Thumbnail

Η μυστηριώδης αίγλη του Krypt Bar της Βιέννης Η μυστηριώδης αίγλη του Krypt Bar της Βιέννης

Και επειδή αυτές τις μέρες κάποιοι απο εμάς θα βρεθούν στη Βιέννη, αξίζει τότε μια επίσκεψη σε ένα απο τα ομορφότερα μπαρ της Ευρώπης, το Krypt. 
Ονομάζεται έτσι γιατί είναι σαν κρυψώνα και βρίσκεται στη συνοικία Berggase της Βιέννης, σε απόσταση αναπνοής από το νεο-γοτθικό θαύμα της πόλης, το Votivkirche και μόλις δύο τετράγωνα μακριά από το πρώην γραφείο και διαμέρισμα του Freud, το οποίο τώρα στεγάζει το μουσείο Sigmund Freud.

krypt

krypt1

Το Krypt μπαρ δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο κεντρικά και όμως θα εκπλαγεις να μαθεις ότι η ύπαρξη του υπόγειου αυτού χώρου που βρίσκεται το μπαρ,  ήταν άγνωστη για αρκετές δεκαετίες. Μόνο μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, το κτίριο αυτο, υποβλήθηκε σε ανακαινίσεις και ριχνοντας μια μέρα ένα τοίχο, αποκαλύφθηκε μια σκάλα που οδηγούσε σε ένα κρυφό κελάρι-κάβα 250 τετραγωνικών μέτρων. Ο σπηλαιώδης χώρος αποτελούσε μια ημι-νομική λέσχη μουσικής τις δεκαετία του 1950 και 60, χρονιές της ακμάζουσας τζαζ σκηνής της πόλης, οπότε, η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο κοκτέιλ μπαρ, ηταν η κατάλληλη.Ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες διατήρησης από την Βιεννέζικη πολεοδομία, σε συνεργασία με τους BFA Architects, και έτσι η ανακαίνιση διατηρησε την εντυπωσιακή αύρα της κληρονομιάς, συμπληρωμένη από την εσωτερική διακόσμηση που διοχετεύει την αίγλη του κρυμμένου παρελθόντος της, μέσα από μια εκλεκτική παλέτα πολυτελών υλικών, σε αντίθεση με τη χροιά που χάνεται στο χρόνο απο τους εκτεθειμένους τοίχους του κτιρίου. 

krypt4

krypt2

krypt5

Έχοντας πρόσβαση μέσω μιας πόρτας, ο πελατης μπαίνει σε ένα δωμάτιο τυπου γκαρνταρόμπα με καθρέφτες, όπου μια κυμαινόμενη σκάλα σε οδηγεί με τελετουργία κάτω, πολύ κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Αξιοποιώντας την σπηλαιώδη αρχιτεκτονική του κελαριού, ο υπόγειος χώρος αποτελείται από αρκετές ξυλόστεγες που έχουν μετατραπεί σε σαλόνια και private stations, καθώς και τη μικρότερη γκαλερί τέχνης στη Βιέννη, με κέντρο τον επιμήκη χώρο που στεγάζεται το μπαρ. Δομικά, ο υπόγειος χώρος έπρεπε να ενισχυθεί από ένα δάπεδο από σκυρόδεμα και από ένα σύστημα μεταλλικών δοκών και μετα τοποθετήθηκε ιταλικό μάρμαρο Nero Marquina σε σχήμα ψαροκόκαλου. Αυτή η αίσθηση της πολυτέλειας ενισχύεται περαιτέρω από το σχεδιασμό του εντυπωσιακού μπαρ επτά μέτρων που κατασκευάστηκε από ένα τεράστιο μπλοκ από μάρμαρο Σαχάρας Νουάρ, το οποίο είναι επενδεδυμένο με φύλλα χρυσού μετάλλου και απο πάνω ξύλο καρυδιάς. Ένας μεγάλος πίνακας εξωτικών φύλλων στο πίσω φόντο αντανακλά την φυτεμένη βλάστηση κάτω από την σκάλα και προσθέτει μια εξόρμηση εξωτισμού.

krypt7

krypt7

krypt8

krypt9

Η χρήση των πλούσιων υλικών συνεχίζεται στις ξύλινες κατασκευές-έπιπλα που ενσωματώνονται με βελούδινους καναπέδες σε ανοιχτό μπλε που ξεχωρίζουν, κόντρα στα παλιά τούβλα. Η διακόσμηση συμπληρώνεται από μια σειρά από ξεχωριστά κομμάτια επίπλων, όπως οι καρέκλες Platner Arm της Knoll, με τις καλαίσθητες καμπύλες τους, οι καναπέδες DS-1025 του Ubald Klug σε καφέ δέρμα και οι πολυθρόνες του Alexander Wang για την Poltrona Frau σε μαύρο δέρμα. Εν τω μεταξύ, η μινιμαλιστική εγκατάσταση του φωτιστικου του Ingo Maurer πάνω από το μπαρ, μαζί με τον κρυμμένο φωτισμό σε όλη τη διάταξη, του χώρου, υπογραμμίζουν ελαφρώς τόσο τα παλιά όσο και τα νέα στοιχεία και δημιουργούν μια μυστικιστική ατμόσφαιρα που ενισχύει περαιτέρω την σουρεαλιστική αίσθηση ότι μπήκες σε ένα μπαρ όλο άποψη. 

krypt15

krypt14

krypt13

Home