Πατάτες γεμιστές με θαλασσινά και σάλτσα λεμονιού
Μια συνταγή από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Υλικά
- 6 πατάτες (μεγάλες, μακρόστενες)
Για τη γέμιση
- 18 γαρίδες (μέτριου μεγέθους)
- 12 μύδια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 1 κονσέρβα καβούρι (καλής ποιότητας)
- ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Για τη σάλτσα
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- άνηθο (ψιλοκομμένο)
- αλάτι (κατά βούληση)
- πιπέρι (κατά βούληση)
Για τη γαρνιτούρα
- κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
- ντοματίνια (κομμένα στα 4)
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- φουντίτσες μαϊντανού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180ο C.
- Πλένεις, σκουπίζεις τις πατάτες και τις ψήνεις στο προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 60 περίπου λεπτά.
- Καθαρίζεις τις γαρίδες αφαιρώντας το κέλυφος, την ουρά και το κεφάλι.
- Χαράζεις τη ράχη και βγάζεις το μαύρο εντεράκι.
- Πλένεις τα μύδια.
- Στραγγίζεις το καβούρι και το χωρίζεις σε μικρά κομμάτια.
- Σε ένα μπολ βάζεις τα θαλασσινά και τα ανακατεύεις.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζεις το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρεις τα θαλασσινά μέχρι να τηγανιστούν και να ροδίσουν.
- Σε ένα μπολ ρίχνεις τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το χυμό και ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και τα αναμειγνύεις χτυπώντας τα με σύρμα .
- Βγάζεις τις πατάτες από τον φούρνο. Τις κόβεις κάθετα στη μέση χωρίς να χωρίσεις τα δύο κομμάτια και αφαιρείς όσο μπορείς από το εσωτερικό τους για να το γεμίσεις.
- Γεμίζεις τις πατάτες με τα θαλασσινά.
- Περιχύνεις με τη σάλτσα και πασπαλίζεις με κρεμμυδάκια φρέσκα, ντοματίνια και με φουντίτσες μαϊντανού.
Περισσότερες συνταγές στη σελίδα