Thumbnail

Botox Vs Baby Botox: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις Botox Vs Baby Botox: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η πλαστικός χειρουργός Αθηνά Ζένιου καταρρίπτει μύθους και λέει αλήθειες
Oι περισσότεροι έχουν την αίσθηση πως εάν καταφύγουν στο botox θα έχουν ένα ατάραχο πρόσωπο, χωρίς καμία έκφραση. Τα τελευταία χρόνια, μπήκε στο παιχνίδι και το "baby botox". Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους και τελικά, τι ισχύει; Η Αθηνά Ζένιου μάς δίνει τις απαντήσεις και μας λύνει τις απορίες μας.

Tης Αθηνάς Ζένιου 

Ζούμε σε μια εποχή όπου η πλαστική χειρουργική βγήκε από την κρυψώνα της και δεν αποτελεί πλέον ταμπού. Ακούγονται όμως διάφορα γύρω από πολλά θέματα, που πολλές φορές προκαλούν σύγχυση ή δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις στον κόσμο. Και επειδή το “Life in plastic , is fantastic” ήρθε για να μείνει, καλό είναι να επεξηγήσουμε κάποια πράγματα για το περίφημο botox!

Πολλοί πιστεύουν ότι όταν κάνεις botox μένεις "παγωμένος", ανέκφραστος, χωρίς την παραμικρή κίνηση στο πρόσωπο. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει όμως τη σωστή του χρήση.

Καταρχάς, η βοτουλινική τοξίνη (που είναι το συστατικό του botox και του dysport) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο το πρόσωπο. Η χρήση αφορά κυρίως το πάνω τρίτο του προσώπου, δηλαδή το μεσόφρυο, το μέτωπο και το πόδι της χήνας. Εκεί δηλαδή όπου οι ρυτίδες δημιουργούνται λόγω της σύσπασης κάποιων μυών.

Η δράση του φαρμάκου αυτού έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των μυών να κάνουν έντονα τη σύσπαση τους. Έτσι οι ρυτίδες που δημιουργούνταν, απαλύνονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο κανονικό botox  δεν κινείται τίποτα ενώ στο ελαφρύ ή (baby botox), υπάρχει κίνηση.

botox

https://unsplash.com/@joeyy_anne

Το απόλυτο πάγωμα κάνει το πρόσωπο να φαίνεται συνθετικό και καμιά φορά υπάρχει και μια αγριάδα. Όταν το μέτωπο δεν έχει καμία κίνηση για παράδειγμα, τα φρύδια κατεβαίνουν κάποια χιλιοστά προς τα κάτω και τελικά το βλέμμα φαίνεται πιο κουρασμένο. Αν δεν κινείται τίποτα, τότε το πρόσωπο προσπαθεί να βρει τρόπο να εκφραστεί, έτσι  επιστρατεύει άλλους μύες για να κάνουν κάποια κίνηση. Εκεί αρχίζουν να φαίνονται κάποιες αφύσικες γκριμάτσες. Το σωστό botox πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των μυών του καθενός. Εάν κάποιο άτομο έχει πολύ δυνατούς μύες για παράδειγμα και βάλουμε μικρότερη ποσότητα επειδή θέλει να έχει κίνηση, τότε το αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν ανύπαρκτο και η διάρκεια πολύ μικρή. Μπορούμε όμως βάζοντας κανονική ποσότητα, να αφήσουμε μεν κινητικότητα στο πρόσωπο, να “τεμπελιάσουμε” δε τους μύες. Αυτό έχει το προτέρημα του ότι όταν το κάνουμε κάποιες φορές, οι μύες ξεχνούν αυτή την έντονη σύσπαση και μακραίνει η διάρκεια που οι ρυτίδες είναι απαλές. Από την άλλη, ένα άτομο που έχει αδύνατους μύες και ρυτίδες μπορεί να παγώσει εντελώς αν δεν προσέξουμε τη δοσολογία.

Το όπλο που έχουμε ενάντια στις ρυτίδες με τη βοτουλινική τοξίνη είναι πολύ δυνατό. Με τη σωστή του χρήση μπορούμε να συνδυάσουμε άνετα τη μείωση των ρυτίδων, με την ύπαρξη εκφραστικότητας! It’s a win-win situation!

 

Αθηνά Ζένιου MD

Πλαστικός & Επανορθωτικός χειρουργός 

Λεωφ. Προδρόμου 65,Πολυκ. Νίκαια, Διαμ. 701, Στρόβολος, Λευκωσία (99977907)  

Διάβασε επίσης 

Ας μιλήσουμε για πλαστική χειρουργική: Η Αθηνά Ζένιου άφησε την άρτια οργανωμένη Γερμανία, για να ανοίξει το δικό της ιατρείο στην πατρίδα της 

 

Kεντρική φωτό: https://unsplash.com/@ehsan1408

 

 

Home