Κόψε το κάπνισμα, αν θες να μείνεις έγκυος - Κάνει κακό (και) στη γονιμότητα! 

Όταν η απάντηση είναι «ναι», οι ειδικοί επιστήμονες είναι πιθανόν να σχεδιάσουν διαφορετικό θεραπευτικό σχήμα, προτείνοντας πιο ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για την παραγωγή ωαρίων.

Πολύ συχνά το ίδιο το κάπνισμα είναι ο λόγος που γυναίκες και άντρες καπνιστές φτάνουν στον προθάλαμο των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς η νικοτίνη αλλά και άλλες ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο –ορισμένες μάλιστα εξαιρετικά τοξικές, επηρεάζουν την ποιότητα των σπερματοζωαρίων και των ωαρίων.

Ένας άντρας, που καπνίζει, έχει σε σχέση με τον μη καπνιστή, λιγότερα και με μικρότερη κινητικότητα σπερματοζωάρια, ενώ μία καπνίστρια εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες για πρόωρη εμμηνόπαυση.  

Όσο μάλιστα περισσότερα χρόνια -αλλά και περισσότερα τσιγάρα- καπνίζει κανείς, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται το αναπαραγωγικό του σύστημα.

Οι οδηγίες που βασίζονται στα αποτελέσματα πρόσφατης γερμανικής έρευνας και αφορούν γυναίκες και άντρες που καπνίζουν είναι σαφείς:

"το κάπνισμα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον ένα τρίμηνο πριν ξεκινήσουν οι προσπάθειες για σύλληψη είτε αυτές γίνονται με τον φυσιολογικό τρόπο είτε με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης.

Διάβασε ακόμη: "Όσα θα ήθελα να μου έχουν πει πριν γίνω μαμά"

Στον καπνό του τσιγάρου υπάρχουν πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, από τις οποίες 250 θεωρούνται επιβλαβείς και 50 δυνητικά συνδέονται με καρκινογένεση. Και μπορεί οι μηχανισμοί στον οργανισμό της εγκύου να λειτουργούν προστατευτικά προς το έμβρυο, αλλά δεν κάνουν θαύματα. Έχει πλέον τεκμηριωθεί επιστημονικά η συσχέτιση καπνίσματος και αποβολών αλλά και καπνίσματος και προωρότητας.

Επίσης, τα μωρά των γυναικών που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ακόμη και όταν είναι τελειόμηνα είναι λιποβαρή. Αυτό έχει σαν συνέπεια τις αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν στην ενήλικη ζωή τους παχυσαρκία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το τελευταίο σου τσιγάρο

Το μυαλό οδηγεί το σώμα και η σκέψη το συναίσθημα και τις πράξεις μας.

Η απόφαση διακοπής του καπνίσματος είναι όχι μόνο σωστή αλλά και ενδεδειγμένη επιστημονικά για την επίτευξη του στόχου: της εγκυμοσύνης και της γέννησης ενός υγιούς παιδιού.

Κόβοντας το τσιγάρο (αν και η μείωση της παραγωγής ωαρίων που έχει τελεστεί στα χρόνια του καπνίσματος είναι μη αναστρέψιμη) η γονιμότητα βελτιώνεται, καθώς βελτιώνεται και η αιμάτωση των γυναικολογικών οργάνων.

Ακόμη, οι πιθανότητες επιπλοκής κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνονται και οι πιθανότητες να γεννήσεις ένα τελειόμηνο και υγιές μωρό είναι με το μέρος σου.

Διάβασε ακόμη: Τα όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η σημασία τους

Μην καθυστερείς λοιπόν. Κάπνισε το τελευταίο σου τσιγάρο τώρα, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Η νικοτίνη αλλά και η ίδια η συνήθεια του καπνίσματος θέλουν χρόνο για να σε εγκαταλείψουν. Κάθε φορά που θα έχεις την ισχυρή επιθυμία να καπνίσεις, απασχολησε χέρια και μυαλό ή πήγαινε μια σύντομη βόλτα. Η «μανία» να ανάψεις τσιγάρο κρατάει λίγα μόλις λεπτά.
  • Καθάρισε αγγουράκια, καρότα και άλλα λαχανικά εποχής, για να έχεις μικρής θερμιδικής αξίας σνακ για τις στιγμές εκείνες, που θα θέλεις –μηχανικά- να τσιμπήσεις κάτι.
  • Να πλένεις τα δόντια σου. Η δροσερή και αρωματισμένη γεύση στο στόμα αποτρέπει το κάπνισμα.
  • Απόφυγε τις τροφές και τα ροφήματα που συνδύαζες με το τσιγάρο: καφές, αλκοόλ ή εξαιρετικά λιπαρές τροφές μπορεί να εντείνουν την επιθυμία σου να καπνίσεις. 
  • Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης προκειμένου να διαχειριστείς το στρες, που θα σου προκαλέσει η διακοπή του καπνίσματος. Ο διαλογισμός, η γιόγκα αλλά και ορισμένα είδη αναπνοών, θα σε βοηθήσουν γενικότερα στην αντιμετώπιση του άγχους.
  • Άρχισε γυμναστική, για διπλό όφελος: με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, τα φυσικά βελτιωτικά της διάθεσης, την οποία είχες συνηθίσει να «ανεβάζεις» καπνίζοντας. Ακόμη, όταν ασκείσαι, καταναλώνεις τις παραπανήσιες θερμίδες που λαμβάνεις από το έξτρα τσιμπολόγημα που προκαλεί η διακοπή του καπνίσματος.
  • Οραματίσου τον υγιή και γόνιμο εαυτό σου. Η εικόνα ενός καλύτερου εαυτού, πάντα μας βοηθάει να επιτύχουμε τον στόχο μας.
  • Ενημερώσου για τις παθήσεις που συνδέονται με τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος και αποφάσισε να μειώσεις τις πιθανότητες να προσβληθείς από τα νοσήματα των καπνιστών, απέχοντας για πάντα από το κάπνισμα.
  • Απόφυγε το «άτμισμα», που δεν είναι παρά μία παραλλαγή του καπνίσματος: Διατηρεί τη συνήθεια, απλώς εισπνέεις ατμό, αντί για καπνό και επίσης ακόμη κι όταν δεν περιέχει νικοτίνη στα συστατικά του, δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλές για την υγεία. (Ελάχιστες μελέτες έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας).
  • Μην πεις ποτέ «το έχω κόψει, μπορώ να καπνίζω ένα τσιγαράκι πού και πού». Ισχύει κι εδώ ό,τι και σε άλλες εξαρτήσεις: Μία φορά καπνιστής για πάντα καπνιστής. Μία ρουφηξιά αρκεί για να κυλήσεις στην παλιά κακή συνήθεια χωρίς να το καταλάβεις...

Διάβασε ακόμη: 5 αποκαλύψεις για τον μέλλοντα πατέρα του παιδιού σου

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ