Λαζάνια με κιμά γαλοπούλας από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

  • 250 γρ. λαζάνια
  • 125 γρ. μοτσαρέλα (σε κομμάτια) 
  • λίγο πλατύφυλλο βασιλικό (για το σερβίρισμα) 

Για τον κιμά

  • 1 κρεμμύδι (κομμένο στα 4) 
  • 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες 2 εκ.) 
  • 2 κλωνάρια σέλερι (κομμένα σε ροδέλες 2 εκ)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • 500 γρ. κιμά από μπούτι γαλοπούλας
  • 150 γρ. κόκκινο κρασί
  • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κύβο κοτόπουλο σε 500 γρ. καυτό νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • ½ ματσάκι βασιλικό (μόνο τα φύλλα)

Για τη μπεσαμέλ

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 600 γρ. γάλα (χαμηλό σε λιπαρά) 
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση 

 Για τον κιμά

  • Ψιλοκόβεις στο μούλτι το κρεμμύδι, τα καρότα και τα σέλερι, προσέχοντας να μη λιώσουν.
  • Τα μεταφέρεις σε ένα τηγάνι, το οποίο έχει κάψει σε μέτρια φωτιά, προσθέτεις 2 κ.σ. λάδι και σοτάρεις για 5 λεπτά.
  • Ανεβάζεις τη θερμοκρασία, ρίχνεις τον κιμά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρεις για άλλα 10 λεπτά.
  • Σβήνεις με το κρασί και μαγειρεύεις για 5 λεπτά.
  • Προσθέτεις  τη ντομάτα κονκασέ και τον κύβο που έχεις διαλύσει σε νερό. Σιγοβράζεις για 15 λεπτά.
  • Προς το τέλος, προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα βασιλικού.

Για τη μπεσαμέλ

  • Βάζεις το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα που έχει κάψει σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζεις το αλεύρι μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.
  • Αποσύρεις και προσθέτεις το γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα.
  • Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, επαναφέρεις σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζεις για 5 λεπτά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  • Προσθέτεις αλατοπίπερο.

Για τη συναρμολόγηση

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
  • Άπλώνεις το ⅓ από τον κιμά σε ένα πυρέξ 25x30 εκ., καλύπτεις με ωμά λαζάνια και από πάνω βάζεις το ⅓ της μπεσαμέλ.
  • Κάνεις το ίδιο για άλλες 2 στρώσεις και τελειώνεις με μπεσαμέλ.
  • Από πάνω απλώνεις τη μοτσαρέλα και, αν θέλεις, πασπαλίζεις και με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνεις για 40 λεπτά.
  • Αν έχει πάρει πολύ χρώμα, μπορείς ενδιάμεσα να σκεπάσεις το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
  • Γαρνίρεις με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρεις. 

Περισσότερες συνταγές στη σελίδα 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ