Thumbnail

Παιδιά εθισμένα στην οθόνη: Η μάστιγα της εποχής Παιδιά εθισμένα στην οθόνη: Η μάστιγα της εποχής

Προβληματίζουν οι αριθμοί που καταγράφουν τον εθισμό των παιδιών στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα social media και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
Tα social media, τα smart phone και γενικά τα μέσα που μας προσφέρει η τεχνολογία, έχουν γίνει ένα με την καθημερινότητά μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν μέσα από τις τελευταίες τους έρευνες οι ειδικοί, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι φαίνεται όσον αφορά τον εθισμό μας και, κυρίως των παιδιών στην οθόνη.

Μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή, η Ελληνίδα κλινική ψυχολόγος-θεραπεύτρια, Ίλια Θοτοκά, θέλησε να αφυπνίσει το κοινό στο μεγάλο πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι σήμερα.

 «Το πρόβλημα είναι οι δραστηριότητες στο μέσο, όχι το μέσο καθ’ αυτό. Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes» αναφέρει.

media

Η κλινική ψυχολόγος-θεραπεύτρια υποστηρίζει πως τα παιδιά σήμερα είναι εθισμένα σε μεγάλο βαθμό, χαρακτηρίζοντάς αυτό που συμβαίνει σαν μια μάστιγα της εποχής μας.

«Υπάρχουν συμπτώματα, όταν το παιδί δεν υπακούει σ’ αυτό που λένε. Όταν δεν βάλεις όρια από νωρίς, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν μετά τα παιδιά. Οι γονείς δεν βάζουν όριο στα παιδιά γιατί νιώθουν ενοχές. Σε κάθε ηλικία υπάρχει διαφορετικό όριο, αν μιλάμε για ηλικίες 4-5 ετών, που χρησιμοποιεί το tablet του γονιού του. Ακόμα κι αν δεν πάρει tablet στα 5, σημασία έχουν οι χρόνοι. Η αμερικανική παιδιατρική εταιρία έχει ορίσει τους χρόνους που θα πρέπει τα παιδιά να είναι μπροστά από μία οθόνη. Το θέμα είναι ότι ο γονιός πρέπει να ορίσει στο παιδί, χρόνο καθημερινά, μία ώρα την ημέρα, 2 ώρες το σαββατοκύριακο το πολύ. Οι γονείς πρέπει να εκπαιδευτούν. Το ότι δεν μπορούν οι γονείς να βάλουν όρια, είναι θέμα δικό τους».

tablet

Μάλιστα, στην εκπομπή αναφέρθηκαν και στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, αφού από το 2007 ξεκίνησε μια μονάδα στην την οποία έχουν επισκεφθεί πάνω από 500 έφηβοι για εξατομικευμένη προσέγγιση σχετικά με την προβληματική χρήση του διαδικτύου.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό πηγαίνει στο 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών. Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες.  

Πηγή

Home