Thumbnail

Αρχιτεκτονικές Κόντρες Αρχιτεκτονικές Κόντρες

Η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες σε ένα μαγικό διαμέρισμα στο Μιλάνο
Η δημιουργική ένταση ανάμεσα σε πολυτελή και καθημερινά υλικά επαναλαμβάνεται από την αντιπαραβολή των χρωμάτων και των υφασμάτων σε όλο το διαμέρισμα καθώς και από την επιλογή επίπλων όσο και σύγχρονα κομμάτια σε ένα τολμηρό πάντρεμα που συνδυάζει τη νεωτερικότητα με την παράδοση, το Milanese Theorem» που βάφτισαν το εργο οι σχεδιαστες. 

milan 2

milan 3

milan 4

milan5

Το Μιλάνο είναι διάσημο για το εκλεπτυσμένο υφος στην τομεα της εσωτερικης διακόσμησης οπως και για τα καλαίσθητα διαμερίσματα, αλλά ακόμη και μέσα σε ένα τόσο εκλεπτυσμένο περιβάλλον, αυτό το ανακαινισμένο διαμέρισμα στη Corso Sempione ξεχωρίζει με την πρωτοτυπία του, την πανοραμική θέα και την αναζωογονητική γοητεία, ερχόμενη από το σχεδιασμό δίδυμο Marcante-Testa. Οι Andrea Marcante και Adelaide Testa είναι γνωστοί για τον τολμηρό συνδυασμό των αντιφατικών μορφών σε συναρπαστικούς εσωτερικούς χώρους, καθοδηγούμενοι από την άψογη γεύση και το μάτι τους για την λεπτομέρεια, και τροφοδοτούμενοι από την ικανότητά τους να μην πάρουν ποτέ τον εαυτό τους πολύ σοβαρά. Το διαμερισμα αυτο στεγάζεται σε συγκρότημα κατοικιών της δεκαετίας του 1960, αλλά δεν υπάρχει τίποτα τυπικό, συμβατικό ή αναμενόμενο στο εντυπωσιακό εσωτερικό σχέδιο των Marcante και Testa. Συνδυάζοντας δημιουργικά τη διακόσμηση και την αρχιτεκτονική, τις αναδρομικές και σύγχρονες αναφορές, τα πολυτελή και καθημερινά υλικά, το Teorema Milanese, οπως ονομάστηκε το project αυτό, συγχέει και γοητεύει με την τολμηρή γοητεία του.

milan 1

milan 6

milan 7

milan 8

Οι σχεδιαστές έχουν διατηρήσει την κλασική διάταξη του διαμερίσματος, έναν κεντρικό διάδρομο που συνδέει τα διάφορα δωμάτια, με μια διαφορετική όμως αποδόμηση. Τα διαφορετικά μαρμάρινα δάπεδα και τα ημι-διαφανείς γυάλινα panels που σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία, οριοθετούν διαφορετικές λειτουργικές ζώνες εντός του καθιστικού χώρου, ενώ εξασφαλίζουν οπτική σύνδεση μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι ένας ενοποιημένος χώρος κατασκευασμένος από διακριτικά καθορισμένες περιοχές, δηλαδή ένα προθάλαμο εισόδου, ένα σαλόνι και μια τραπεζαρία. Μια αναζωογονητική πτυχή του εσωτερικού σχεδιασμού των διακοσμητών, είναι η εστίασή τους στα ανώτατα όρια του διαμερίσματος. Χωρίζοντας το καθιστικό, μια μεγάλη ανακαινισμένη κυκλική οροφή αναδεικνύει την πλούσια διακόσμηση του εσωτερικού τυπικου διαμερίσματος στο Μιλάνο του παρελθόντος, αλλά συγχρόνως, ο ανεμπόδιστος, μοντέρνος σχεδιασμός του συνδυάζεται αρμονικά με τη σύγχρονη αίσθηση του συνολικού εσωτερικού σχεδιασμού.

milan 9

milan 10

milan 11

milan 11a

milan 12

Η αίσθηση της ενιαιας διάταξης, ενισχύεται από την εκτεταμένη χρήση του μαρμάρου, του οποίου η πολυτελή λάμψη δεν περιορίζεται απλώς στα δάπεδα. Συνδυάζοντας το στην είσοδο, το σαλόνι και την κουζίνα, το διάδρομο, το “Cipollino Tirreno”, ένα άσπρο και μπλε μάρμαρο πλούσιο σε υφές, εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι τους τοίχους και την οροφή, χαράζοντας με θάρρος την θέα της πόλης στο καθιστικό. Στην τραπεζαρία, τα έντονα σκούρα πράσινα μαρμάρινα δάπεδα “Verde Alpi” με το υπέροχο φινίρισμα, εμπλουτίζουν το χωρο με διακριτά γεωμετρικά σχέδια, ενώ ταυτόχρονα κοσμούν τους τοίχους. Αυτή η περίεργη χρήση του μαρμάρου, που συνεχίζεται στο μπάνιο με το γκρι και κόκκινο “Salomè”, λειτουργεί τόσο ως πολυτελές σκηνικό όσο και ως βάση για το νιπτήρα και ενσαρκώνει γραφικά τον στόχο των αρχιτεκτόνων να ‘σβήσουν” τη διάκριση μεταξύ διακόσμησης και αρχιτεκτονικής. Ίσως το πιο ενδεικτικό χαρακτηριστικό που προβάλλει την αρχιτεκτονική οργάνωση του ντεκόρ είναι ωστόσο η ειδική οροφή από χαλκο και γυαλί που χωρίζει την τραπεζαρία από το διάδρομο. 

milan 13

milan 14

milan 15

Η πολυτελή παλέτα υλικών, η οποία εκτός από το μάρμαρο και το χαλκο περιλαμβάνει επίσης πλούσιες και κομψές ταπετσαρίες, αντικειμενικά παντρευονται υλικά όπως πλακες τσιμέντου, μεταλλικές κατασκευές με χρωματιστές ζωγραφιές, ντουλάπες αποθήκευσης και έπιπλα μπάνιου. Μαζί με το αυθεντικό παρκέ που είναι διακοσμημένο με μια επίστρωση ρητίνης, αυτά τα  υλικά προσδιορίζουν την προέλευση του κτιρίου από το 1960, όπως και η εκλεκτική συλλογή των φωτιστικών. Η ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1960 συμπληρώνεται από μια σειρά από στυλιστικές αναφορές, από την Art Deco έως την ομάδα του Memphis της δεκαετίας του '80, που φιλτράρονται μέσα από ένα σύγχρονο φακό φινέτσας. 

milan 18

milan 17

milan 16


 
 
 

Home