Thumbnail

Όταν τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ γίνονται απόλαυση Όταν τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ γίνονται απόλαυση

Αν για σένα τα εβδομαδιαία ψώνια αποτελούν αγγαρεία, τότε μάλλον βρίσκεσαι στην ίδια θέση που ήμουν κι εγώ
Θα είμαι ειλικρινής. Για μένα μέχρι πρότινος τα ψώνια για το σπίτι, αποτελούσαν αγγαρεία. Και αυτό γιατί αναγκαζόμουν να πηγαίνω σε δυο-τρεις υπεραγορές καθώς είχα την ψευδαίσθηση πως έτσι έκανα οικονομία, ας όψεται ο κουτσουρεμένος μισθός συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Τελικά, όχι μόνο δεν έκανα οικονομία -αφού στο τέλος της ημέρας πλήρωνα μην πω τα διπλάσια- αλλά χρειαζόταν να θυσιάσω τουλάχιστον ένα ολόκληρο πρωινό παίρνοντας σβάρνα τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς. Ευτυχώς -για μένα- βρήκα τη λύση!

Της Μαρίας Γεωργίου 

Μη μου πεις ότι δεν σου είναι γνώριμο το σκηνικό που μόλις περιέγραψα. Ένεκα της οικονομικής κρίσης, η πλειοψηφία από εμάς αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα του νοικοκυριού του και να διαφοροποιήσει πολλές από τις μέχρι πρότινος καταναλωτικές του συνήθειες. Πρώτο στη λίστα, βεβαίως, ήταν το σούπερ μάρκετ. Η διαδικασία λίγο-πολύ γνωστή. Εντόπιζες τις προσφορές των προϊόντων που χρειαζόσουν από τα φυλλάδια που συσσωρεύονταν γενναιόδωρα έξω από την πόρτα σου -ενίοτε και στο γραμματοκιβώτιο- και αναλόγως έκανες τα εβδομαδιαία ψώνια. 

Μια διαδικασία χρονοβόρα και κουραστική, όχι μόνο για μένα, αλλά και για τον σύζυγο και το παιδί. Γιατί εννοείται πως αυτό το μαρτύριο, δε θα το περνούσα μόνη. Γι΄αυτό άλλωστε είναι οι σύζυγοι. Για να μοιράζονται τα οικογενειακά βάρη, στην κυριολεξία στην προκειμένη. Πέρα από αυτό όμως, ήταν εμφανές στο τέλος του μήνα, πως αυτό το σύστημα -το οποίο εφαρμόζουν άπειροι φίλοι και γνωστοί- δεν ήταν πιο οικονομικό. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα. Έτσι από καιρό έψαχνα να βρω μια υπεραγορά που θα τα συνδύαζε όλα. Εύκολο και άνετο παρακάρισμα. Λογικές τιμές και δελεαστικές προσφορές. Ποιοτικά προϊόντα, τοποθετημένα σε άνετους διαδρόμους, που θα έκαναν το ψώνισμα ακόμη πιο εύκολο και ευχάριστο. Μια υπεραγορά που να διαθέτει ένα αρτοποιείο με εκλεκτά και φρέσκα αρτοσκευάσματα, καθώς και νόστιμα γλυκά. Να διαθέτει παράλληλα κρεαταγορά με πρώτης ποιότητας κρεατικά, φρουταρία με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, delicatessen με ποικιλία αλλαντικών και τυριών, καθώς και ψαραγορά με φρέσκο ψάρι. Με λίγα λόγια, ήθελα αυτό που θέλουν όλοι. Ένα μέρος που να τα βρίσκω όλα μαζεμένα και στο τέλος της ημέρας να εξοικονομώ χρόνο και χρήμα. Αν αυτό το μέρος, διέθετε και καφεστιατόριο, ακόμη καλύτερα, γιατί έτσι θα έκανα με την άνεσή μου τα ψώνια μου, χωρίς το άγχος ότι πρέπει να επιστρέψω στο σπίτι και να ετοιμάσω το μεσημεριανό της οικογένειας. Ένα σαββατοκύριακο έχω όλο και όλο να ξεκουραστώ κι εγώ λίγο. Κρίμα να το "σπαταλώ" άσκοπα. 

Με τον ερχομό της μικρής, αυτή η ανάγκη έγινε ακόμη πιο επιτακτική. Γιατί άλλο να σούρνεις ένα παιδί στα σούπερ μάρκετ και άλλο δυο. Πόσω μάλλον όταν το ένα από τα δυο είναι πλέον νήπιο. Έτσι όταν άκουσα για το άνοιγμα των υπεραγορών Παπαντωνίου στη Λευκωσία, είπα πως δεν υπάρχει περίπτωση, θα την επισκεφθώ. Τις γνώριζα άλλωστε από τις διακοπές μου στην Πάφο, όπου τις επισκέπτομαι ευλαβικά κάθε καλοκαίρι, αφού εκεί βρίσκω πάντα ό,τι χρειάζομαι.  Δεν κρύβω, μάλιστα, πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, λιγουρεύτηκα αρκετές φορές εκείνα τα υπέροχα κρουασάν σοκολάτας και να' ναι καλά ένας αγαπημένος συνάδελφος από την Πάφο, δεν με άφησε με το απωθημένο. Όποτε πήγαινε στην πόλη του σαββατοκύριακο να δει τους δικούς του, δεν με ξεχνούσε. 

papantwniou

Το άτυπο ραντεβού μου με τις υπεραγορές Παπαντωνίου, δόθηκε κλασικά ένα Σάββατο πρωί, μετά συζύγου και τέκνων. Το πρώτο ζητούμενο, ένα μεγάλο και άνετο πάρκινγκ, ικανοποιήθηκε αμέσως. Μπαίνοντας μέσα, με χαρά αντίκρισα έναν μεγάλο χώρο και το κυριότερο σωστά διαρρυθμισμένο, με άνετους διαδρόμους. Πρώτη στάση, στο φούρνο. Εκεί είναι αλήθεια πως μπερδεύτηκα λίγο, αλλά η σύγχυση μου οφειλόταν στη μεγάλη ποικιλία των αρτοπαρασκευασμάτων και ψωμιών. Η ευγενική πωλήτρια με έπεισε να δοκιμάσω για πρώτη φορά ψωμί με τυρί και ομολογώ πως δεν το μετάνιωσα καθόλου. 

papantwniou

Δεύτερη στάση, στη φρουταρία, απ' όπου προμηθεύτηκα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ακολούθως, σταμάτησα στο delicatessen, όπου εκτός από την πλούσια γκάμα από κυπριακά παραδοσιακά προιόντα, συνάντησα και επιλεγμένα εκλεκτά εδέσματα του εξωτερικού, καθώς και βιολογικά προϊόντα. Αυτή τη φορά, πήραμε να δοκιμάσουμε σαλάμι με παρμεζάνα, καθώς το ενδιαφέρον μας μάς κέντρισαν αρκετά προϊόντα, αλλά είπαμε να μη τα δοκιμάσουμε όλα με την πρώτη. 

papantwniou

Ο σύζυγός μου που κάνει πάντα την επιλογή των κρεατικών, έδειξε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ποιότητα και την ποικιλία από ντόπιο κρέας, καθώς και από τις εκλεκτές ποικιλίες από το εξωτερικό. Εγώ πάλι χάρηκα που βρήκα τα αγγλικά προϊόντα Sainsbury’s, τα οποία ξέρω καλά, αφού όποτε μένουμε στους συγγενείς στο Λονδίνο, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στα ντουλάπια της κουζίνας τους. Μέχρι τώρα, όμως, δεν είχα τη δυνατότητα να τα προμηθεύομαι στη Λευκωσία, καθώς διατίθενται αποκλειστικά στις υπεραγορές Παπαντωνίου Αυτό όμως πλέον θα αλλάξει. 

Καθ΄οδόν προς το ταμείο, με έκπληξη διαπίστωσα πως έβαλα τικ σε όλα στη λίστα, αφού δεν υπήρχε κάτι που δεν βρήκα. Εννοείται πως δεν άντεξα στον πειρασμό και πήρα και πολλά προϊόντα που δεν είχα γραμμένα, αλλά με τεράστια ανακούφιση δεν το μετάνιωσα φεύγοντας, αφού δεν ξεπέρασα το εβδομαδίαιο προϋπολογισμό. 

papantwniou

Επίσης, δεν ξέρω για εσάς, αλλά για μένα παίζει μεγάλη σημασία πώς θα αισθανθώ σε ένα μέρος. Στην υπεραγορά Παπαντωνίου όλοι οι υπάλληλοι ανεξαιρέτως ήταν πρόθυμοι να με εξυπηρετήσουν -μη νομίζεις πλέον έχω μάθει τα κατατόπια- ενώ η ταμίας πέρα από την ευγένεια της, έκανε τη μικρή να γελάσει ακριβώς τη στιγμή που πήγε να δυσανασχετήσει καθισμένη στο καλάθι. Όλοι μας έκαναν να νιώθουμε λες και επισκεπτόμασταν την υπεραγορά καιρό. 

Χωρίς να το αντιληφθούμε η ώρα πέρασε -ευχάριστα ομολογουμένως- και τα παιδιά άρχισαν να διαμαρτύρονται πως πείνασαν, άσχετα αν το ρολόι έδειχνε ακόμη 12 το μεσημέρι, ειδικά αν αναλογιστείς πως δυο ώρες προηγουμένως έτρωγαν πρωινό. Ήταν όμως η ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσουμε το καφεστιατόριο. Αν είσαι μάνα, θα συμμεριστείς τον ενθουσιασμό μου για τα φρεσκομαγειρεμένα παραδοσιακά φαγητά, καθώς προσπαθώ όσο μπορώ να αποφεύγουν τους πειρασμούς που ακούν στο όνομα πατάτες τηγανητές, πίτσες και nuggets. Εγώ και ο σύζυγος αρκεστήκαμε σε έναν μυρωδάτο καφέ, αλλά πήραμε πακέτο μαζί μας...sushi! Γιατί εκτός του ό,τι δεν ξέρω να φτιάχνω, σιγά μην έμπαινα στην κουζίνα Σαββατιάτικα και να άφηνα τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home