Πατάτες γεμιστές με θαλασσινά και σάλτσα λεμονιού

Υλικά

  • 6 πατάτες (μεγάλες, μακρόστενες) 

Για τη γέμιση

  • 18 γαρίδες (μέτριου μεγέθους) 
  • 12 μύδια (φρέσκα ή κατεψυγμένα) 
  • 1 κονσέρβα καβούρι (καλής ποιότητας) 
  • ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα) 

Για τη σάλτσα

  • 3 κ.σ. μαγιονέζα 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • άνηθο (ψιλοκομμένο) 
  • αλάτι (κατά βούληση) 
  • πιπέρι (κατά βούληση) 

Για τη γαρνιτούρα

  • κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα) 
  • ντοματίνια (κομμένα στα 4) 
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • φουντίτσες μαϊντανού

Εκτέλεση 

  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180ο C.
  • Πλένεις, σκουπίζεις τις πατάτες και τις ψήνεις στο προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 60 περίπου λεπτά.
  • Καθαρίζεις τις γαρίδες αφαιρώντας το κέλυφος, την ουρά και το κεφάλι.
  • Χαράζεις τη ράχη και βγάζεις το μαύρο εντεράκι.
  • Πλένεις τα μύδια.
  • Στραγγίζεις το καβούρι και το χωρίζεις σε μικρά κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ βάζεις τα θαλασσινά και τα ανακατεύεις.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζεις το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρεις τα θαλασσινά μέχρι να τηγανιστούν και να ροδίσουν.
  • Σε ένα μπολ ρίχνεις τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το χυμό και ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και τα αναμειγνύεις χτυπώντας τα με σύρμα .
  • Βγάζεις τις πατάτες από τον φούρνο. Τις κόβεις κάθετα στη μέση χωρίς να χωρίσεις τα δύο κομμάτια και αφαιρείς όσο μπορείς από το εσωτερικό τους για να το γεμίσεις.
  • Γεμίζεις τις πατάτες με τα θαλασσινά.
  • Περιχύνεις με τη σάλτσα και πασπαλίζεις με κρεμμυδάκια φρέσκα, ντοματίνια  και με φουντίτσες μαϊντανού.

 
Περισσότερες συνταγές στη σελίδα 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ