Thumbnail

Το μπικίνι έχει ιστορία Το μπικίνι έχει ιστορία

Ως σύμβολο απελευθέρωσης των γυναικών, το μπικίνι τραβάει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον μας
H Brigitte Bardot, η Sophia Loren, η Marilyn Monroe και η Jayne Mansfield, αποτέλεσαν σύμβολα θηλυκότητας και ομορφιάς. Όλες τους υιοθέτησαν το μπικίνι και συνέβαλλαν με αυτό τον τρόπο στην απελευθέρωση της γυναίκας, από τα μέσα της δεκαετίας του 50 και μετά.

Το σημερινό μπικίνι, λοιπόν γεννήθηκε από τον Γάλλο μηχανικό Louis Reard στις 5 Ιουλίου 1946. Η αρχική του ονομασία ήταν deux-pièce, που σημαίνει δύο κομμάτια. Το μπικίνι πήρε το όνομά του από τα Νησιά του Μπικίνι στον Βόρειο Ειρηνικό, όπου συνέβη μια από τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές της ιστορίας.

https://www.newsbeast.gr/woman/arthro/555487/i-sunarpastiki-istoria-tou-bikini

Η ιστορία του μπικίνι είναι αρχαία, αφού ερευνητές ανακάλυψαν μέσω αρχαιολογικής σκαπάνης, ελληνικά μωσαϊκά που παρουσιάζουν τις γυναίκες της εποχής να φορούν αντίστοιχα ενδύματα, ενώ, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία οι γυναίκες επιδίδονται σε σπορ φορώντας μπικίνι του καιρού.

Παρόλα αυτά, το μπικίνι χάνεται στους αιώνες, μέχρι τον 18ο αιώνα, που οι γυναίκες κάλυπταν τη γύμνια τους στην παραλία με ειδικά φορέματα από μαλλί ή φανέλα.

Χρονική αναδρομή στην ιστορία του μπικίνι

Το 1946 ο μηχανικός Louis Reard, σχεδίασε το πρώτο μπικίνι της σύγχρονης εποχής, το οποίο ήταν φτιαγμένο με ελάχιστο ύφασμα. Έμπνευσή του, η προσπάθεια των γυναικών στις παραλίες για λίγο μαύρισμα. Ο δημιουργός του, θεωρεί ότι ένα αληθινό μπικίνι πρέπει να χωράει να περάσει μέσα από βέρα.

Με κάθε επισημότητα θα γίνει η παρθενική εμφάνιση για το μπικίνι, στις 5 Ιουλίου 1946. Ο δημιουργός του Louis Reard πάρα τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ώστε να βρει εθελόντρια για να δειγματίσει το ρούχο του, παρέα με την τολμηρή χορεύτρια καμπαρέ Micheline Bernardini, παρουσίασαν στην δημοφιλή παριζιάνικη πισίνα Piscine Molitor το πρωτοποριακό για την εποχή μαγιό.

Χρονική αναδρομή στην ιστορία του μπικίνι

Το πρώτο μπικίνι απαγορεύτηκε αρχικά στις χώρες που επικρατούσε ο καθολικισμός. Το συγκεκριμένο μαγιό θεωρούσαν ότι αποκάλυπτε «τα πάντα για μια γυναίκα, εκτός από το μεσαίο της όνομα».

Το 1951 η σουηδικής καταγωγής και νικήτρια των πρώτων καλλιστείων Μις Κόσμος, Kiki Hakanssonη, φόρεσε μπικίνι στην τελετή βράβευσης. Αυτό το περιστατικό ξεσήκωσε τη μήνη του Πάπα. Λόγω αυτού, πολλές χώρες απείλησαν ότι θα εγκατέλειπαν τον διαγωνισμό, ενώ στην Αυστραλία δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που εξαιτίας του μπικίνι, στην παραλία, εκδιώχθηκαν από την αστυνομία.

Η Brigitte Bardot το 1953 στο Φεστιβάλ των Καννών, καθιέρωσε το μπικίνι στη γυναικεία συνείδηση, ενώ στον χώρο της μόδας, καθιερώθηκε από την εμφάνιση της Bond girl, Ursula Andress, το 1962, που συμμετείχε στην ταινία «Dr No».

Χρονική αναδρομή στην ιστορία του μπικίνι

Από το 1960 και στο εξής, το μπικίνι θα καταφέρει να αγαπηθεί τόσο από τον χώρο της μόδας, όσο και από το κοινό. Θα καταφέρει να εισβάλει και στη μουσική βιομηχανία με τον Brian Hyland να τραγουδά το «Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini» και οι πωλήσεις του deux-pièce θα φτάσουν στο ναδίρ, ενώ το 1962 κυκλοφορεί το πρώτο Playboy, το πρώτο του  εξώφυλλο με μπικίνι. Μετά από αυτό, θα ακολουθήσουν πολλά εξώφυλλα με το πολυσυζητημένο για την εποχή deux-pièce.

Χρονική αναδρομή στην ιστορία του μπικίνι

Την ίδια χρονιά ήταν και η τελευταία φορά που η Merlin Monroe εμφανίστηκε στον κινηματογράφο και δεν δίστασε να φορέσει το sexy μπικίνι στην ταινία «Something’s Got To Give». Ο δρόμος πλέον είχε χαραχτεί και πολλές ηθοποιοί της εποχής, ακολούθησαν τα βήματα της Merlin.

Εντούτοις το μπικίνι παρέμενε απαγορευμένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, αλλά και σε πολλές πολιτείες της Αμερικής.  

bikiny

Ως μέσω απελευθέρωσης του γυναικείου φύλου μέχρι και σήμερα, λατρεύεται από τις γυναίκες ενώ είναι άνετα και αναδεικνύει το γυναικείο σώμα. Οι πωλήσεις του παγκοσμίως το επιβεβαιώνουν, αφού εδώ και πολλά χρόνια είναι η νούμερο 1 επιλογή των γυναικών. Το ακριβότερο μπικίνι του κόσμου αποτιμάται γύρω στα 23 εκατ. ευρώ, κι αυτό γιατί φέρει περισσότερα από 150 καράτια διαμαντιού.

bikiny

Πηγή 

Home