Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα λαχταριστό τιραμισού
Η Ιταλοί δεν ξέρουν μόνο από μόδα, αλλά και από γλυκά
Υλικά
- 4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- 2 φλιτζάνια τυρί Mascarpone
- 1 φλιτζάνι φρέσκα κρέμα
- 1 κουταλάκι σιρόπι βανίλιας
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 3/4 φλιτζάνι κρύο καφέ εσπρέσο
- 1/2 φλιτζάνι λικέρ Amaretto
- 40 μπισκότα σαβαγιάρ
- 3 κουταλιές σκόνη κακάο
- σοκολάτα τριμμένη
Εκτέλεση
- Σ΄ένα μπολ ή πιάτο που χωράει το μέγεθος των σαβαγιάρ, ανακατεύετε τον καφέ εσπρέσο και το λικέρ Amaretto.
- Σ' ένα μιξερ χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα.
- Βάζετε σε μεγάλο μπολ το Mascarpone, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το σιρόπι βανίλια και τα χτυπάτε καλά μ' ένα σύρμα.
- Προσθέτετε τη φρέσκα κρέμα και χτυπάτε λίγο ακόμη για 2-3 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αναμειγνύετε με γρήγορες κινήσεις πρώτα το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα του Mascarpone και στη συνέχεια το υπόλοιπο ( όχι χτύπημα).
- Σε ένα σκεύος απλώνετε στη βάση του μια μικρή στρώση κρέμας. Βυθίζετε τα μπισκότα για μερικά δευτερόλεπτα στο κρύο μείγμα καφέ-λικέρ και τα τοποθετείτε πάνω στην κρέμα, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ρίχνετε πάνω τους μια στρώση κρέμας και επαναλαμβάνετε τη στρώση με τα μπισκότα, τελειώνοντας με κρέμα.
- Πασπαλίζετε με το κακάο -που έχετε βάλει μέσα σε σουρωτήρι- σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
- Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες.
- Σερβίρετε με την τριμμένη σοκολάτα πάνω στο τυραμισού και γαρνίρετε με δυόσμο (προαιρετικά).