συνέχεια, με την ικανοποίηση κάποιου που μόλις συνειδητοποίησε τον δρόμο που θα ακολουθήσει στη ζωή του, ανακοίνωσε στους φίλους του “Ο γαλανός ουρανός είναι το πρώτο έργο τέχνης μου.”  Αυτός ο νεαρός άνδρας ήταν ο Yves Klein, τον οποίο ο Νεοϋορκέζος κριτικός τέχνης Peter Schjeldahl περιέγραψε το 2010 ως τον “τελευταίο Γάλλο καλλιτέχνη μείζονος διεθνούς εμβέλειας.” Μέσα σε μία περίοδο ιδιοφυούς δημιουργικότητας που διήρκεσε από το 1954 ως τον θάνατο του - συνέπεια του τρίτου εμφράγματος - στην ηλικία των 34 το 1962, ο Klein άλλαξε τον ρου της δυτικής τέχνης.   Αυτό το πέτυχε χάρη στην εμμονή του στην πνευματικά εξυψωτική δύναμη των χρωμάτων: χρυσό, ροζ, αλλά πάνω απ' όλα το μπλε. Στην πραγματικότητα αυτή η χρωματική του αφοσίωση ήταν τόσο βαθιά, ώστε το 1960 να καταθέσει την ευρεσιτεχνία ενός χρώματος δικής του επινόησης, το οποίο ονόμασε International Klein Blue.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ