Thumbnail

Διώξε την αρνητική σκέψη με 4 απλά βήματα Διώξε την αρνητική σκέψη με 4 απλά βήματα

Απλές στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να διώξεις κάθε αρνητική σκέψη
Μια αρνητική σκέψη μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση. Οι σκέψεις αυτές μπορεί να αφορούν τη δουλειά, τα οικονομικά ή την υγεία ενώ συχνά μπορεί να έχουν πανίσχυρη επιρροή με αντίκτυπο την ψυχολογία.

Αυτές είναι οι 4 απλές στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να διώξεις κάθε αρνητική σκέψη μακριά.

1 Μην αφήνεις κενά

Ο εγκέφαλος μας απεχθάνεται τα κενά, επομένως αν τον αφήσεις χωρίς σκέψεις είναι πολύ πιθανό μια αρνητική σκέψη να καλύψει σύντομα αυτό το κενό. Για αυτόν τον λόγο, αντικατέστησε την αρνητική σκέψη που σε ταλαιπωρεί με μια θετική.

Εξάλλου, οι θετικές σκέψεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Αν, για παράδειγμα, ο/η σύντροφός σου δεν σηκώνει το κινητό, αντί να σκεφτείς ότι κάτι έχει συμβεί μπορείς να εστιάσεις στις λιγότερο δυσάρεστες πιθανότητες που είναι περισσότερες και πιο πιθανές: «έπεσε η μπαταρία του κινητού», «βρίσκεται σε περιοχή χωρίς κάλυψη», «δεν το ακούει» κτλ. 

2 Κάνε αντιπερισπασμό

Η καλύτερη τακτική, όταν έχεις μια αρνητική σκέψη, είναι να δημιουργήσεις αντιπερισπασμό προσπαθώντας να σκεφτείς κάτι άλλο ώστε να αποσπάσεις το μυαλό σου από αυτή. Ο εγκέφαλος ψάχνει διαρκώς για νέα πράγματα με σκοπό να επικεντρωθεί σε αυτά, επομένως αν τον τροφοδοτήσεις με άλλα ερεθίσματα είναι πιθανό να απαλλαγείς από μια δυσάρεστη και ενοχλητική σκέψη. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι καλύτερο να αποσπούμε την προσοχή με ένα πράγμα, παρά να αφήνουμε το μυαλό να χάνεται σε διάφορες άλλες σκέψεις. 

3 Εφάρμοσε την… ομοιοπαθητική μέθοδο

Μπορείς να κάνεις και ακριβώς το αντίθετο: αντί να προσπαθήσεις να απομακρύνεις μια αρνητική σκέψη, εστιάστε την προσοχή σου σε αυτή. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά σύμφωνα με έρευνες αυτή η μέθοδος μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε ορισμένα άτομα.

think

4 Κράτα μακριά το στρες

Μια ακόμη μέθοδο που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει είναι η έκθεση μας στο στρες. Η λογική είναι ότι το στρες μπορεί να «δαπανήσει» όλη την ενέργεια του μυαλού με αποτέλεσμα να μην αφήσει περιθώρια για αρνητικές σκέψεις.

Ωστόσο, όταν η τακτική αυτή έγινε προσπάθεια να επαληθευτεί πειραματικά, φάνηκε ότι αποτελεί μια λάθος προσέγγιση και αυτό γιατί οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αρνητική σκέψη θα επιστρέψει στο μυαλό και μάλιστα πιο δυνατή. Το καλύτερο λοιπόν είναι να προσπαθήσεις να αποφύγεις το άγχος με τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις αναπνοής.

Πηγή

 

Home