Thumbnail

Ο Κάρολος Γ' ανακυρήχθηκε και επίσημα βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας - Τα πρώτα του λόγια Ο Κάρολος Γ' ανακυρήχθηκε και επίσημα βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας - Τα πρώτα του λόγια

Πότε θα γίνει η τελετή στέψης
Το Συμβουλίου Διαδοχής αποτελείται από μέλη της βασιλικής οικογένειας, την πρωθυπουργό και άλλους ανώτερους πολιτικούς και τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι- συγκεντρώθηκαν για να ανακηρύξουν τον νέο βασιλιά.

Η επικεφαλής της τελετής, Πένι Μόρντοντ, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν την εντολή να διαβαστεί η Διακήρυξη στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ και να ξεκινήσουν οι χαιρετισμοί με όπλα στο Χάιντ Παρκ στον Πύργο του Λονδίνου το συντομότερο. Η τελετή μεταφέρθηκε στην αίθουσα του θρόνου, όπου το συμβούλιο χαιρέτησε τον νέο βασιλιά.

Διάβασε ακόμα: Όλα τα φλας στην Έβελυν Καζαντζόγλου! Η κοκκινομάλλα θεά του Φεστιβάλ Βενετίας

Τα πρώτα λόγια του βασιλιά Καρόλου

Ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τον θάνατο της «αγαπημένης του μητέρας, της Βασίλισσας».

«Όλος ο κόσμος συμπάσχει μαζί μου για την ανεπανόρθωτη απώλεια που όλοι έχουμε υποστεί».

«Η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα δια βίου αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη κατά τη διάρκεια της σε αφοσίωση. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της βαθιάς κληρονομιάς και των σοβαρών καθηκόντων και ευθυνών που μου ανατίθενται τώρα».

«Με ενθαρρύνει βαθιά η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου», πρόσθεσε ο βασιλιάς Κάρολος. Έπειτα, υπέγραψε αντίγραφα για να επιβεβαιώσει ότι δόθηκε ο όρκος, τα οποία υπέγραψαν στη συνέχεια η Καμίλα και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ως μάρτυρες.

Περίοδος πένθους: Η στέψη του μονάρχη δε λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τον θάνατο του προκατόχου του θρόνου, προκειμένου να τηρηθεί μια περίοδος πένθους και να δοθεί η ευκαιρία να διοργανωθεί η τελετή. Η Ελισάβετ Β’, που έγινε βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, την ημέρα που πέθανε ο πατέρας της, στέφθηκε στις 2 Ιουνίου του 1953, δηλαδή 15 μήνες αργότερα μπροστά σε πάνω από 8.000 προσκεκλημένους στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Ο νέος βασιλιάς αναμένεται να προτιμήσει «πιο γρήγορη και πιο μικρή στέψη», σύμφωνα με τον Μπομπ Μόρις, ειδικό σε θέματα που αφορούν τη βρετανική μοναρχία.

Επισήμως βασιλιάς ο Κάρολος: Τα πρώτα λόγια μετά την ανακήρυξη- Πότε θα γίνει η ΣτέψηΦωτ: EPA

Διάβασε Επίσης: Η Κύπρια που φίλησε τον νέο βασιλιά της Βρετανίας (Βίντεο)

Τελετή στέψης: Η τελετή γίνεται στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι, κορυφαίος θρησκευτικός αξιωματούχος της Αγγλικανικής Εκκλησίας και δεύτερος στην ιεραρχία της μετά το Βρετανό μονάρχη. Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι παρουσιάζει αρχικά τον νέο μονάρχη στους παρευρισκόμενους, που τον επιδοκιμάζουν διά βοής.

Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης (Coronation Oath Act), που γράφτηκε το 1688: δεσμεύεται να κυβερνήσει τον λαό του με βάση τους νόμους του Κοινοβουλίου, να εφαρμόσει τον νόμο και τη δικαιοσύνη «με ευσπλαχνία» και να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να προστατεύσει την Αγγλικανική Εκκλησία και τον προτεσταντισμό.

Ακολουθεί το τελετουργικό του χρίσματος με καθαγιασμένο λάδι και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ευλογεί τον μονάρχη στον θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, που κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1626.

Ο μονάρχης στη συνέχεια λαμβάνει τα βασιλικά σύμβολα, ένα σκήπτρο και μετά το στέμμα που θα τοποθετήσει στο κεφάλι του νέου βασιλιά ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας υποβάλλουν τα σέβη τους και μεταλαμβάνουν της Θείας Κοινωνίας.

Στέψη της συζύγου: Εκτός κι αν υπάρξει διαφορετική απόφαση, εάν ο νέος μονάρχης είναι άνδρας, η σύζυγός του ανακηρύσσεται βασίλισσα και στέφεται σε μια αντίστοιχη, αλλά πιο απλή τελετή. Στην περίπτωση του Καρόλου, η σύζυγος του Καμίλα δεν μπορεί να γίνει βασίλισσα, αλλά μόνο «βασιλική σύζυγος», καθώς δεν είναι η πρώτη σύζυγος του βασιλιά. Στην περίπτωση που στον θρόνο ανεβαίνει γυναίκα, ο σύζυγός της δεν γίνεται βασιλιάς και δεν λαμβάνει το ιερό χρίσμα.

Προσκεκλημένοι: Το 1953, στη στέψη της Ελισάβετ Β’ παρευρέθηκαν 8.251 προσκεκλημένοι, εκπροσωπώντας 181 χώρες και εδάφη. Μετά την τελετή, μια μεγάλη πομπή πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Λονδίνου. Παρόλο που το Αββαείο του Ουέστμινστερ και το παλάτι του Μπάκιγχαμ απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από ενάμιση χιλιόμετρο, η διαδρομή της πομπής έφθασε τα 7,2 χιλιόμετρα το 1953 προκειμένου να την παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

 

 

Πηγή

Home