Οδηγός επιβίωσης στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Της Μαρίας Γεωργίου 

Σενάριο πρώτο

Είσαι καλεσμένη στο πατρικό σου, όπου εκεί θα συναντήσεις την ενοχλητική θεία που θέλει επιτακτικά να μάθει πότε θα κάνεις μια σχέση της προκοπής. Αν έχεις ήδη δεσμό, θα θέλει να μάθει πότε θα σε αποκαταστήσει ο λεγάμενος -έτσι τον αποκαλεί, το όνομα είτε της διαφεύγει, είτε αποφεύγει από τακτική να το αναφέρει για να δείξει πως δεν τον εγκρίνει, άλλωστε το ζητούμενο είναι απλώς να βάλεις εσύ βέρα στο δεξί. Δεν ηρεμεί με μια γενική και αόριστη απάντηση. Θέλει συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν είσαι παντρεμένη, θα θέλει να μάθει πότε θα κάνεις παιδί. Σε περίπτωση που και αυτό το κεφάλαιο το έχουμε καλύψει, θα θέλει να μάθει πότε θα αποκτήσεις το δεύτερο. Αν και σ΄αυτόν τον τομέα είσαι κομπλέ, θα θέλει να μάθει με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια τα της δουλειάς σου. Ενδεχομένως να κριτικάρει το μαλλί, τα κιλά και τα ρούχα σου. 

Τρόπος αντιμετώπισης

Καταρχάς, ηρέμησε και διασκέδασε το. Καταβάθος αυτή η θεία δεν είναι κακιά, σε αγαπά με τον τρόπο της, απλώς δεν έχει κάτι άλλο να ασχοληθεί. Ή ακόμη και αν έχει, προς το παρόν, θέλει να ασχοληθεί με την ανιψιά της, δηλαδή εσένα. Να της απαντάς όσο το δυνατόν πιο ευγενικά και αφού δει ότι δεν πτοείσαι, θα σε αφήσει ήσυχη και θα πάει στον επόμενο συγγενή. Ελπίζουμε να έχεις αδελφή! 

Σενάριο δεύτερο

Είσαι καλεσμένη στο σπίτι των πεθερικών σου. Αν ανήκεις στην σπάνια περίπτωση κι έχεις καλή πεθερά, τότε δεν έχεις τίποτα να ανησυχείς. Αν πάλι ανήκεις στην πλειοψηφία του γυναικείου παντρεμένου πληθυσμού, το σκηνικό λίγο-πολύ είναι γνωστό. Με τη διαφορά ότι τώρα έχετε και το εορταστικό ντεκόρ στο background. Η πεθερά σου, όπως πάντα, έχει άποψη για όλα. Αν έχεις κάνει ένα φαγητό ή γλυκό, με το γνωστό βιτριολικό της ύφος, θα βρει τρόπο να το κριτικάρει. Ήθελε περισσότερο αλάτι, η σάλτσα δεν έδεσε καλά και πάει λέγοντας. Εννοείται πως το δώρο που θα της πάρεις, θα το ανοίξει μόνο και μόνο για να σου δείξει ότι δεν της αρέσει, αφού πρώτα σου πετάξει ένα: Δεν ήταν ανάγκη να μπεις σε έξοδα", θέλοντας ουσιαστικά να πει ότι πάλι βρήκες ευκαιρία να ξοδέψεις τα λεφτά του γιόκα της. Αν έχεις παιδιά, τα πράγματα χειροτερεύουν, γιατί συνήθως οι πεθερές θέλουν να τους κάνουν τις καλές γιαγιάδες. Και αυτό ένα πράγμα σημαίνει: Να αγνοούν επιδεικτικά κάθε δικό σου κανόνα και να μην τους χαλάνε χατίρι. Δεν τρώνε γλυκά τα παιδιά; Θα τους μπουκώσει μισό κιλό σοκολατάκια και μελομακάρονα. Δεν πίνουν αναψυχτικό τα παιδιά; Είσαι υπερβολική και πρέπει να κάνεις μια εξαίρεση μέρα που είναι. 

Τρόπος αντιμετώπισης

Να μην σου ανέβει σε καμία περίπτωση το αίμα στο κεφάλι. Άλλωστε, αυτός είναι ο στόχος της. Προτού πάτε στο σπίτι του "εχθρού" -της πεθεράς ήθελα να πω- μίλησε στα παιδιά σου, νοουμένου πως είναι σε μια ηλικία που αντιλαμβάνονται και εξήγησε τους πως ένεκα ημερών θα κάνεις εξαίρεση σε κάποιους κανόνες, αλλά θέσε σαφή όρια στο τι επιτρέπεται και τι όχι. Εξήγησε τους πως τους κανόνες τους θέτει μόνο η μαμά και ο μπαμπάς, και μόνο αυτοί μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για κάτι. Ελπίζουμε να είσαι τυχερή και να έχεις τη στήριξη του συζύγου σου, ο οποίος έχει επίγνωση πως η μάνα του δεν είναι και ο πιο γλυκός άνθρωπος του κόσμου. Αν όχι κι έχεις πέσει σε 'μαμάκια" -πράγμα που αντ΄ευχόμαστε, αλλά μέχρι τώρα θα πρέπει να το έχεις συνηθίσει- χρησιμοποίησε τη διπλωματία σου, την οποία λογικά μέχρι τώρα έχεις αναπτύξει σε άριστο βαθμό. Αγνόησε όσο μπορείς τις "θανατηφόρες" ατάκες της, κάνε χιούμορ όπου μπορείς και δείξε της πως δεν σε πτοεί τίποτα. Αν δει ότι σε ενοχλεί ό,τι κάνει, τότε δεν θα σταματήσει ποτέ. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ είναι ότι είναι η μητέρα του ανθρώπου που αγαπάς και γιαγιά των παιδιών σου, που επίσης τη λατρεύουν. 

Σενάριο τρίτο

Είσαι καλεσμένη σε σπίτι φίλων κι εκεί θα συναντήσεις τη γνωστή φίλη-φίδι. Αγαπημένη της ενασχόληση να κριτικάρει καθετί που κάνεις. Ένας συνδυασμός της θείας που προαναφέραμε και της πεθεράς σου. Με τη διαφορά ότι η ίδια δεν χάνει ευκαιρία να καυχιέται πόσο τέλεια ζωή έχει, εννοείται δεν παραπονιέται ποτέ για τίποτα, αφού έστω και αν έχει δυο παιδιά και είναι γυναίκα-καριέρας, φροντίζει το σπίτι στην εντέλεια, μαγειρεύει υπέροχα, έχει άψογη σιλουέτα -γιατί εννοείται πως η σχολή πιλάτες είναι το δεύτερο της σπίτι- και το χόμπι της είναι τα ταξίδια. Κάτι σαν τη Wonder Woman, αλλά στο πολύ πιο κομψό. Δίπλα της έχει τον σύζυγο τρόπαιο που τη λατρεύει και τα παιδιά τρόπαια, που είναι λες και έχουν ξεπηδήσει από μια ακαδημία savoir vivre. 

Τρόπος αντιμετωπίσης

Στην πραγματικότητα η γυναίκα που έχεις απέναντί σου, είναι δυστυχισμένη. Ναι, για την ίδια ακριβώς μιλάμε. Γιατί αν ήταν ευτυχισμένη, δεν θα είχε ανάγκη να το διαφημίζει με κάθε ευκαιρία. Είναι εγκλωβισμένη στην εικόνα της τέλειας γυναίκας που η ίδια έχει δημιουργήσει και έχει την εντύπωση -λανθασμένα- πως πρέπει να την υπηρετεί. Επίσης, έχει τρομερές ανασφάλειες. Εξ ου και θέλει συνεχή επιβεβαίωση. Στην προκειμένη, τη δική σου. Για να αισθάνεται καλά με τον εαυτό της θέλει οι άλλοι να τη θαυμάζουν, ακόμη και να τη ζηλεύουν. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, απλώς δείξε κατανόηση. Δείξε της πως σε ενδιαφέρει όσα λέει, αλλά εσύ μην τα παίρνεις τοις μετρητοίς. Να θυμάσαι πως απλώς γυαλίζει τη βιτρίνα του ευατού της. 

Σημ: Το πιο πάνω κείμενο εμπεριέχει μια δόση υπερβολής και γράφτηκε με χιουμοριστική διάθεση. Αν παρ΄όλα αυτά, τα πιο πάνω πρόσωπα -που δεν είναι και εντελώς φανταστικά- δεν σου θυμίζουν τίποτα από το δικό σου περίγυρο, τότε δεν ξέρεις πόσο τυχερή είσαι. Καλές γιορτές και να περάσεις τέλεια στο οικογενειακό τραπέζι! 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ