Thumbnail

Λαζάνια με κιμά γαλοπούλας από τον Άκη Πετρετζίκη Λαζάνια με κιμά γαλοπούλας από τον Άκη Πετρετζίκη

Μια συνταγή που κανείς δεν θα μπορέσει να της αντισταθεί
Μια μπελαλίδικη συνταγή, που όμως θα σε δικαιώσει για το γευστικό αποτέλεσμα.

Υλικά

  • 250 γρ. λαζάνια
  • 125 γρ. μοτσαρέλα (σε κομμάτια) 
  • λίγο πλατύφυλλο βασιλικό (για το σερβίρισμα) 

Για τον κιμά

  • 1 κρεμμύδι (κομμένο στα 4) 
  • 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες 2 εκ.) 
  • 2 κλωνάρια σέλερι (κομμένα σε ροδέλες 2 εκ)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • 500 γρ. κιμά από μπούτι γαλοπούλας
  • 150 γρ. κόκκινο κρασί
  • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κύβο κοτόπουλο σε 500 γρ. καυτό νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • ½ ματσάκι βασιλικό (μόνο τα φύλλα)

Για τη μπεσαμέλ

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 600 γρ. γάλα (χαμηλό σε λιπαρά) 
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση 

 Για τον κιμά

  • Ψιλοκόβεις στο μούλτι το κρεμμύδι, τα καρότα και τα σέλερι, προσέχοντας να μη λιώσουν.
  • Τα μεταφέρεις σε ένα τηγάνι, το οποίο έχει κάψει σε μέτρια φωτιά, προσθέτεις 2 κ.σ. λάδι και σοτάρεις για 5 λεπτά.
  • Ανεβάζεις τη θερμοκρασία, ρίχνεις τον κιμά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρεις για άλλα 10 λεπτά.
  • Σβήνεις με το κρασί και μαγειρεύεις για 5 λεπτά.
  • Προσθέτεις  τη ντομάτα κονκασέ και τον κύβο που έχεις διαλύσει σε νερό. Σιγοβράζεις για 15 λεπτά.
  • Προς το τέλος, προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα βασιλικού.

Για τη μπεσαμέλ

  • Βάζεις το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα που έχει κάψει σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζεις το αλεύρι μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.
  • Αποσύρεις και προσθέτεις το γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα.
  • Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, επαναφέρεις σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζεις για 5 λεπτά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  • Προσθέτεις αλατοπίπερο.

Για τη συναρμολόγηση

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
  • Άπλώνεις το ⅓ από τον κιμά σε ένα πυρέξ 25x30 εκ., καλύπτεις με ωμά λαζάνια και από πάνω βάζεις το ⅓ της μπεσαμέλ.
  • Κάνεις το ίδιο για άλλες 2 στρώσεις και τελειώνεις με μπεσαμέλ.
  • Από πάνω απλώνεις τη μοτσαρέλα και, αν θέλεις, πασπαλίζεις και με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνεις για 40 λεπτά.
  • Αν έχει πάρει πολύ χρώμα, μπορείς ενδιάμεσα να σκεπάσεις το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
  • Γαρνίρεις με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρεις. 

Περισσότερες συνταγές στη σελίδα 

 

Home