Thumbnail

Η Rosa Parks, η γυναίκα-σύμβολο κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ, γίνεται κούκλα της Mattel Η Rosa Parks, η γυναίκα-σύμβολο κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ, γίνεται κούκλα της Mattel

Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που αρνήθηκε να σηκωθεί για να καθίσει στη θέση της ένας λευκός, στα ''χέρια'' μικρών κοριτσιών
Οι μικρές που φτιάχνουν στο μυαλουδάκι τους ιστορίες και τις αναβιώνουν παίζοντας με κούκλες Barbie μπορούν πλέον να έχουν στη διάθεσή τους μια Barbie-σύμβολο του αγώνα για τα δικαιώματα του πολίτη ανεξαρτήτως χρώματος.

Η Mattel τίμησε την Ημέρα Ισότητας Γυναικών (εορτάζεται στις ΗΠΑ, κάθε 26 Αυγούστου), προσθέτοντας στη σειρά «Γυναίκες που Εμπνέουν» της Barbie, την Rosa Parks.

Διάβασε ακόμα: Ο David Bowie έγινε Barbie ως... Lady Stardust

Η Rosa Louise Parks έγραψε ιστορία το 1955 όταν, μέσα σε λεωφορείο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή να μετακινηθεί σε θέση προορισμένη για Μαύρους πολίτες των ΗΠΑ. Αυτή η πράξη ανυπακοής ήταν καταλύτης για το μποϊκοτάζ των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους Μαύρους το οποίο οργάνωσε ο Martin Luther King. 

Rosa Parks Barbie

Η Mattel την τιμά με την κυκλοφορία της Barbie Paks, αποκαλύπτοντας ότι αυτή είναι η τελευταία προσθήκη της σειράς των γυναικών που αποτελούν έμπνευση και μάλιστα κυκλοφορεί και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τη ζωή της.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Rosa Parks γυρίζοντας στο σπίτι της μετά από τη δουλειά, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άντρα. Ακολούθησε η σύλληψή της, ενώ το συμβάν αυτής της ανυπακοής της καταχωρήθηκε από την ίδια στην ιστορία της, και αποτέλεσε και την αφορμή για τη γέννηση του κινήματος κατά της πολιτικής φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ. Της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου κατά του ρατσισμού.

Rosa Parks Barbie

Αγωνιζόμενη, λοιπόν, ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό, η ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς δεν μπορούσε να μην μείνει στην ιστορία και για τα όσα έχει πει. Τα λόγια-αποφθέγματα της Ρόζα Παρκς προβληματίζουν, εμπνέουν και έχουν τη δύναμη να κινητοποιήσουν κάθε ανθρώπινο ον που θέλει να ζει ελεύθερο και με σεβασμό προς τον εαυτό του και το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον.

Διάβασε ακόμα: Ελένη Αντωνιάδου: Η Ελληνίδα της NASA έγινε η πρώτη Barbie από την Ελλάδα

Home