Thumbnail

Βεράντα και Κήπος… Το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό Βεράντα και Κήπος… Το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό

Αλλάξτε, προσθέστε, αφαιρέστε ή απλά βάλτε λίγη φαντασία για να κάνετε τον κήπο ή τη βεράντα σας “ καινούργια”
Υλικά, χρώματα και συνδυασμοί επίπλων που θα σας βοηθήσουν να αποδράσετε από την καθημερινότητα απολαμβάνοντας τη δροσιά στη βεράντα σας.

VG1

GV2

Καταρχήν να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να μείνετε «κολλημένοι» στη λογική του σετ. Μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικά υλικά μεταξύ τους, αρκεί να υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που να τα συνδέει, π.χ. χρώμα, υλικό, ύφασμα ή πλέξη. Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά υλικά, όλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κάντε την καλύτερη επιλογή για εσάς, σύμφωνα με τον χώρο και το budget που διαθέτετε. Κάναμε μια βόλτα στα καταστήματα Living και βρήκαμε τα πάντα, απο επιπλα μέχρι αξεσουαρ που θα απογειώσουν τους χώρους σας. 

-Έτσι, το ξύλο έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται από κλασικό σε μοντέρνο, ρετρό ή ποπ, ανάλογα με τα υφάσματα (ριγέ, μονόχρωμα, floral) που το συνοδεύουν.
-Αν το κάλυμμα στον καναπέ ήταν π.χ. μονόχρωμο τότε το αποτέλεσμα θα ήταν μοντέρνο ακόμα και με τα ίδια μαξιλάρια.
-Το μέταλλο επίσης προσαρμόζεται σε ό,τι του βάλετε δίπλα, για να μην ξεχνάμε τις περιπτώσεις που inox, π.χ., συνδυάζεται πάνω στο ίδιο κομμάτι με το teak. Πιο δίπλα μια μίνι τραπεζαρία από fer forge, αναπαλαιωμένη και βαμμένη σε ένα νέο μοντέρνο χρώμα, συνδυάζεται τέλεια με μια ξύλινη έθνικ κονσόλα σε ρόλο εξωτερικού μπουφέ-μπαρ.
-Γυαλί, plexiglass, πλαστικό κ.λπ. είναι κομμάτια που δημιουργούν εύκολα συνέχεια από μέσα-έξω, καθώς συχνά βρίσκονται σε συνοδευτικό ρόλο και η αισθητική τους δεν επεμβαίνει καθοριστικά στο χώρο.
-Επιλέξτε υλικά που συνδυάζονται εύκολα με άλλα ώστε να μπορείτε να τα συνδυάζετε μεταξύ τους και να τα αξιοποιήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
-Οι νέοι σχεδιαστές έχουν απεγκλωβιστεί από τα παλιά στερεότυπα: άλλα έπιπλα για μέσα άλλα για έξω. Πειραματίζονται με νέα ανθεκτικά υλικά και σχεδιάζουν φόρμες που προσαρμόζονται τόσο στις συνθέσεις του εσωτερικού (τραπεζαρία, καθιστικό κ.λπ.) όσο και στις συνθέσεις του κήπου.
-Επιλέξτε μερικά αντικείμενα που θα κάνουν τη διαφορά στον χώρο, π.χ. μια chaise lounge, ένα τρόλεϊ μπαρ, τα οποία παραπέμπουν στην άνεση ενός πολυτελούς ξενοδοχείου – χωρίς να ξοδέψετε απαραίτητα μια περιουσία.
-Επιλέξτε έπιπλα που μετακινούνται εύκολα σε διαφορετικές γωνίες ή χρησιμοποιούνται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, π.χ. τρόλεϊ μπαρ.
-Δημιουργήστε διαφορετικές γωνίες, π.χ. μία για φαγητό, μία για χαλάρωση, μία πιο παρεϊστικη. Μη σας αγχώνει η ιδέα ότι δεν διαθέτετε τις διαστάσεις του… Kew Gardens. Διαλέξτε έπιπλα που αλλάζουν χρήσεις, μετακινούνται εύκολα ή είναι αναδιπλούμενα. Τέλος, πολλαπλασιάστε τις επιλογές σας, συνδυάζοντας ποιοτικά κομμάτια συνδυασμένα με πιο προσιτές αγορές.

GV3

GV4

GV5

GV6

GV8

GV9

GV10

GV11

Αν θέλετε να διακοσμήσετε τη βεράντα σας, να την κάνετε αγνώριστη και να μην ξοδέψετε σχεδόν καθόλου χρήματα, σας έχουμε τη λύση.
Βρείτε καθίσματα. Υπάρχουν πάρα πολλά πλαστικά τραπέζια και καρέκλες σε πολύ χαμηλές τιμές τα οποία μπορείτε στη συνέχεια να διαμορφώσετε ώστε να μην φαίνεται η πραγματική τους αξία. Με μερικά μαξιλάρια στις καρέκλες και ένα ωραίο τραπεζομάντηλο, η βεράντα σας θα είναι αγνώριστη. Μπορείτε εναλλακτικά να μην χρησιμοποιήσετε τραπέζι αλλά μια ξύλινη τάβλα και μερικά μαξιλάρια που δεν χρησιμοποιείτε πια και τα οποία μπορείτε να ντύσετε με όμορφα prints.
Φανάρια. Ο σωστός φωτισμός μπορεί να δώσει τελείως άλλη ατμόσφαιρα σε έναν χώρο. Στα μπαλκόνια ταιριάζουν πολύ τα φανάρια ή οι γιρλάντες που έχουν πάνω στρογγυλά και πολύχρωμα φωτάκια. 
Προσθέστε γλάστρες και λουλούδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις γλάστρες που ήδη έχετε και να τις γεμίσεις με σπόρους που θα δώσουν υπέροχα λουλούδια. Επιλέξτε λουλούδια με ζωηρά χρώματα και γεμίστε τη βεράντα σας με αυτά. Μην τα πάρετε έτοιμα και δώσετε πολλά λεφτά. Με ελάχιστα χρήματα και λίγη υπομονή σύντομα θα έχετε μια ζούγκλα στο μπαλκόνι σας. Χρησιμοποιήστε ένα όμορφο βάζο που ήδη έχετε για να βάλετε στο τραπέζι του μπαλκονιού σας.
Βάλτε χαλια. Το χαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί χειμώνα καλοκαίρι στο μπαλκόνι σας και προσθέτει στιλ και άποψη. Βρείτε ένα χαλί και τοποθετήστε το μπροστά από τις καρέκλες ή το παγκάκι σας. Βάζοντας ένα τέτοιο χαλί, ο χώρος γεμίζει και μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε κανονικό τραπέζι. Ένα μικρό τραπεζάκι δίπλα στις καρέκλες φτάνει.
Χρησιμοποιήστε σκαμπό. Αν θέλετε να γεμίσετε τον χώρο σας ακόμα περισσότερο, μπορείτε να προσθέσετε σε κάθε γωνία του μπαλκονιού ένα απλό σκαμπό και πάνω σε αυτό να βάλετε είτε μαξιλάρια. 
Επιλέξτε γλάστρες. Το χρώμα με λουλουδια  πάντα προσθέτει στιλ και ζωντάνια σε έναν χώρο. Ετσι επιλέξτε απλές καφέ γλάστρες, διαλέξτε πολύχρωμες βάσεις λουλουδιών για να δώσετε ζωή στο μπαλκόνι σας εύκολα ακόμα κι αν δεν διαθέτετε πολύχρωμα λουλούδια.
Χρησιμοποιήστε χρώμα. Βρείτε ένα παλιό τραπεζάκι που έχετε από ξύλο ή μέταλλο και βάψτε το σε ένα ζωηρό χρώμα για να το ζωντανέψετε. Συνδυάστε το στο μπαλκόνι με καρέκλες σε διαφορετική απόχρωση από αυτή του τραπεζιού.

GV12

GV13

GV14

Ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό; ποια έπιπλα είναι τα πλέον κατάλληλα για να διεκδικήσουν μια θέση στη βεράντα και τον κήπο σας
Οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε έπιπλα εξωτερικού χώρου τα οποία διαθέτουν φινετσάτο και διαχρονικό σχεδιασμό, γερή κατασκευή, να είναι εύκολα στη μεταφορά και τον καθαρισμό τους και, τέλος, να είναι ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κατάλληλο υλικό με βάση τις πρακτικές ανάγκες και τους διακοσμητικούς σκοπούς που θέλουμε να πληρούν τα έπιπλα που, εν τέλει, καταλήγουν στη βεράντα και τον κήπο μας. Για να κάνουμε την επιλογή των κατάλληλων επίπλων... εύκολη υπόθεση, παρακάτω θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό που περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα υλικά κατασκευής τους προτού πάρετε την τελική απόφαση. Σε γενικές γραμμές, τα έπιπλα εξωτερικού χώρου κατασκευάζονται τόσο από φυσικά όσο και από τεχνητά υλικά με πιο συχνούς «πρωταγωνιστές» το πλαστικό, το ξύλο, την ψάθα και το μέταλλο.

Ξύλο
Τα ξύλινα έπιπλα χαρίζουν στον κήπο και τη βεράντα σας ζεστό, φιλόξενο, κομψό και φυσικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, τα διαφορετικά είδη ξύλου (teak, πεύκο, ευκάλυπτος, κέδρος, σεκόγια, κ.ά.) από τα οποία κατασκευάζονται προσφέρουν απίστευτη διακοσμητική ευελιξία. Σε γενικές γραμμές, τα έπιπλα που είναι φτιαγμένα από φυλλοβόλα δέντρα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο με τη διάρκεια ζωής του teak, του meranti και του ευκαλύπτου να αγγίζει τα 50 χρόνια και της σεκόγιας και της βελανιδιάς, τα 25 χρόνια. Τέλος, αν η βεράντα σας δε διαθέτει τέντες ή κάποιο άλλο μέσο σκίασης, καλό είναι να θυμάστε ότι τα έπιπλα από ξύλο είναι περισσότερο ανθεκτικά στον ήλιο (και τη θερμοτητα του) από ότι το πλαστικό και το μέταλλο. Μπορεί να αντέχουν στον... χρόνο, ωστόσο τα έπιπλα από ξύλο χρήζουν τακτικής συντήρησης με ειδικό λάδι ή κερί. Αν είστε φαν του ξύλου στην ακατέργαστη μορφή του, μην αμελείτε την αποθήκευσή των επίπλων σε εσωτερικό χώρο κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη σήψη και τις αλλοιώσεις. Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να βάψετε τα ξύλινα έπιπλα όποιο χρώμα θέλετε χωρίς να μειωθεί η “ζεστασιά” του φυσικού αυτού υλικού.

Πλαστικό
Το πλαστικό αποτελεί την πιο φθηνή και οικονομική επιλογή. Παράλληλα, τα πλαστικά έπιπλα αποθηκεύονται και μεταφέρονται εύκολα. Η οικολογική συνείδησή σας σάς αναγκάζει να πείτε «όχι» σε αυτά; Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι κάνετε λάθος: πολλά πλαστικά έπιπλα εξωτερικού χώρου πλέον κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Παράλληλα, τα πλαστικά έπιπλα συντηρούνται εύκολα ενώ ο καθαρισμός τους είναι παιχνιδάκι, αρκεί να τα περάσετε με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και νερό για να τα δείτε να λάμπουν. Τέλος, τα έπιπλα από πλαστικό που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν απίστευτη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων μιας και το υλικό είναι εξαιρετικά εύπλαστο. Δυστυχώς, το πλαστικό δεν αποτελεί απαραίτητα την πιο... καλαίσθητη επιλογή. Επιπλέον, οι κατασκευές από απλό πλαστικό δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στο νερό και τον αέρα, ενώ πρέπει να τις αποθηκεύετε πάντα κατά τους χειμερινούς μήνες για να τις προστατεύσετε από πιθανές φυσικές φθορές.
 
Σίδερο
Τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο αποτελούν σίγουρα την πιο κλασική και διαχρονική επιλογή. Πέρα από τον ευέλικτο σχεδιασμό, τα έπιπλα αυτά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις φθορές που προκαλούνται από τη χρήση, δεν χρειάζονται αποθήκευση, ενώ μπορείτε να αλλάξετε εύκολα την όψη τους, βάφοντας τα. Εχει και ενα ομως. Τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο είναι βαριά κι απαιτούν ειδική φροντίδα ενάντια στη σκουριά και τη διάβρωση. Επιπλέον, επειδή τείνουν να απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται σε σκιερό και δροσερό μέρος κατά το καλοκαίρι. Τέλος, θα χρειαστεί να προνοήσετε κάποιο budget για μαξιλάρια μιας και, χωρίς αυτά, είναι αρκετά άβολα.

Αλουμίνιο
Τα έπιπλα από αλουμίνιο είναι ιδανικά αν είστε φαν του μίνιμαλ και του αφαιρετικού στιλ διακόσμησης. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά όχι μόνο στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στη σκουριά με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να τα αποθηκεύετε κατά τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα, απαιτούν λιγότερη συντήρηση, καθαρίζονται πιο εύκολα και είναι πιο ελαφριά από τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο. Αλλα, λόγω της υψηλής αντοχής τους και της ευκολίας στη χρήση τους, τα έπιπλα από αλουμίνιο είναι ακριβά. Επιμένετε... κλασικά; Επιλέξτε τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο για το απόλυτο διαχρονικό και ρομαντικό look.

Ευχαριστούμε πολύ τα καταστήματα Living για την πολύτιμη βοήθεια τους.
Για μια τεράστια συλλογή, επισκεφθείτε τα καταστήματα τους. 

 

GV17

GV16

 

 

Home