Thumbnail

Tι θα γίνει αν παρουσιαστεί κρούσμα στην τάξη του παιδιού σου Tι θα γίνει αν παρουσιαστεί κρούσμα στην τάξη του παιδιού σου

Τι να έχεις υπόψη σου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Τη Δευτέρα τα καμάρια μας επιστρέφουν στα σχολεία και είναι λογικό να προβληματίζεσαι και να αναρωτιέσαι τι θα γίνει εάν παρουσιαστεί κρούσμα στην τάξη του παιδιού σου. Υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο και αν ναι, τι προνοεί;

Το Πρωτόκολλο που έχει συσταθεί σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε σχολείο   

Σε περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια ή εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού το σχολείου παρουσιάσει συμπτώματα σύμφωνα με τη «Λίστα Κλινικών Συμπτωμάτων για Καθημερινό Αυτοέλεγχο» (Παράρτημα 1) τότε παραμένει υποχρεωτικά στο σπίτι. Το οικείο περιβάλλον (γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/μαθήτριας) προβαίνει αμέσως σε επικοινωνία με τον/την προσωπικό ιατρό/παιδίατρο και ενημερώνει τη διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να προβεί σε όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα μέτρα, τα οποία καθορίζονται από τα πρωτόκολλα που ισχύουν για αυτά τα θέματα.

Οι γονείς/κηδεμόνες καθίστανται υπεύθυνοι για τη θερμομέτρηση και τον καθημερινό έλεγχο τυχόν συμπτωμάτων των παιδιών, πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι. Σχετικές οδηγίες προς τους γονείς/κηδεμόνες υπάρχουν στον «Οδηγό για γονείς/κηδεμόνες για σωστή και ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία» στην ιστοσελίδα του Υ.Π.Π.Α.Ν. Διάβασε τι περιλαμβάνει και ποιά είναι τα συμπτώματα ΕΔΩ 

Στο σχολείο υπάρχουν θερμόμετρα για δειγματοληπτική θερμομέτρηση των μαθητών/ ριών σε διαφορετική ομάδα μαθητών/ριών κάθε ημέρα, καθώς και για θερμομέτρηση σε περίπτωση παρουσίασης πυρετού.

Σε περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο σχολείο θα πρέπει το άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί και ακολούθως να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας. Επισημαίνεται ότι το ιατρείο του σχολείου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως χώρος απομόνωσης αφού σε αυτό διενεργούνται κλινικές εξετάσεις και άλλες δραστηριότητες της Σχολιατρικής Υπηρεσίας, οι οποίες δεν πρέπει να διακόπτονται, καθώς και για αποφυγή διασποράς του ιού.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στη σχολική μονάδα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί του υπουργείου Υγείας για τις περαιτέρω δέουσες ενέργειες, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα (λοίμωξη αναπνευστικού, πυρετός κ.ά.) παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας στη σχολική μονάδα ή διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα στο σχολείο, η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του σχολείου, η οποία έχει οριστεί για τη ρύθμιση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας σε συνθήκες κορωνοϊού (όπως επεξηγείται στην παράγραφο «Προγραμματισμός των σχολικών μονάδων» του εν λόγω πρωτοκόλλου) πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες με ψυχραιμία, ηρεμία και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του ατόμουύποπτου κρούσματος, είτε αυτό είναι μαθητής/μαθήτρια είτε πρόκειται για μέλος του προσωπικού ή/και βοηθητικού προσωπικού:

Αντιμετώπιση ύποπτου και επιβεβαιωμένου κρούσματος

Για αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος σε σχολική μονάδα, η διεύθυνση του κάθε σχολείου θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα αναλαμβάνει να διαχειριστεί αυτά τα περιστατικά (υπεύθυνος και αναπληρωτής).

Μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικοί ή άλλο προσωπικό δεν θα πρέπει να μεταβαίνουν στη σχολική μονάδα αν:

  • οι ίδιοι έχουν συμπτώματα νόσου COVID19 ή/και είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού
  • κάποιος από τα άτομα που μένουν σπίτι μαζί έχει συμπτώματα COVID19 ή είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού
  • έχουν οι ίδιοι/ες έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 μέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού
  • είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα για COVID19. Σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή τους στον χώρο του σχολείου θα γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση κρούσματος ως ύποπτο/πιθανό ή επιβεβαιωμένο είναι σύμφωνη με τον επικαιροποιημένο ορισμό κρούσματος λοίμωξης με ιό SARS-CoV-2 ημερομηνίας 15/07/2020 βάσει οδηγιών από το ECDC.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το σχολείο.

Διάβασε αναλυτικά το Πρωτόκολλο ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσε το παιδί σου να βαρεθεί, όπως παλιά

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσε το παιδί σου να βαρεθεί, όπως παλιά 

1. Διαχείριση ύποπτου κρούσματος, το οποίο αναπτύσσει συμπτώματα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της παραμονής στο σχολείο:

  • Τοποθέτηση απλής χειρουργικής μάσκας στο ύποπτο κρούσμα.
  • Aν πρόκειται για μαθητή/μαθήτρια, απομόνωση σε ειδικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί εκ των προτέρων μέχρι την παραλαβή του/της από τη σχολική μονάδα από τους γονείς/ κηδεμόνες. Στον συγκεκριμένο χώρο συστήνεται η χρήση κάδων απορριμμάτων με κλειστό καπάκι. Ο χώρος του ιατρείου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας των ύποπτων κρουσμάτων για COVID-19 αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος για την Σχολιατρική Υπηρεσία και ως χώρος φιλοξενίας των παιδιών για άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. λιποθυμία, τραυματισμός).
  • Χορήγηση μάσκας στον/στη γονέα/κηδεμόνα όταν έρθει στο σχολείο, οδηγίες σε αυτόν/η για μεταφορά στο σπίτι με το αυτοκίνητο, ο/η μαθητής/μαθήτρια να κάθεται στο πίσω κάθισμα με ανοικτό παράθυρο και επικοινωνία με παιδίατρο/Προσωπικό Ιατρό (με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ήπια περιστατικά, αλλιώς καλείται το 1420).
  • Μετά την αποχώρηση του παιδιού από τον συγκεκριμένο χώρο, ο χώρος θα πρέπει να απολυμαίνεται άμεσα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείο Υγείας «Καθαρισμός και Απολύμανση Νο 2».
  • Αν πρόκειται για προσωπικό (ενήλικες) απομάκρυνση του ατόμου από τη σχολική μονάδα, παραπομπή στο σπίτι και άμεση επικοινωνία με Προσωπικό Ιατρό (ΠΙ ενηλίκων ή παιδίατρος) για παρακολούθηση και διενέργεια τεστ εφόσον κρίνεται απαραίτητο.
  • Εφαρμογή βασικών προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ύποπτου περιστατικού (μάσκα, γάντια, ορθή υγιεινή των χεριών).
  • Επικοινωνία του/της Προσωπικού Ιατρού (ΠΙ ενηλίκων ή παιδίατρος) του ύποπτου περιστατικού με Σχολίατρο.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/μαθήτρια/προσωπικό παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σε απόσταση από τα άλλα άτομα στο σπίτι.
  • Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο/η μαθητής/μαθήτρια ήρθε σε στενή επαφή με ύποπτο περιστατικό (ισχυρή υποψία) τότε ο/η μαθητής/μαθήτρια πάλι παραμένει στο σπίτι του/της σε αναμονή του αποτελέσματος του εργαστηριακού ελέγχου του ύποπτου κρούσματος. Σε περίπτωση που ο/η μαθητής/μαθήτρια ήρθε σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τότε ο/η μαθητής/μαθήτρια παραμένει στο σπίτι του/της για 14 ημέρες κάτω από τη φροντίδα του/της Προσωπικού του/της Ιατρού.

2. Διαχείριση ύποπτου κρούσματος που αφορά σε άτομο που βρισκόταν στη σχολική μονάδα τις προηγούμενες ημέρες:

  • Αν ένας/μία μαθητής/μαθήτρια ή εκπαιδευτικός ή μέλος του προσωπικού είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού θα πρέπει να ενημερώνονται οι υπόλοιποι μαθητές/μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί/μέλη του προσωπικού για τη σημασία της συνέχισης των κανόνων υγιεινής μέχρι το αποτέλεσμα του τεστ.
  • Οι υπόλοιποι μαθητές/μαθήτριες θα μπορούσαν να συνεχίσουν κανονικά τη φοίτηση τους. Αν οι ίδιοι/ες αναπτύξουν συμπτώματα θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερώσουν τη γραμματεία του σχολείου.

3. Διαχείριση αρνητικού μοριακού τεστ για κορωνοϊό

  • Στην περίπτωση αυτή ο/η ενήλικας ή ο/η μαθητής/μαθήτρια θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση της συμπτωματολογίας.

4. Διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος που αφορά σε άτομο, το οποίο βρισκόταν στη σχολική μονάδα τις προηγούμενες ημέρες

  • Σε περίπτωση που ένας/μία μαθητής/μαθήτρια ή προσωπικό του σχολείου βρεθεί θετικός/ή στον κορωνοϊό (επιβεβαιωμένο κρούσμα) ενημερώνεται άμεσα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (Μ.Ε.Ε.&Ε.Λ.Ν.) και θα ακολουθηθούν άμεσα οι διαδικασίες ιχνηλάτησης για εντοπισμό των στενών επαφών και θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες.
  • Η Μ.Ε.Ε.&Ε.Λ.Ν. θα ενημερώσει τη σχολική μονάδα, το Υ.Π.Π.Α.Ν., την Υγειονομική και Σχολιατρική Υπηρεσία. Θα πρέπει να δοθεί από το σχολείο η λίστα ονομάτων μαθητών/ριών της τάξης και εκπαιδευτικών που θα θεωρηθούν στενές επαφές, όπως επίσης λίστα με ονόματα μαθητών/ριών ή άλλου προσωπικού.
  • Τα άτομα αυτά θα πρέπει να μπουν σε απομόνωση για 14 ημέρες και να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό.
  • Το Υ.Π.Π.Α.Ν. θα προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες αντικατάστασης των εκπαιδευτικών και συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών εξ αποστάσεως στο σπίτι.
  • Η επιστροφή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σχολείο (εκπαιδευτικός, παιδί ή στενές επαφές) θα γίνεται σύμφωνα με τις «Ενδιάμεσες οδηγίες αποδέσμευσης/άρσης απομόνωσης ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από COVID-19 (κρούσματος) που αντιμετωπίζονται σε χώρους εκτός των νοσηλευτηρίων».
  • Σε ό,τι αφορά στην απολύμανση, θα πρέπει να γίνεται απολύμανση της τάξης και των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας «Καθαρισμός και Απολύμανση Νο 2»., αμέσως μετά την επιβεβαίωση θετικού περιστατικού.  

 

Home