Thumbnail

 Η τέχνη του χειροποίητου   Η τέχνη του χειροποίητου 

Η δημιουργός του «Things&Things», Πόλυ Χατζηστυλλή, είναι ένα δοτικό, ενθουσιώδες πλάσμα, που μας μυεί στο πνεύμα των γιορτών
Σε ποιον δεν αρέσουν οι χειροποίητες κατασκευές; Ειδικά, τη γιορτινή περίοδο οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε ιδιαίτερα δώρα, αλλά και διασκοσμητικά που θα προσδώσουν μια ξεχωριστή πινελιά στον προσωπικό μας χώρο. Η Πόλυ, είναι ο άνθρωπος σου! Όχι, μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά ολόχρονα, αφού οι δημιουργίες της είναι τόσο ξεχωριστές, όσο και η ίδια.

Πραγματικά χαίρεσαι να συνομιλείς με ανθρώπους που κάνουν αυτό που αγαπούν. Άνθρωποι που σπούδασαν κάτι διαφορετικό, ασχολήθηκαν με κάτι άλλο και στο τέλος επέστρεψαν στη βάση τους. Σε εκείνο που τους εξέφραζε από τότε που ήταν μικρά παιδιά. Που τους έκανε να αισθάνονται πλήρεις και γεμάτοι, χωρίς να ξέρουν ακόμη πώς είναι αυτό το αίσθημα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η Πόλυ. Το άνοιγμα του καταστήματος της στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ήταν η αφορμή να τα πούμε μετά από καιρό. Αυτό που κράτησα από την κουβέντα μας είναι ότι μπορεί με τις δημιουργίες της να διακοσμεί τα σπίτια των άλλων, αλλά η ίδια με αυτό το μαγαζί βρήκε το δεύτερο σπίτι της. Τον χώρο που την κάνει να αισθάνεται δημιουργική, χαρούμενη και αισιόδοξη! 

Τόσο καιρό που σε ξέρω, ποτέ δεν σε ρώτησα. Από ποια ηλικία άρχισες να φτιάχνεις διακοσμητικά; 

Πάντα ασχολούμουν. Από μικρή έκανα κατασκευές και μεταποιούσα διάφορα. Τα τελευταία δυο χρόνια, όμως, άρχισα να φτιάχνω αντικείμενα για το σπίτι και διακοσμητικά για παιδικά δωμάτια. 

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση του εαυτού σου από τα παιδικά σου χρόνια; 

Εμένα να ζωγραφίζω τους τοίχους του δωματίου μου. Αντί να διαβάζω, κλειδωνόμουν και ζωγράφιζα με τις ώρες. 

Τότε, πώς και δεν φοίτησες σε μια σχολή Καλών Τεχνών; 

Δεν ξέρω. Νομίζω έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν τόσο διαδεδομένη ως επιλογή, σε σχέση μάλιστα με τα κυπριακά δεδομένα. Επίλεξα τη γραφιστική, ένα εξίσου δημιουργικό επάγγελμα, αν και προτού ανοίξω το δικό μου μαγαζί δραστηριοποιούμουν στον ξενοδοχειακό τομέα. 

things and things

Οπότε, θα έλεγε κανείς πως το να ασχοληθείς με το χειροποίητο, για σένα ήταν μια φυσική εξέλιξη. 

Θεωρώ πως ναι. Με εκφράζει απόλυτα. Εξ ου και κανένας από τον περίγυρό μου δεν παραξενεύτηκε με την απόφασή μου να ανοίξω το κατάστημα «Things&Things».

Ωστόσο, υπήρξαν οι λεγόμενες φωνές της λογικής, που προσπάθησαν να σε αποτρέψουν από το να κάνεις αυτό το επιχειρηματικό βήμα; 

Υπήρξαν δυο άτομα που με συμβούλευσαν να μην ανοίξω ένα μαγαζί σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Μου επισήμαναν πως θα ήταν δύσκολο να τα βγάλω πέρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κατάστημα δεν βρίσκεται στο κέντρο της Λεμεσού, αλλά στο χωριό Παρεκκλησιά και συγκεκριμένα στην οδό Αρχαγγέλου Μιχαήλ 87. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην περιοχή και θεωρώ πως είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για δώρα και διακοσμητικά είδη για το σπίτι. 

Εσένα τι σε έκανε να θέλεις να δημιουργήσεις τον προσωπικό σου χώρο; 

Ακριβώς αυτό που λες. Χρειαζόμουν έναν προσωπικό χώρο για να δημιουργώ απερίσπαστη. Στο σπίτι ήταν δύσκολο με το παιδί. Παράλληλα, χρειαζόμουν κι ένα μέρος όπου μπορούσε ο κόσμος να έρχεται σε επαφή μαζί μου. 

poli things and thnings

Ποια είναι η απήχηση που έχεις μέχρι στιγμής; 

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη. Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. 

Έχω την αίσθηση πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι καταπιάνονται με τις χειροποίητες κατασκευές. Υποθέτω ότι ο ένας λόγος είναι επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με το παρελθόν; 

Αυτό είναι αλήθεια. Ο κόσμος πλέον αναζητεί κάτι πιο ιδιαίτερο, τόσο για τον προσωπικό του χώρο, όσο και για δώρα. Εκτιμά το χειροποίητο και το προτιμά έναντι των αντικειμένων μαζικής παραγωγής. Το ίδιο ισχύει και για τον παραλήπτη του δώρου. Αισθάνεται ξεχωριστός που ο άλλος αφιέρωσε χρόνο για να βρει κάτι ειδικά για εκείνον, όπως ένα αντικείμενο που φέρει τα αρχικά του ονόματός του ή κάποιο άλλο προσωπικό του χαρακτηριστικό.  

things and things

Ωστόσο, ο αυξημένος ανταγωνισμός ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας όταν σκεφτόσουν να ανοίξεις το κατάστημά σου; 

Με προβλημάτισε, μιας και υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με το χειροποίητο, έστω και αν ο καθένας είναι μοναδικός σε αυτό που κάνει. Ο αυξημένος ανταγωνισμός, όμως, δεν στάθηκε ικανός να με κρατήσει πίσω. Προτίμησα να πάρω αυτό το ρίσκο και να κάνω αυτό που αγαπώ. 

Πώς αισθάνεσαι κάθε πρωί που περνάς την πόρτα του «Things&Things»;

Είμαι απίστευτα χαρούμενη. Κατάφερα μόνη μου να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, έχοντας βέβαια και την πολύτιμη στήριξή της οικογένειας μου. Θα μπορούσα να μείνω με τις ώρες εδώ! 

Things & Things στο Facebook και το Instagram 

Μη χάσεις την αυριανή χριστουγεννιάτικη έκθεση της Πόλυς, 1η Δεκεμβρίου, στο Ajax Hotel στη Λεμεσό, από τις 16:00 μέχρι τις 20:00 

things and things

Home