Thumbnail

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη… Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…

Πέτρα, πεζούλες, ξερολιθιές, αέρας Ιονίου, αλλά και υπέροχα αρώματα
Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, έξυπνες κατασκευές και σύγχρονες ανέσεις διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που έρχεται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, πάνω απο σε ένα από τους πιο όμορφους κόλπους στο Ιόνιο, την Ιθάκη. 

ithaca 2

Σε ένα νησί όπου το πράσινο οργιάζει και σε ένα σημείο με μοναδική θέα και τα απέναντι βουνά της Λευκάδας, του Μεγανησίου και του Σκορπιού, το σπίτι που τραβά περισσότερο την προσοχή είναι εκείνο που προσπαθεί λιγότερο να ξεχωρίσει. Σκαρφαλωμένο Σε  μια πλαγιά ακριβώς πάνω από το γραφικό Κιόνι, το εξοχικό του Γιώργου και της Πάολας βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο. Πρόκειται για ένα οικογενειακό όνειρο που πήρε σάρκα και οστά ακολουθώντας απόλυτα την αρχιτεκτονική του νησιού και τα χρώματα της φύσης. Τοπική πέτρα, χρησιμοποιήθηκαν σε σωστές δόσεις για να δημιουργήσουν αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα. Σχεδιασμένο με βάση την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μιας σύγχρονης θερινής οικογενειακής κατοικίας, το σπίτι, λειτουργεί ως φυσικό ηρεμιστικό, αμέσως μόλις κάποιος το αντικρίσει. 

ithaca 3

ithaca 4

ithaca 1

ithaca 5

Χτισμένο σε δύο επίπεδα, με μεγάλα ανοίγματα σε κάθε πλευρά, που βοηθούν το ηλιακό φως να φτάνει παντού, το Paola House είναι ανοιχτό βιβλίο ως προς τις προθέσεις του: άνεση, πολυτέλεια και ηρεμία σε εθιστικές δόσεις. Αιωνόβιες ελιές δεσπόζουν στο μεγάλο ανοικτό κήπο γύρω από τη σκεπαστή βεράντα και την πισίνα, ενώ βότανα και μικρά φυτά από την τοπική χλωρίδα δημιουργούν μια αίσθηση αυθεντικότητας. O εξωτερικός χώρος περιλαμβάνει την πισίνα που αποτελεί συνέχεια του ορίζοντα της θάλασσας και μια τεράστια βεράντα με θέα στο πέλαγος. Mια ραμποτέ πέργκολα φιλοξενεί ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι με μπαμπού πολυθρόνες που συγκεντρώνει τους ενοίκους όλες τις ώρες της μέρας. O κήπος -εναρμονισμένος απόλυτα με το περιβάλλον-με βότανα και αγριολούλουδα δημιουργεί την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας.  Όλοι οι χώροι σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε τίποτα να μη μοιάζει επιτηδευμένο και παράταιρο με το φυσικό περιβάλλον. Στο εσωτερικό, ξύλινα δάπεδα και οροφές με εμφανή δοκάρια που βάφτηκαν σε λευκό χρώμα δίνουν στο χώρο την αίσθηση του ακατέργαστου. Το λευκό δεν κυριαρχεί απλώς, αλλά είναι σχεδόν το μοναδικό χρώμα, επιτρέποντας στις γαλάζιες και καστανές αποχρώσεις στις λεπτομέρειες να «γράψουν» με εντυπωσιακό τρόπο. Όλες οι ξύλινες κατασκευές πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και αντοχής και ανταποκρίνονται στους κανόνες της σύγχρονης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η κατοικία εκτείνεται σε δυο ορόφους, υπόγειο και ισόγειο, με την ίδια ακριβώς διαρρύθμιση: έναν κεντρικό ενιαίο άξονα που φιλοξενεί το καθιστικό με την παραδοσιακή-μοντέρνα κουζίνα, το μπάνιο και το κυρίως υπνοδωμάτιο, χώροι που καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες των ενοίκων. 

ithaca 10

ithaca 11

ithaca 12

ithaca 13

ithaca 14

ithaca 15

ithaca 16

Η διακόσμηση, προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρεια, ακολούθησε τη μοντέρνα λιτή αισθητική, με έντονο το θαλασσινό στοιχείο. Λευκό, γκρίζο, γαλάζιο και πατίνες δίνουν ζωή στην πέτρα και το λευκό σοβά που κυριαρχούν σε όλους τους χώρους. Αναπαυτικοί μοντέρνοι λευκοί καναπέδες, μαξιλάρια στα κυρίαρχα χρώματα του σπιτιού, ξύλινα έπιπλα, κρεβάτια ντυμένα με υφασμάτινα κεφαλάρια, design φωτιστικά και διακοσμητικά είναι τα στοιχεία εκείνα από τα οποία καταλαβαίνει κανείς πως ο χώρος παραδόθηκε σε μια αρμονία ουδέτερων αποχρώσεων, ελευθερώνοντας τις αισθήσεις των ενοίκων Τα πέντε υπνοδωμάτια-ξενώνες, με τις καθαρές γραμμές και τα λιτά έπιπλα, διαθέτουν όλη την πολύτιμη ενέργεια για διακοπές στα άδυτα του ζεν, ενώ στο μεγάλο καθιστικό και το πατάρι με το γραφείο ο πέτρινος τοίχος κάνει την απαραίτητη σύνδεση με την ενετική παράδοση του νησιού, συμπληρώνοντας με στιλ τη χρωματική παλέτα.

ithaca 6

ithaca 7

ithaca 8

ithaca 9

ithaca 19

ithaca 18

ithaca 17

Το εξοχικό κατασκευάστηκε πραγματοποιώντας το όνειρο του ιδιοκτήτη για ένα σπίτι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, δημιουργήθηκε ένας χώρος ευχάριστος, ανάλαφρος και φωτεινός, ιδανικός για τα ζεστά καλοκαίρια, που κανείς δεν επιθυμεί να τελειώσουν. Zεστή, ανθρώπινη, φιλόξενη, και κατάλληλη και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου, η κατοικία είναι εκεί «περιμένοντας» ενοίκους και επισκέπτες για να απολαύσουν το απόλυτο Ιονικό σκηνικό.
 

Home