Thumbnail

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα του cyber-bullying; Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα του cyber-bullying;

Τι να συμβουλεύσετε τα παιδιά σας 
Έχουμε δει πολλές φορές τα αποτελέσματα των πράξεων του σχολικού εκφοβισμού, που είτε επηρεάζουν τη σωματική υγεία του παιδιού είτε του προκαλούν συναισθηματικές δυσκολίες. Τα νέα δεν είναι καλά…
Δεν έχουμε μόνο να αντιμετωπίσουμε τον εκφοβισμό στα σχολεία (bullying) αλλά και το Cyber bullying. Και είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα!

Με την εξάπλωση των υπολογιστών, των smartphones και των tablets αλλά και το γεγονός ότι τα social media έχουν γίνει πολύ δημοφιλή ιδίως στην νεολαία, πολλά παιδιά και έφηβοι μπορεί να βιώσουν διαδικτυακό εκφοβισμό. Και το πολύ άσχημο με το cyber bullying είναι ότι έχει την ικανότητα να εκφοβίζει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, δηλαδή να επηρεάσει όχι ένα παιδί μόνο, αλλά πολλά! 

Η τεχνολογία βοηθά αυτούς τους κάποιους που διαπράττουν αυτού του είδους τις πράξεις, καθώς μπορούν να προσεγγίζουν ένα ευρύτερο κοινό απ’ αυτό μιας τάξης, η ακόμη και ενός ολόκληρου σχολείου. 

Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι ίσως πιστεύουμε, και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

cyber1

Διάβασε ακόμη: Χαράλαμπος Κοτσώνης: Μιλά με λεπτομέρειες για το bullying που ...

Παιδιά και διαδικτυακή παρενόχληση

Γονείς, ψυχολόγοι, ψυχίατροι αλλά και δάσκαλοι και καθηγητές συμφωνούν ότι το cyber bullying έχει όλα τα στοιχεία για να εξελιχθεί σε μάστιγα για τα παιδιά μας. Πολλοί ειδικοί και ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, έχουν κατά καιρούς συμβουλέψει πολλούς γονείς πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, προτού γίνουν μάρτυρες ή βιώσουν το cyber bullying. 

Τι θα πρέπει λοιπόν ο κάθε γονιός να συμβουλέψει τα παιδιά του που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο;

cyber4

Διάβασε πιο κάτω κάποιες σημαντικές συμβουλές για να δώσεις στα παιδιά σου όσο αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό: 

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά τι πρέπει να προσέχουν στο διαδίκτυο. Βοηθήστε τα να μάθουν και να καταλάβουν. Αν κατανοήσουν τι είναι ο  διαδικτυακός εκφοβισμός, θα μπορούν να το αναγνωρίσουν και να το αποφύγουν από μόνοι τους. Και βέβαια, να τους εξηγήσετε ότι δεν θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι εκφοβισμό ποτέ!

Πως εμφανίζεται το cyber-bullying; Πρέπει να δώσουμε παραδείγματα στα παιδιά, για το που μπορεί να συναντήσουν το cyber bullying. Αυτά τα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Το να κάνεις αρνητικά σχόλια για την εικόνα προφίλ ενός ατόμου σε κάποιο κοινωνικό μέσο δικτύωσης (Facebook, Instagram, Youtube κ.α.)
  • Το να εκφοβίζεις ένα άτομο μέσω επαναλαμβανόμενων επιθετικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Να μοιράζεις σε άλλους ιδιωτικές πληροφορίες που κάποιος σου εμπιστεύθηκε 
  • Να βιντεοσκοπείς ή να φωτογραφίζεις κάποιον ή κάποια εν αγνοία του και μετά να το απειλείς ότι θα αναρτήσεις ιδιωτικές φωτογραφίες ή video στο διαδίκτυο. Να απειλείς ότι θα κοινοποιήσεις φωτογραφίες του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Υπάρχουν τόσα πολλά, που μόνο ο cyber bullying μπορεί να φτάσει!

Διάβασε ακόμη:  Μαριέλλα Σαββίδου: Το μήνυμά της για το bullying στα σχολεία (Βίντεο)

cyber3

Προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από cyber bullying

  1. Ιδιωτικά προφίλ μόνο φίλοι στα social media.
  2. Θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή των παιδιών μας ώστε να είναι προσεκτικοί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας διατηρούν ιδιωτικά τα προφίλ τους στα κοινωνικά μέσα και υπενθυμίζετέ τους ότι θα πρέπει να δέχονται μόνο αιτήματα φίλων από άτομα που πραγματικά γνωρίζουν. Δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται κανένα μέσα στο διαδίκτυο. Φίλοι και γνωστοί είναι μόνο αυτοί που βλέπεις καθημερινά και συναναστρέφεσαι.
  3. Να υποστηρίζουν την γνώμη τους: Θα πρέπει να τους δείξουμε να υποστηρίζουν τη γνώμη τους. Πρέπει να είναι ο εαυτός τους, ακόμα και σε ένα διαδικτυακό ομαδικό chat ή group κάποιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Η συμμετοχή σε ομαδικές συζητήσεις και chat μπορεί να οδηγήσει τους άλλους να σκεφτούν ότι η γνώμη που εκφέρουν δεν είναι δικιά τους αλλά είναι είτε της ομάδας είτε κάποιου άλλου εκτός ομάδας. Μέσα σε μια διαδικτυακή συζήτηση θα πρέπει να είναι δυνατοί και να υποστηρίζουν την άποψή τους χωρίς να αφήνουν υποψίες. Πρέπει να έχουν σωστή και τεκμηριωμένη άποψη. Η εικόνα που αφήνουν στους άλλους, να είναι ξεκάθαρη, δυνατή: ότι ‘δεν μπορεί κανένας να με κοροϊδέψει ή να με διαχειριστεί. 
  4. Εξηγήστε στα παιδιά, ότι το να μιλάς και να εκφέρεις την άποψή σου όταν δεν συμφωνείς με τον τρόπο που κάποιος ενεργεί, είναι σημαντική και δείχνει τη δύναμή σου ως άτομο.
  5. Να είμαστε κοντά τους: Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε δίπλα στα παιδιά και τους εφήβους μας. Να παρακολουθούμε την συμπεριφορά τους. Αν δούμε σημάδια αλλαγής, τότε άμεσα θα πρέπει να πλησιάσουμε και να παρακολουθήσουμε τη δραστηριότητά τους, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και γενικότερα στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να τα πλησιάσετε. Μπορεί πραγματικά να έχουν την ανάγκη μας και να χρειάζονται την βοήθειά μας. Προς Θεού, μη τους δείξετε ποτέ αδιαφορία. Προπαντών, δράστε άμεσα, πριν η κατάσταση ξεφύγει από τα χέρια σας. Οι μακρόχρονες και δυνητικά σοβαρές συνέπειες της διαδικτυακής παρενόχλησης δικαιολογούν την παρέμβαση των ενηλίκων όσο το δυνατό νωρίτερα.
  6. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό στην διαδικτυακή παρενόχληση: Κάποιος ειδικός (δάσκαλος, καθηγητής, ψυχολόγος κ.α.) που είτε γνωρίζει το παιδί μας είτε μπορεί άμεσα να το καταλάβει και να δει διαφορές στη συμπεριφορά του μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε οδηγίες για την αποτροπή του cyber bullying.

Γονείς, ζητήστε συμβουλές από ειδικούς για να προλάβετε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.

Προστατέψτε τα παιδιά σας από κακόβουλες επιθέσεις στο διαδίκτυο.

Διάβασε ακόμη:  Έλληνας Ολυμπιονίκης αποκαλύπτει: «Έχω δεχτεί bullying για τον ...

Πηγή

Home