Thumbnail

Meet the chef στο Limoncello Deli Bar Meet the chef στο Limoncello Deli Bar

Γνώρισε τον τετραπέρατο, θεότρελα δημιουργικό και ταλαντούχο Νίκο Καραθάνο, διεκδικώντας πρώτα ένα δείπνο αξίας 50 ευρώ, φτιαγμένο από τα χεράκια του
Λάβε μέρος στον έξυπνο διαγωνισμό του δικού μας Kitchen Island, διεκδίκησε ένα δείπνο αξίας 50 ευρώ και τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά και να φωτογραφηθείς με τον ευφυϊή και χαρισματικό Νίκο Καραθάνο, έναν άνθρωπο που μετρά αρκετές διακρίσεις στο πλούσιο βιογραφικό του, συμπεριλαμβανομένου και δυο αστεριών Michelin. Το δείπνο είναι για την Τετάρτη, 25 Απριλίου, γι' αυτό μην χάνεις άλλο πολύτιμο χρόνο.

Προτού στεφθείς ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού, καλό θα ήταν να μάθεις κάποια πράγματα για τον Νίκο Καραθάνο.

Μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, σε μια εποχή που υπήρχαν μόνο δυο-τρία μαγαζιά. Μια εποχή που χαρακτηριζόταν από μια αίσθηση ελευθερίας, όπως την περιέγραψε ο ίδιος ο Καραθάνος σε παλαιότερη συνέντευξή του στη Lifo. Έφευγε από το σπίτι του το πρωί και επέστρεφε αργά το βράδυ, ίσα-ίσα για ύπνο. Δεν ήταν ιδιαίτερα καλός μαθητής, του 13 και μετεξεταστέος κλασικά κάθε Σεπτέμβρη. Ήταν όμως πάντα η ψυχή της παρέας. Ήταν ο ροκάς τύπος που άκουγε Τρύπες, Panx Romana στη διαπασών, Παύλο Σιδηρόπουλο, Pink Floyd, με μακριά τσουλούφια, φλάιερ μπουφάν γεμάτα καρφίτσες και Dr Martens. Στις κόντρες έμπαινε πάντα μπροστά και υπήρχαν φορές που τα πράγματα ζόριζαν. Ο ίδιος παραδέχεται πως γλύτωσε από τις ασχήμιες, χάρη στη μαγειρική. Με την οποία «έμπλεξε» από τύχη. Όταν απολύθηκε από τον στρατό, δούλευε μαζί με τον πατέρα του. Αλλά, του ήταν αβάσταχτο να ξυπνάει ξημερώματα για να βάζει πλακάκια. Στους τρεις μήνες, τα είχε παρατήσει. Την ίδια εποχή είχε αρχίσει το επάγγελμα του μάγειρα να γίνεται δημοφιλές. Κάπως έτσι, αποφάσισε να γραφτεί σε μια σχολή μαγειρικής. Τότε ανακάλυψε το πάθος του! Αυτό ήταν. Ακολούθησε μια ζηλευτή πορεία. Μαθήτευσε πλάι στον Λευτέρη Λαζάρου και συνεργάστηκε επί 9 χρόνια με τον Αποστόλο Τραστέλη, της φηφισμένης Σπονδής . Κοντά του πήρε και το πρώτο αστέρι Michelin, προτού ακόμη κλείσει τα 28. Ένα άλλο μεγάλο σχολείο της καριέρας του υπήρξε η Ηytra. Παρά τους χρυσούς σκούφους και το δεύτερο αστέρι Michelin στα 32 του, ο ίδιος δηλώνει πιστός ακόλουθος της ελληνικής κουζίνας, στην οποία γουστάρει -όπως λέει εμφαντικά- την απλότητά της, συπληρώνοντας πως αν δεν καταλάβεις πρώτα τον εαυτό σου, τα υλικά του τόπου σου και την αξία τους, αν δεν έχουν καεί τα χέρια σου και αν δεν έχεις δουλέψει δίπλα σε σοβαρούς ανθρώπους, δεν γίνεσαι σεφ. Και ο Νίκος Καραθάνος τα έχει κάνει όλα και με το παραπάνω!

Νικος Καραθάνος

Με την κυπριακή κουζίνα ήρθε πρώτη φορά σε επαφή ένεκα της συνεργασίας του με το Limoncello, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο MyLife: «Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή κουζίνα, καθώς είμαστε ο ίδιος λαός, τόσο στο θέμα της φιλοξενίας, όσο και του φαγητού. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες διαφορές, όπως για παράδειγμα το ότι εσείς στην Κύπρο αγαπάτε να χρησιμοποιείτε στα πιάτα σας τον ξηρό κόλιανδρο. Θεωρώ πως η κυπριακή κουζίνα προσφέρεται για τεράστια εξέλιξη, αλλά θα πρέπει πρώτα οι μάγειρες στην Κύπρο να συνειδητοποιήσουν ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να στηρίξουν την παράδοσή τους. Όλες οι σπουδαίες κουζίνες στον κόσμο εξελίχθηκαν γιατί στήριξαν τη δική τους ιστορία. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από άλλες κουζίνες. Αρκεί απλώς να το πιστέψουμε και να ταξιδέψουμε. Προσωπικά, από τα ντόπια υλικά έχω πάθει έρωτα με το κολοκάσι! Μπορείς να το συνδυάσεις με τα πάντα και να το μαγειρέψεις όπως εσύ πιστεύεις, πάντα όμως με σεβασμό στην παράδοση. Προς το παρόν, δεν έχω ξεχωρίσει κάποιο πιάτο, εκτός από διάφορα υλικά, όπως η κουλούμπρα, που πλέον δεσπόζει στο μενού της Κουκουβάγιας

Για να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα βήματα που θα βρεις στις σελίδες του Kitchen Island στο Facebook και το Instagram

Επίσης, μπορείς να διαβάσεις την όλο γεύσεις και αρώματα συνέντευξή του Ανδρέα Λόρδου, ιδιοκτήτη του Limoncelloεδώ 

Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης 

Home