Λαζάνια με κιμά γαλοπούλας από τον Άκη Πετρετζίκη
Μια συνταγή που κανείς δεν θα μπορέσει να της αντισταθεί
Υλικά
- 250 γρ. λαζάνια
- 125 γρ. μοτσαρέλα (σε κομμάτια)
- λίγο πλατύφυλλο βασιλικό (για το σερβίρισμα)
Για τον κιμά
- 1 κρεμμύδι (κομμένο στα 4)
- 2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες 2 εκ.)
- 2 κλωνάρια σέλερι (κομμένα σε ροδέλες 2 εκ)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 500 γρ. κιμά από μπούτι γαλοπούλας
- 150 γρ. κόκκινο κρασί
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κύβο κοτόπουλο σε 500 γρ. καυτό νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
- ½ ματσάκι βασιλικό (μόνο τα φύλλα)
Για τη μπεσαμέλ
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 600 γρ. γάλα (χαμηλό σε λιπαρά)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον κιμά
- Ψιλοκόβεις στο μούλτι το κρεμμύδι, τα καρότα και τα σέλερι, προσέχοντας να μη λιώσουν.
- Τα μεταφέρεις σε ένα τηγάνι, το οποίο έχει κάψει σε μέτρια φωτιά, προσθέτεις 2 κ.σ. λάδι και σοτάρεις για 5 λεπτά.
- Ανεβάζεις τη θερμοκρασία, ρίχνεις τον κιμά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρεις για άλλα 10 λεπτά.
- Σβήνεις με το κρασί και μαγειρεύεις για 5 λεπτά.
- Προσθέτεις τη ντομάτα κονκασέ και τον κύβο που έχεις διαλύσει σε νερό. Σιγοβράζεις για 15 λεπτά.
- Προς το τέλος, προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα βασιλικού.
Για τη μπεσαμέλ
- Βάζεις το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα που έχει κάψει σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζεις το αλεύρι μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα.
- Αποσύρεις και προσθέτεις το γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα.
- Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, επαναφέρεις σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζεις για 5 λεπτά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
- Προσθέτεις αλατοπίπερο.
Για τη συναρμολόγηση
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
- Άπλώνεις το ⅓ από τον κιμά σε ένα πυρέξ 25x30 εκ., καλύπτεις με ωμά λαζάνια και από πάνω βάζεις το ⅓ της μπεσαμέλ.
- Κάνεις το ίδιο για άλλες 2 στρώσεις και τελειώνεις με μπεσαμέλ.
- Από πάνω απλώνεις τη μοτσαρέλα και, αν θέλεις, πασπαλίζεις και με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνεις για 40 λεπτά.
- Αν έχει πάρει πολύ χρώμα, μπορείς ενδιάμεσα να σκεπάσεις το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
- Γαρνίρεις με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρεις.
Περισσότερες συνταγές στη σελίδα