Thumbnail

H πρώτη αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ με χιτζάμπ εμπνέει τη Nike H πρώτη αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ με χιτζάμπ εμπνέει τη Nike

Ο αθλητικός κολοσσός σχεδιάζει ρούχα για γυναίκες από μουσουλμανικές χώρες
Τη στιγμή που η Γαλλία αποσύρει από την αγορά το χιτζάμπ για γυναίκες δρομείς, η Zahra Lari κάνει το όνειρό της πραγματικότητα χωρίς περιορισμούς.

«Δεν πέρασα εύκολα, αλλά άξιζε. Άξιζε και κάτι ακόμα: Να αποδείξω ότι το χιτζάμπ δε σε εμποδίζει να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου», δηλώνει σήμερα η Zahra Lari, η πρώτη αθλήτρια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που κατάφερε να αγωνιστεί στο καλλιτεχνικό πατινάζ. 

Είναι γεγονός, πως στο ice skating συνηθίσαμε να αγωνίζονται αθλήτριες κυρίως από τις βόρειες χώρες με  κορμάκια και κοντές φούστες. Οι κανονισμοί του καλλιτεχνικού πατινάζ απαγόρευαν μέχρι σήμερα σε μια αθλήτρια με χιτζάμπ να εμφανιστεί στην πίστα και στην πατρίδα της Zahra απαγορεύεται να εμφανιστεί μια γυναίκα στον αθλητισμό χωρίς χιτζάμπ.

zahra lari hijab

Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε μάλιστα ούτε κατάλληλη σειρά ρούχων ώστε να διευκολύνει τις γυναίκες από μουσουλμανικές χώρες να αγωνιστούν τηρώντας τους κανονισμούς που τους επιβάλλει η θρησκεία τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ηλικία 11 ετών όταν η Zahra είδε την ταινία “Ice Princess”. Στα 13 της είχε ήδη ξεκινήσει να ασχολείται εντατικά με το καλλιτεχνικό πατινάζ, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του πατέρα της, που φοβόταν πως θα αντιδράσει η κοινωνία και αργότερα ίδρυσε το Emirates Skating Club, τον πρώτο επίσημο σύλλογο για το πατινάζ στον πάγο που υπάρχει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τότε ήταν που αντιλήφθηκε ότι για να μπορέσει να αγωνιστει σε παγκόσμιους αγώνες θα πρέπει να βρεθεί κάποια ισορροπία.

Το παράδειγμά της ακολούθησαν κι άλλες μουσουλμάνες πρωταθλήτριες που θέλοντας να αγωνιστούν σε διεθνείς αγώνες έκαναν έναν αθλητικό κολοσσό να ''ακούσει'' την ανάγκη τους. Η Nike δημιούργησε μια σειρά από αθλητικά ρούχα-χιτζάμπ τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αθλητριών, αποτελούνται από υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και παράλληλα είναι εξίσου εντυπωσιακά όπως ένα λαμπερό κορμάκι.

Πλέον το χιτζάμπ δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις φιλοδοξίες και τα όνειρα καμίας γυναίκας που η θρησκεία και η παράδοσή της είναι διαφορετική. Όλα αυτά τη στιγμή που στην Γαλλία, άλλες εταιρείες αποσύρουν το αθλητικό χιτζάμπ από την αγορά για να ικανοποιήσουν τα παράπονα ορισμένων πολιτών...

 

Διάβασε επίσης: Οι Γάλλοι αντιδρούν κατά του χιτζάμπ για γυναίκες δρομείς και κερδίζουν

 

 

Home