Εργασία και παιδιά: Πώς να παραμείνεις αποδοτική δουλεύοντας από το σπίτι

Μια από τις πιο επακόλουθες επιπτώσεις στη ψυχική υγεία που αντιμετωπίζουν οι γονείς, είναι η σύγκρουση μεταξύ εργασίας και οικογένειας.

Διάβασε ακόμη:  4+1 λάθη που κάνεις δουλεύοντας από σπίτι

Αυτή η αλλαγή, είναι εξαιρετικά δύσκολη κυρίως για τις οικογένειες που περνάνε σχεδόν όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι. Οι γονείς με μικρά παιδιά είναι οι πιο ευάλωτοι τώρα, γιατί όλη αυτή η κατάσταση δεν τους επιτρέπει πλέον να ζητήσουν τη βοήθεια από μέλη της οικογένειας ή από φίλους. 

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ψυχική σου υγεία προκαλώντας έντονα αισθήματα απομόνωσης και αποσύνδεσης. Να θυμάσαι όμως, ότι εσύ είσαι που θα θέσεις τους κανόνες για να τα καταφέρεις και όχι κάποιος άλλος. Πραγματικά χρειάζεται να διατηρήσεις τη θετική σου διάθεση και να βρεις τρόπους να παραμείνεις αποδοτική/ός. Χρειάζεται να συμβαδίσει η οικογενειακή ηρεμία με το φόρτο εργασίας σου. 

Υπάρχουν 4 τρόποι για να το καταφέρεις αυτό

1) Μην μείνεις με τις πυτζάμες, ντύσου 

Για μερικούς ανθρώπους, η προοπτική να μείνουν με τις πυτζάμες τους όλη μέρα αποτελεί το καλύτερο κομμάτι της εργασίας από το σπίτι. Όμως, το να πλυθείς και να ντυθείς όχι μόνο θα βελτιώσει την πνευματική σου κατάσταση αλλά θα σε προετοιμάσει και ψυχολογικά ώστε να ξεκινήσεις την εργασία σου. Το εάν πρέπει να φορέσεις πιο κατάλληλα ρούχα εξαρτάται από το είδος ατόμου που είσαι και τη φύση της εργασίας σου. Ωστόσο, μερικοί διαπιστώνουν ότι ένα πιο επαγγελματικό ντύσιμο είναι χρήσιμο ειδικά στην περίπτωση που χρειαστεί να κάνεις κάποια βιντεοκλήση. Το να φοράει πάντως κανείς πιο αξιοπρεπή ρούχα, αυξάνει το κίνητρο να βγει από το σπίτι. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν βγάζει κανείς τα ρούχα της δουλειάς, βοηθά το μυαλό να καταλάβει ότι η εργασία τελείωσε.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα εξηγήσεις στα παιδιά γιατί μένουμε σπίτι, με ένα τρυφερό βίντεο

2) Βάλε όρια

Καταρχάς, το πιο σημαντικό όταν εργάζεσαι στο σπίτι, είναι να ορίσεις έναν χώρο όπου θα απομονώνεσαι και θα γνωρίζει όλη η οικογένεια ότι εκεί πλέον είναι η δουλειά σου. Από εκεί και πέρα, εάν εργάζεσαι σε εταιρεία, πιθανότατα θα έχεις συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και είναι σημαντικό να το τηρείς όταν δουλεύεις από το σπίτι. Παράλληλα, στο τέλος της εργασίας καλό θα ήταν να απενεργοποιήσεις τον υπολογιστή σου και να τακτοποιήσεις τα χαρτιά και άλλα αντικείμενα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην λάβεις υπερβολικά μέτρα λόγω του άγχους σου επειδή θα δουλέψεις από το σπίτι.

Διάβασε ακόμη: Οδηγός επιβίωσης: Δουλεύοντας από το σπίτι εάν είσαι μάνα-κουράγιο

3) Κάνε ένα πρόγραμμα

Τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ταξινομήσεις σωστά την ημέρα σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίσεις πόσες ώρες την ημέρα εργάζεσαι και να τα κάνεις όλα αυτά όταν τα παιδιά είναι απασχολημένα. Οι ώρες που τα παιδιά κοιμούνται είναι μια καλή ευκαιρία για να δουλέψεις με την ησυχία σου. Αυτό βέβαια σημαίνει πως θα πρέπει να προσαρμόσεις το ωράριο εργασίας.

Σήκωσε το τηλέφωνο: Όταν εργάζεται κανείς από το σπίτι υπάρχει περίπτωση να περάσει όλη τη μέρα χωρίς να μιλήσει σε οποιονδήποτε, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα απομόνωσης. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να σηκώσεις το τηλέφωνο και να κάνεις μια πραγματική συνομιλία, αντί να επικοινωνείς μόνο μέσω mail και μηνύματα.

Κάνε τακτικά διαλείμματα: Η εργασία από το σπίτι δεν θα πρέπει να είναι μονότονη, ούτε πρέπει να είσαι διαρκώς μπροστά στην οθόνη. Είναι σημαντικό να κάνεις τακτικά διαλείμματα και να σηκώνεσαι από το γραφείο, όπως ακριβώς θα έκανες στο χώρο εργασίας σου. Σύμφωνα με έρευνα, τα μικρά τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μέρας είναι πιο ευεργετικά, από τα λίγα και μακράς διάρκειας. Πολλοί μάλιστα από όσους εργάζονται μόνιμα από το σπίτι τους προτείνουν την τεχνική Pomodoro, μία μέθοδο διαχείρισης χρόνου που σπάει την μέρα σε 25λεπτα κομμάτια από τα οποία το καθένα ακολουθείται από ένα διάλειμμα 5 λεπτών.

4) Απασχόλεισαι τα παιδιά σου

Για να μπορέσεις να δουλέψεις, χρειάζεται τα παιδιά σου να είναι απασχολημένα με κάτι. Πώς θα το πετύχεις; Μπορείς να τους αναθέσεις να κάνουν κάποιες δουλειές στο δωμάτιό τους, ακόμα και δίνοντάς τους την ευκαιρία να μαζέψουν τα παιχνίδια τους από το σαλόνι ή να μετατρέψουν σε πισίνα τη μπανιέρα του σπιτιού σου.

ΕΔΩ θα βρεις 50 δραστηριότητες στο σπίτι για παιδιά. 

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ