Φτιάξε την κουζίνα των ονείρων σου

Η κουζίνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σπιτιού, στο οποίο περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας. Ξέροντας λοιπόν το πόσο χρόνο ξοδεύουμε σε αυτό το μέρος του σπιτιού, αξίζει να προσεγγίσουμε και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό μιας κουζίνας που θα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, ήρεμα και δημιουργικά.

Λογικό είναι να έχεις βαρεθεί τις κλασικές ξύλινες κουζίνες. Είναι καιρός λοιπόν να δώσεις άλλο αέρα στην καρδιά του σπιτιού σου με μια νέα, μοντέρνα κουζίνα. Ένας υπέροχος συνδυασμός μοντέρνου και παλιού με γνώμονα τηλε ιτουργικότητα και την καλαισθησία.


Η σύγχρονη  κουζίνα αποτελείται από πληθώρα ηλεκτρικών συσκευών τελευταίας λέξης της τεχνολογίας. Μπορείς εύκολα να μετριάσεις την ψυχρότητα που εκπέμπουν αυτά τα άψυχα αντικείμενα στο χώρο και να της δώσεις τη ζεστασιά που διακατέχει το υπόλοιπο σπίτι. 

Η νέα άποψη αισθητικής συνδυάζει χειροποίητα υλικά, των οποίων η διακόσμηση είναι εμπνευσμένη από τη φύση, με υλικά που έχουν νεωτεριστικά στοιχεία. Είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνεις την κουζίνα εου, γιατί εκεί διοχετεύεται αρκετή ενέργεια καθημερινά. 

Στόχευσε σε ποιότητα, χειροτεχνία, έμπνευση από τη φύση και αγγίγματα vintage, για να δώσεις μια πινελιά γλυκιάς νοσταλγίας. Πάνω απ’ όλα, όμως, δώσε ψυχή και χαρακτήρα στην καρδιά του σπιτιού σου: η κουζίνα ζωντανεύει όταν τη στολίσεις μπιμπελό, αντίκες και αγαπημένους θησαυρούς. 

Εμείς μαζέψαμε τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες για την διακόσμηση της κουζίνας από τις οποίες μπορείς να εμπνευστείς και να φτιάξεις τη δική σου.


1. ΤΟ ΝΕΟ ΞΥΛΟ
Η ζεστασιά που παρέχουν τα ξύλινα ντουλάπια σε μια κουζίνα είναι ιδιαίτερη. Η δε ομορφιά στις κατασκευές όπου το ξύλο δεν έχει βαφτεί και φαίνονται οι γραμμές και τα νερά του, είναι ασύγκριτη. Μα δεν είναι μόνο θέμα ομορφιάς και ατμόσφαιρας, είναι και θέμα διαχρονικότητας. Για παράδειγμα, οι ερμαρόπορτες και τα ντουλάπια από ξύλο καρυδιάς είναι πάντα στη μόδα. 

2. ΠΟΡΤΕΣ ΠΑΝΤΟΥ
Μπορείς να αποταθείς στον μαραγκό σου για να σου φτιάξει τον σκελετό των πάγκων της κουζίνας. Όταν θα τελειώσει το έργο του, κάλυψε τους σκελετούς με πόρτες από ανακυκλωμένο ξύλο ή ακόμη με shutters, για να δώσεις μια όψη από παλαιότερες εποχές. Μπορείς να τα βρεις σε τιμές-έκπληξη από επαγγελματίες που εμπορεύονται αντίκες. Για να δημιουργήσειςμεγάλες αντιθέσεις, μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις ζωηρά χρώματα σε άλλα αντικείμενα του χώρου.

3. ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ-ΚΟΥΖΙΝΑ, 2 ΣΕ ΕΝΑ
Ο οικιακός εξοπλισμός δεν θα πρέπει απαραίτητα να περιορίζεται στις ηλεκτρικές συσκευές. Διαμόρφωσε την κουζίνα σου με το ίδιο σκεπτικό με το οποίο θα διακοσμήσεις την υπόλοιπη οικία και κάνε τολμηρούς, απροσδόκητους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, βάλε ένα διακοσμητικό καθρέφτη, ρετρό σκαμπό ή και ένα γουστόζικο πολυέλαιο. Μην ξεχνάς τα πράσινα φυτά, γιατί η παρουσία τους ζωηρεύει τον χώρο.  


4. ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ
Εύκολα, απλά και με λίγα έξοδα, χρησιμοποίησε μπιμπελό για να δώσεις χαρακτήρα στην κουζίνα σου. Αν θέλεις να είστε «in», μπορείς να προμηθευτείς αξεσουαρ στα χρώματα της μόδας. Ακόμη, επίλεξε ένα ιδιόμορφο μπουφέ, μια συρταριέρα-αντίκα, ή ένα έπιπλο με γυάλινη βιτρίνα για να εκθέσεις πιάτα και ποτήρια. Με αυτό τον τρόπο, θα βλέπεις πού είναι τοποθετημένα τα πιατικά σου και θα τα διατηρείς καθαρά, μακριά από τη σκόνη! Μπορείς κατά καιρούς να βάφεις με διαφορετικό χρώμα το έπιπλο, τα ντουλάπια κ.ο.κ., για να συμβαδίζουν με τις εκάστοτε καλλιτεχνικές τάσεις. Το πιο στυλάτο χρώμα για την περίοδο που διανύουμε, πάντως, είναι το γκρι του μολύβδου.  

5. ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ
Η κυρίαρχη τάση στους χώρους των σχεδιαστών επίπλων θέλει την κουζίνα να απέχει από τα στερεότυπα. Ο οίκος Bulthaup την ακολουθεί πιστά, προτείνοντας την κουζίνα-b2. Βασικά υλικά είναι το ξύλο βελανιδιάς, καρυδιάς και το ανοξείδωτο ατσάλι. Ένας μεγάλος πάγκος-τραπέζι μπορεί να αξιοποιηθεί για να καλύψει διαφορετικές ανάγκες, αφού, μεταξύ άλλων, ο νεροχύτης είναι ενσωματωμένος στον πάγκο. Τα ντουλάπια της b2 με τα πολυάριθμα ράφια είναι επίσης πολύ πρακτικά. Και το καλύτερο; Όταν και αν μετακομίσεις ποτέ, μπορείς να πάρεις την κουζίνα σου και να φύγεις... τα ράφια δεν είναι εντοιχισμένα και ο πάγκος-τραπέζι-νεροχύτης μετακινούνται όλα σε ένα.

6. ΤΌΛΜΗΣΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΕΙΣ
Το χρώμα διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στον σχεδιασμό της κουζίνας φέτος όπου προτιμούνται τολμηρές επιλογές.  Επίλεξε έγχρωμες γυάλινες επιφάνειες, και ειδικά τις πορτοκαλί, τυρκουάζ και λάιμ.


7. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ
Αν προτιμάς την κλασικά-λευκή-κουζίνα αλλά, ταυτόχρονα, δεν επιθυμείς να θυμίζει ψυχρό δωμάτιο νοσοκομείου ο χώρος, ζέστανε την ατμόσφαιρα επιλέγοντας το ξύλο. Για παράδειγμα, επένδυσε μέρος από την επιφάνεια των πάγκων με ανακυκλωμένα κομμάτια ξύλου κι έπειτα πέρασε το μια πολύ ελαφριά λευκή μπογιά, για να πετύχεις το αρμονικό δέσιμο των χρωμάτων στην κουζίνα.

8. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ένας εξαιρετικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσες να αποδώσεις στις λουστραρισμένες, ήπιες επιφάνειες μια κάπως πιο «άγρια» όψη αφορά τη διάταξή τους. Τοποθέτησέ τις πίσω από ένα τοίχο που δεν έχει βαφτεί και που φαίνονται γυμνά τα τούβλα. Ακόμη, χρησιμοποίησε για φόντο έναν τοίχο από ασβεστοκονίαμα, ο οποίος μπορεί να έχει, αν θέλεις, τραχιά επιφάνεια. 

9. ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΒΑΨΙΜΟ
Μην φοβάσαι να κάνεις ολοκληρωτικές αλλαγές στο χώρο, ειδικά όταν προσφέρεται να γίνονται αλλαγές όσο συχνά όσο θα ήθελες να δεις την κουζίνα σου με διαφορετικό στιλ. Για παράδειγμα, επίλεξε υλικά, τα οποία μπορούν να βάφονται ξανά και ξανά ώστε να είσαι σε θέση αλλάζεις το χρώμα των επίπλων όποτε σου κάνει κέφι. Οι MDF πόρτες πάγκων, που δεν κοστίζουν ακριβά, είναι ιδανικές για το σκοπό αυτό. Εναλλακτικά, μπορείς κατά καιρούς να αντικαταστήσεις κάποιες από τις συσκευές ή και αντικείμενα του χώρου με άλλα, ανάλογα τους, τα οποία θα έχουν διαφορετικό χρώμα. 

10. ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ
Μπορείς να έχεις μια κουζίνα σύγχρονη με όλες τις ανέσεις χωρίς να είναι «βαρυφορτωμένη». Οπωσδήποτε, τον παν είναι να πετύχεις την ισορροπία μεταξύ χρωμάτων και σχεδίων. Η κουζίνα αυτή συνδυάζει ό,τι χρειάζεσαι: πολυτέλεια, πρακτικότητα, τελείωμα από λούστρο κι ανοξείδωτο χάλυβα -συν- κομψό ξύλο, όπως αυτό στη φωτογραφία από βαλανιδιά,  το οποίο αποπνέει τη ζεστασιά.

11. ΦΥΛΑΞΕ ΤΑ
Αν θέλεις να δώσεις το στίγμα της προσωπικότητάς σου στον χώρο σου, αξιοποίησε διάφορα σουβενίρ που απέκτησε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σου. Οι μικροί αυτοί θησαυροί χαρίζουν πρωτοτυπία στην κουζίνα σου, είτε αυτή είναι μοντέρνα είτε κλασική. Επίσης, επειδή εσύ διάλεξες τα σουβενίρ (που μπορεί να είναι πιάτα και ποτήρια), όχι μόνο η κουζίνα φέρει τη σφραγίδα του γούστου σου, άλλα καθίσταται και βέβαιο πως θα σε εκφράζει πάρα πολύ η ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα όμορφα και ευρηματικά είναι τα αμπαζούρ, τα οποία σου παρέχουν την επιπρόσθετη δυνατότητα να παίξεις με τον φωτισμό. 

12. ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΙΤΗ    
Ένα ντουλάπι που ξεκινά από το πάτωμα και καταλήγει στο ταβάνι έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Πρώτον, μπορούν να αποθηκευτούν πολλά αντικείμενα μέσα σε αυτό και, δεύτερον, καταλαμβάνει σχετικά μικρό χώρο από το πάτωμα. Τα ράφια ενός τέτοιου επίπλου μπορείς να τα αξιοποιήσεις δημιουργικά. Για παράδειγμα, μπορείς να τοποθετήσεις σε ράφια που είναι κοντά κοντά μια τοστιέρα, μια καφετιέρα, έναν αποχυμωτή και να φτιάξεις την «περιοχή-για-πρόγευμα». Τα μεγάλα κεραμικά πατώματος είναι καλή επιλογή: έχουν ύφος επιβλητικό και είναι εύκολη η τοποθέτησή τους.

13. DOLLY MIXTURE  
Νιώσε ελεύθερη να κάνεις ανάμειξη διαφορετικών στιλ και χρωμάτων στην κουζίνα σου, καθώς αυτό είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητό. Επίλεξε να έχουν απαλούς χρωματισμούς τα έπιπλα και χρησιμοποίησε  για  φόντο λαμπρά ολοζώντανα χρώματα (όπως στη φωτογραφία). Για να δημιουργήσεις ευχάριστη και εκλεκτική ατμόσφαιρα, συνδύασε με καρέκλες που έχουν διαφορετικά μεταξύ τους χρώματα. Ακόμη, συμπλήρωσε το σκηνικό με προσωπικούς σου μικρούς θησαυρούς, όπως μπιμπελό και σουβενίρ. 

14.GREY IS THE WHITE
Μια λιτή κουζίνα μπορεί να είναι κλασική ή να ακολουθεί πιστά τις επιταγές της μόδας, ανάλογα με το στιλ που θα της προσδώσεις. Μπορεί, όμως, το κυρίαρχο μοντέρνο στοιχείο να συνυπάρχει με στοιχεία κλασικά, ή και το αντίστροφο. Η μολυβί μπογιά των ντουλαπιών με τα μεταλλικά χερούλια από χρώμιο μοιάζει μοντέρνα αλλά, ταυτόχρονα, οι off-white επιφάνειες, που θυμίζουν λαμπερό σατέν, ως επίσης και το ξύλο, δίνουν ένα πιο παραδοσιακό τόνο στο χώρο». Οι παραδόσεις συνυπάρχουν με αυτό τον τρόπο αρμονικά. 


 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ