Τι θα συμβεί όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ;
Όταν συμβεί το θλιβερό γεγονός, ο γραμματέας της και μόνον αυτός, τηλεφωνεί στο βασιλικό συμβούλιο (είναι το ολιγομελές σχήμα που εκτελεί αρμοδιότητες της μοναρχίας προς την κυβέρνηση) και στον πρωθυπουργό για να πει μόνο αυτές τις λέξεις «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».
Τα βρετανικά media αλλά και όλος ο μηχανισμός από το Παλάτι κρατούσαν πολλούς μήνες τώρα στα χέρια τους το νέο αναθεωρημένο σχέδιο (με plan B λόγω της πανδημίας που βιώσαμε) που μπαίνει σε ισχύ μετά τον θάνατο της βασίλισσας.
Το σχέδιο αυτό, είναι το πιο καλοστημένο κρατικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί ποτέ παγκοσμίως και τις περισσότερες αλλαγές σε αυτό το σχέδιο θανάτου, έκανε η ίδια η Ελισάβετ.
Το σχέδιο αυτό, πρόβλεπε την περίπτωση εκείνη που η Ελισάβετ θα έφευγε από τη ζωή στο αγαπημένο της Balmoral στη Σκωτία.
Το σχέδιο unicorn- Το πρώτο τηλεφώνημα
Μετά το θλιβερό γεγονός, ο γραμματέας της και μόνον αυτός, τηλεφωνεί στο βασιλικό συμβούλιο (είναι το ολιγομελές σχήμα που εκτελεί αρμοδιότητες της μοναρχίας προς την κυβέρνηση) και στον πρωθυπουργό για να πει μόνο αυτές τις λέξεις «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Μετά το μαθαίνουν τα μέλη της οικογένειάς της, αν δεν βρίσκονται στο πλευρό της μέχρι εκείνη την ύστατη ώρα.
Ο επικεφαλής του βασιλικού συμβουλίου πηγαίνει στον πρώτο τη τάξει διάδοχο (στην προκειμένη περίπτωση τον πρίγκιπα Κάρολο) και τον χρίζει νέο βασιλέα. Είναι το κινηματογραφικό «The King is dead, long live the King» (σ.σ ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς, με αλλαγή εδώ στην πρώτη λέξη το Queen). Ασκεί από το πρώτο λεπτό τα καθήκοντά του με την ενθρόνιση να γίνεται ένα χρόνο μετά.
Αν ο Κάρολος αρνηθεί (μπορεί να γίνει και αυτό) αυτόματα γίνεται επίσκεψη στον πρίγκιπα Γουίλιαμ που ακολουθεί στην τάξη της διαδοχής.
Kώδικας «D-Day»- Πότε θα γίνει η κηδεία
Η ημέρα της απώλειας χαρακτηρίζεται ως D- Day. Και κάθε μέρα που περνά Day+1, Day+2 κ.λ.π μέχρι να φτάσουμε στην ημέρα της τελετής.
-Την D-Day, o πρώτος που κάνει δημόσια δήλωση στις κάμερες είναι ο πρωθυπουργός, μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της θλιβερής είδησης.
-Ο νέος βασιλιάς εκφωνεί λόγο στο έθνος ακριβώς στις 6 το απόγευμα και δεν κάνει πλέον καμιά δήλωση σε κάμερες ή ραδιόφωνο.
Έχουν όλα προβλεφθεί λεπτό προς λεπτό, μέρα με την ημέρα. Τίποτε το αυθόρμητο. Με πολύ παράξενες λεπτομέρειες.
Η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος το 1948
D-Day 1 (η πρώτη μέρα μετά τον θάνατο)
Στις 10.00 το πρωί συγκαλείται το Accession Council (το συμβούλιο της μοναρχίας με την προσθήκη κρατικών λειτουργών και του δημάρχου του Λονδίνου) στο παλάτι του St James για να γίνει τυπική επικύρωση του νέου μονάρχη. Παρών και ο πρωθυπουργός και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Όλοι φορούν σκούρα ρούχα και απαγορεύεται οποιοδήποτε αξεσουάρ. Το μεσημέρι γίνονται δεκτοί σε ολιγόλεπτη ακρόαση από τον νέο βασιλιά για θέματα πρωτοκόλλου.
D-Day+2 To φέρετρο της βασίλισσας μεταφέρεται πριν το μεσημέρι στο Παλάτι. Αν πεθάνει στο κάστρο του Balmoral στη Σκωτία, ξεκινά η επιχείρηση UNICORN και μεταφέρεται επίσης με το βασιλικό τρένο.
D-Day+3 To πρωί (από τις 9.00) ο νέος βασιλιάς δέχεται συλλυπητήρια από αξιωματούχους στο Westminister Hall. To απόγευμα ξεκινά την περιοδεία του εκτός Λονδίνου στη βρετανική επικράτεια, με πρώτο σταθμό το Σκωτσέζικο κοινοβούλιο. Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση.
D-Day+4 O βασιλιάς φτάνει στη Βόρεια Ιρλανδία, δέχεται συλλυπητήρια στο κάστρο του Hillsborough και γίνεται πριν την δύση του ηλίου, θρησκευτικό μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό της Αγίας Άννας. Παράλληλα ξεκινά η επιχείρηση LION στο Λονδίνο. Πρόβα φρουράς και αστυνομίας για την ημέρα μεταφοράς της σορού για το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.
D-Day+5 Η σορός μεταφέρεται από το Buckingham στο Aβαείο του Westminister. Η πομπή περνά από τους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου με το πλήθος να αποδίδει τιμές. Υπολογίζεται πως αυτή η διαδικασία κρατά περίπου μια ώρα και 30 λεπτά.
D-Day+6 μέχρι την ένατη Η βασίλισσα σε λαικό προσκήνυμα. Αυτό το σχέδιο ωστόσο δεν θα ισχύσει αν είμαστε σε περίοδο που δεν έχει περάσει η πανδημία. Την έβδομη μέρα ο πρίγκιπας Κάρολος αν είναι ο νέος βασιλιάς θα βρεθεί στην Ουαλία στο πλαίσιο της περιοδείας του σε μια ακόμη επιμνημόσυνη τελετή στον καθεδρικό ναό του Cardiff.
D-Day 10 H κηδεία.
Η σορός της, θα μεταφερθεί μετά την τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Windsor και θα ταφεί στο Memorial Chapel του Γεωργίου του έκτου. Με ώρα λήξης γύρω στις πέντε ώρα Λονδίνου.
Τίποτε δεν θα μαθευτεί αν δεν το πει το BBC
Σε απόλυτο συντονισμό, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας συμβεί το θλιβερό γεγονός, το πρακτορείο ειδήσεων Associated press, το ραδιόφωνο του BBC και ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα το τηλεοπτικό κανάλι του, θα γνωστοποιήσουν στο έθνος την απώλεια.
Το dress code των παρουσιαστών, το ύφος τους, οι λιτές ατάκες τους, η φωτογραφία της Ελισάβετ που θα χρησιμοποιηθεί και το ειδικό μαύρο φόντο, έχουν ήδη προαποφασιστεί, εγκριθεί και μονταριστεί. Αν έχουμε την απώλειά της το βράδυ, ούτε λεπτό νωρίτερα πριν τις 08.00 το πρωί δεν θα γνωστοποιηθεί η λιτή ανακοίνωση.
Πρόβες έκαναν κάθε χρόνο και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της Βρετανίας και μάλιστα το ΙΤΝ και το Sky News είχαν δώσει κωδικό όνομα στην επιχείρηση των breaking news και των ειδικών εκπομπών το «Mrs Robinson».
Και γιατί Mrs Robinson; Αν πήγε το μυαλό σας στο ομώνυμο τραγούδι των Simon and Garfunkel που ακούστηκε πρώτη φορά στην ταινία «Πρωτάρης» με τον Αλ Πατσίνο, καλώς πήγε.
Γιατί το τραγούδι δεν γράφτηκε μόνο για την κινηματογραφική ηρωίδα με την οποία ήταν ερωτευμένος ο Πατσίνο, αλλά για την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Ελεονόρ Ρούσβελτ, γυναίκα σύμβολο για το αμερικάνικο έθνος. Οι δικές της καινοτομίες, μοιάζουν αρκετά με το έργο και τη δυναμική της Ελισάβετ.
Επιχείρηση μεσίστια σημαία
Μόλις ο πρωθυπουργός ενημερωθεί, αστραπιαία, όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός, πρέπει να ενημερώσει όλες τις υπηρεσίες του κράτους, της Σκωτίας και όλων των κρατών της βρετανικής κοινοπολιτείας να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες. Αυτό πρέπει να γίνει εντός μιας ώρας!
Τα social media, οι επίσημες ιστοσελίδες του κράτους σε όλες τις υπηρεσίες μεγάλες ή μικρότερες, στο Κοινοβούλιο, στην Βουλή των Λόρδων και στο Παλάτι, αλλάζουν πρώτη σελίδα με συγκεκριμένη εικόνα και κείμενο. Η Βουλή των Κοινοτήτων, η βουλή των Λόρδων συνεδριάζουν για λίγα λεπτά για να γνωστοποιηθεί η ανακοίνωση.
Και από αυτή την στιγμή το έθνος μπαίνει σε περίοδο πένθους, δημόσιας ημιαργίας δέκα ημερών, μέχρι την τελετή της κηδείας της στο Αβαείο του Westminister, μέρα καθολικής αργίας. *(οι δέκα μέρες παλαιότερα ήταν περισσότερες, αλλά αυτό κρίθηκε αρκετά επιζήμιο για την οικονομία της χώρας)
Τρία υπουργεία λειτουργούν μόνο επί 24ωρου βάσεως. Το υπουργείο Εξωτερικών, το Εσωτερικών, το υπουργείο Άμυνας αλλά και η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες. Όλοι προετοιμάζονται με τις πρεσβείες της Βρετανίας ανά τον κόσμο για το σχέδιο (ήδη έτοιμο) των επίσημων καλεσμένων που θα παραβρεθούν στην κηδεία της και το πρωτόκολλο που θα τους αποσταλεί για το τελετουργικό.