Thumbnail

Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα λαχταριστό τιραμισού Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα λαχταριστό τιραμισού

Η Ιταλοί δεν ξέρουν μόνο από μόδα, αλλά και από γλυκά
Το τιραμισού είναι ένα γλυκό διαδεδομένο σε όλη την Ιταλία, η προέλευση του οποίου βρίσκεται μεταξύ Φρίουλι (Friuli) και Βένετο (Veneto). Έχει ως βάση μπισκότα σαβαγιάρ (ή άλλα μπισκότα που τρίβονται εύκολα ) βρεγμένα με καφέ και καλυμμένα με κρέμα μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη. Βέβαια, θα βρεις και άλλες ευφάνταστες παραλλαγές.

Υλικά

  • 4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 2 φλιτζάνια τυρί Mascarpone
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα κρέμα
  • 1 κουταλάκι σιρόπι βανίλιας
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζάνι κρύο καφέ εσπρέσο
  • 1/2 φλιτζάνι λικέρ Amaretto 
  • 40 μπισκότα σαβαγιάρ
  • 3 κουταλιές σκόνη κακάο
  • σοκολάτα τριμμένη

Εκτέλεση 

  • Σ΄ένα μπολ ή πιάτο που χωράει το μέγεθος των σαβαγιάρ, ανακατεύετε τον καφέ εσπρέσο και το λικέρ Amaretto.
  • Σ'  ένα μιξερ χτυπάτε  τα ασπράδια μέχρι να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα.
  • Βάζετε σε μεγάλο μπολ το Mascarpone, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το σιρόπι  βανίλια και τα χτυπάτε καλά μ' ένα σύρμα.
  • Προσθέτετε τη φρέσκα κρέμα  και χτυπάτε λίγο ακόμη για 2-3 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Αναμειγνύετε με γρήγορες κινήσεις πρώτα το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα του Mascarpone και στη συνέχεια το υπόλοιπο ( όχι χτύπημα).
  • Σε ένα σκεύος απλώνετε στη βάση του μια μικρή στρώση κρέμας. Βυθίζετε τα μπισκότα για μερικά δευτερόλεπτα στο κρύο μείγμα καφέ-λικέρ και τα τοποθετείτε πάνω στην κρέμα, το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Ρίχνετε πάνω τους μια στρώση κρέμας και επαναλαμβάνετε τη στρώση με τα μπισκότα, τελειώνοντας με κρέμα.
  • Πασπαλίζετε με το κακάο -που έχετε βάλει μέσα σε σουρωτήρι- σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
  • Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες.
  • Σερβίρετε με την τριμμένη σοκολάτα πάνω στο τυραμισού και γαρνίρετε με δυόσμο (προαιρετικά). 

 

Home