Thumbnail

«Είναι καλό για όλους μας που ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με το σχέδιο μόδας» «Είναι καλό για όλους μας που ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με το σχέδιο μόδας»

Με τη Γεωργία Μοδίτη έχεις πολλά να πεις, αλλά σίγουρα η μόδα είναι το κύριο θέμα συζήτησης.
Υποστηρίζει ότι δεν είναι multitasking, έστω και αν σχεδιάζει τις δικές της συλλογές ρούχων, διδάσκει ράψιμο και πατρόν, ενώ παράλληλα ασχολείται με το food styling και γράφει για μόδα σε περιοδικά. Και αυτό γιατί η Γεωργία αφοσιώνεται απόλυτα με ό,τι καταπιάνεται. Γνωρίζοντας την εδώ και χρόνια -μιας και συνεργαστήκαμε στα περιοδικά- τα ρούχα της αντικατοπρίζουν την προσωπικότητά της. Η Γεωργία είναι από τους ανθρώπους που ξέρουν ότι η ομορφιά βρίσκεται στα απλά πράγματα. Εξ ου και σχεδιάζει άνετα, κομψά κομμάτια, που απευθύνονται σε σύγχρονες γυναίκες, κόντρα στην εποχή μας που αποθεώνει καθετί κραυγαλέο.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μηνά και από προσωπικό αρχείο Γεωργίας Μοδίτη

Παρόλο που θα μπορούσες να φτιάχνεις θεατρικά κουστούμια –στα οποία ειδικεύτηκες κατά τη διάρκεια των σπουδών σου- κατέληξες να λανσάρεις τις δικές σου συλλογές ρούχων. Πότε κατάλαβες ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να το πράξεις;

Επιστρέφοντας στην Κύπρο από την Αγγλία, διαπίστωσα ότι τα πράγματα λειτουργούσαν λίγο διαφορετικά σε σχέση με τα κουστούμια και τα θέατρα γενικότερα. Κάπως έτσι, ξεκίνησα να εργάζομαι ως στυλίστρια για τα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ο Φιλελεύθερος». Έπειτα από 2-3 χρόνια, αισθάνθηκα έντονα την ανάγκη για περισσότερη δημιουργία και στράφηκα στο σχέδιο μόδας, έναν τομέα που ξέρω καλά.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Πάντοτε υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου να ασχοληθείς, κάποια στιγμή, μαζί του;

Όχι, παρόλο που είναι το αντικείμενο των σπουδών μου. Είχα και άλλα ενδιαφέροντα, όπως είναι το θέατρο. Γι’ αυτό και ακολούθησα τη συγκεκριμένη ειδίκευση.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Δεν ήθελες, δηλαδή, από μικρή να γίνεις σχεδιάστρια μόδας;

Καμία σχέση. Είχα περάσει από διάφορες φάσεις. Σκεφτόμουν να γίνω αρχιτέκτονας, ενώ για πολλά χρόνια δεν ήξερα καν τι ήθελα να κάνω. Κάποια στιγμή, ήθελα να γίνω διατροφολόγος.

γεωργια μοδιτη σχεδιαστρια

Και πότε καταστάλαξες;

Αμέσως μετά το σχολείο –το οποίο αισθανόμουν πως δεν μας προετοίμαζε για τη συνέχεια- αποφάσισα να παρακολουθήσω γι’ έναν χρόνο ένα course στο «Art and Design», στην Αγγλία, καθώς έκλινα προς τις Τέχνες. Παρόλο που δεν το βρήκα ιδιαίτερα εποικοδομητικό, είχα τον χρόνο να δουλέψω με τον εαυτό μου και να δω ακριβώς τι ήθελα να κάνω. Ευτυχώς, οι γονείς μου ήταν πολύ θετικοί και με στήριξαν.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Άρα, ήταν συνειδητή απόφαση να σπουδάσεις «Fashion Design».

Ναι. Για μένα ήταν κάπως extreme τελειώνοντας το σχολείο, να αποφασίσω αμέσως τι ήθελα να κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν από νωρίς, αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι είναι σαν εμένα. Θεωρώ πως το σχολείο σε προετοιμάζει για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και αν δεν πληροίς τα κριτήρια, είσαι κατά κάποιο τρόπο ξεκρέμαστος.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Οι δημιουργίες σου είναι σε λιτές γραμμές. Κάποιος που σε γνωρίζει, όπως εγώ, αντιλαμβάνεται ότι βασίζονται στο προσωπικό σου στιλ. Αλήθεια, πειραματίστηκες ποτέ μαζί του;

Παλαιότερα, κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου και τα πρώτα χρόνια των φοιτητικών μου χρόνων. Έβαψα τα μαλλιά μου σε διάφορα χρώματα. Πορτοκαλί, βυσσινί, μαύρο. Έκανα μέχρι και μελί ανταύγειες. Το ίδιο πειραματίστηκα και με το ντύσιμό μου. Ώσπου ωρίμασα και καταστάλαξα. Έχω βέβαια κάποια ρούχα από τότε, που μου αρέσουν, αλλά ξέρω πως δεν μου ταιριάζουν και δεν μπορώ να τα υποστηρίξω.

Βάζω στοίχημα ότι θες να σκίσεις τις φωτογραφίες από εκείνη την περίοδο…

(γέλια) Ναι, το θέλω πάρα πολύ.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Θεωρείς ότι οι Κύπριες διαθέτουν στιλ ή ακολουθούν τη λανθασμένη τακτική του «μιμητισμού»;

Προσπαθούν να είναι περιποιημένες και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Την ίδια ώρα, είναι προτιμότερο να «φιλτράρουμε» κατά πόσο ένα trend μάς ταιριάζει ή όχι. Γιατί παρατηρώ ότι οι περισσότερες επηρεάζονται πολύ από τις τάσεις της μόδας και δεν θα έπρεπε να είναι τόσο επιρρεπείς.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Τι θα απαντούσες στο επιχείρημα: «Γιατί να αγοράσω τα ρούχα ενός σχεδιαστή όταν υπάρχουν οι διεθνείς αλυσίδες, με πολύ πιο προσιτές τιμές;»;

Πρώτον, θεωρώ ότι οι δημιουργίες μου είναι προσιτές, καθώς φροντίζω να υπάρχει ένα range τιμών. Γενικότερα, η λογική πίσω από τα ρούχα μου είναι να φοριούνται εύκολα και να μπορεί το ίδιο εύκολα μια γυναίκα να τα αποκτήσει. Μιλώντας, τουλάχιστον, για τα δικά μου κομμάτια, κυκλοφορεί ένας περιορισμένος αριθμός κάθε σεζόν, σε αντίθεση με τα ρούχα μιας διεθνούς αλυσίδας. Παράλληλα, οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες γίνεται το ρούχο είναι τελείως διαφορετικές. Εγώ ετοιμάζω καθετί έχοντας ως γνώμονα τις Κύπριες γυναίκες και τον σωματότυπό τους, ενώ είναι διαφορετικές οι διαστάσεις που χρησιμοποιούν οι μεγάλες αλυσίδες ένδυσης.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Σε ποια φάση βρίσκεσαι όταν ετοιμάζεις μια συλλογή;

Ηρεμίας. Το απολαμβάνω. Για μένα, είναι λίγο περίεργο όταν ολοκληρωθεί η φωτογράφηση μιας συλλογής και βγει προς τα έξω, γιατί πέραν από το άγχος που έχω για το πώς θα τα πάει, ήδη βιώνω τη χαρά της επόμενης μου δουλειάς.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετοί σχεδιαστές. Θεωρείς ότι το είχε ανάγκη η κυπριακή αγορά;

Πιστεύω πως ναι. Είναι καλό για όλους μας που ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με το «Fashion Design». Πρώτα απ’ όλα, είναι θετικό που υπάρχει ανταγωνισμός, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση για πρώτες ύλες. Άρα, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσφορά και θα γίνουν οι τιμές πιο προσιτές. Θα φανεί, βέβαια, στην πορεία ποιοι θα έχουν διάρκεια.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Πιστεύεις ότι σε έχουν μάθει οι Κύπριες και σε εμπιστεύονται;

Νομίζω πως με γνωρίζουν, αλλά ξέρω ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο. Είμαι, όμως, χαμηλών τόνων.

Είσαι ευχαριστημένη από την πορεία σου μέχρι σήμερα;

Ναι, είμαι. Αισίως, έφτασα στην έβδομη μου συλλογή, κάνοντας αυτό που αγαπώ. Είναι πολύ δύσκολο, όμως, να τα βγάλεις πέρα μόνο από το «Fashion Design», γι’ αυτό και κάνω και άλλα πράγματα παράλληλα.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Ένα από αυτά είναι να διδάσκεις πατρόν και ράψιμο. Είναι κάτι που απολαμβάνεις;

Πάρα πολύ, γιατί μου προσφέρει εξίσου. Απλώς, κάποιες φορές με κουράζει λίγο, γιατί σε αντίθεση με τις κολεξιόν που κάνουν τον κύκλο τους, τα μαθήματα δεν σταματάνε ποτέ.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Τελικά, πώς μια Λεμεσιανή επέλεξε τη Λευκωσία ως τη βάση της;

Αυτό έγινε αφότου βρήκα δουλειά ως στυλίστρια, επιστρέφοντας στην Κύπρο. Τον πρώτο χρόνο πηγαινοερχόμουν, μέχρι που αποφάσισα να μετακομίσω στη Λευκωσία. Παρόλο που αγαπώ τη Λεμεσό, νομίζω, την απολαμβάνω περισσότερο όταν βρίσκομαι εκεί για διακοπές. Η Κύπρος είναι τόσο μικρή, που δεν θα μπορούσα μείνω σ’ έναν τόπο. Μου αρέσει που έχω ως βάση μου τη Λευκωσία και ταυτόχρονα έχω τη δυνατότητα να μετακινούμαι σε όποιο μέρος θέλω.

Γεωγία Μοδίτη σχεδιάστρια

Τετριμμένο, αλλά από πού αντλείς πηγή έμπνευσης;

Για να μπορέσω να ετοιμάσω μια συλλογή, παίζουν καθοριστικό ρόλο τα υφάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ωστόσο, για να καταλήξω στο ποια υφάσματα θα χρησιμοποιήσω, επηρεάζομαι από πολλούς παράγοντες, όπως ένα ταξίδι που έκανα, μια έκθεση ή μια ταινία που είδα, μια εκδρομή που πήγα. Βασικά, εμπνέομαι από παντού!

 

*Αν ενδιαφέρεσαι για τα μαθήματα πατρόν-ραψίματος της Γεωργίας Μοδίτη μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της στο τηλέφωνο: 99514374 ή μέσω της σελίδα της στο Facebook 

 

 

Home