Thumbnail

«Το Χωριουδάκι του Νοστιμούλη»: Το εργαστήρι που μαθαίνει στα παιδια την αξία της ισορροπημένης διατροφής «Το Χωριουδάκι του Νοστιμούλη»: Το εργαστήρι που μαθαίνει στα παιδια την αξία της ισορροπημένης διατροφής

Όλα όσα μοιράστηκαν μαζί μας οι διοργανώτριες του παιδικού εργαστηρίου
Η Έλενας Δημοσθένους, Θεατρολόγος με ειδίκευση στο Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ιωάννα Μασούρα, Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή, συμπράττουν, με σκοπό τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η διατροφή τους χρειάζεται μέτρο, ποικιλία και ισορροπία.

Το MyLife είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τις διοργανώτριες του παιδικού εργαστηρίου και να μάθει όλες τις λεπτομέρειες και τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρεις κανείς για το επικείμενο εργαστήρι.

Ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου; 

Το εργαστήριο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε, να φέρει τα παιδιά σε επαφή με λέξεις κι έννοιες κλειδιά όπως:

• υγιεινές συνήθειες (μαγειρική, άσκηση, ποικιλία τροφών στη διατροφή μας)

• προ-μαγειρεμένο φαγητό

• φρέσκα φρούτα και λαχανικά

• υγιές σωματικό βάρος 

• επιπτώσεις της διατροφής πλούσιας σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη (π.χ. πιθανή έλλειψη συγκέντρωσης, ενέργειας, αύξηση σωματικού βάρους κ.ά.)

Ακόμη, τα παιδιά και οι γονείς τους, μέσω της της διαδραστικής, βιωματικής μάθησης και της χαράς του παιχνιδιού θα είναι σε θέση μετά το τέλος του εργαστηρίου:

• να αναγνωρίζουν τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουν συχνά (πλούσιες σε ωφέλιμες ουσίες όπως φρούτα, λαχανικά, βότανα, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα) κι αυτές που θα πρέπει να καταναλώνουν πιο σπάνια (πλούσιες σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη όπως, προ-μαγειρεμένο φαγητό)

• να εμπλέκονται στη δημιουργική διαδικασία της μαγειρικής

• να εκτιμούν τα θετικά οφέλη της ισορροπημένης διατροφής, για να έχουν καλή υγεία.

1

Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτό τον τρόπο διδασκαλίας των παιδιών για την αξία της ισορροπημένης διατροφής;

Η αγάπη μου για τη διατροφή και τα παιδιά με οδήγησε στο να γράψω ένα παραμύθι. Μια παραδοσιακή αποτελεσματική προσέγγιση. Με το παραμύθι το παιδί μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες του, να διασκεδάσει και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Όμως, επειδή διανύουμε στην εποχή του εφέ της εντυπωσιακής εικόνας και του ήχου θέλησα να εξελίξω το παραμύθι και να του προσδώσω μια τρίτη διάσταση. Έτσι λοιπόν, με την πολύτιμη συμβολή της Θεατρολόγου Έλενας Δημοσθένους (με ειδίκευση στο Θέατρο στην εκπαίδευση) πετύχαμε «Το χωριουδάκι του Νοστιμούλη» να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών, να εμπλέκονται ενεργά στην πλοκή της ιστορίας με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε μέσω της βιωματικής μάθησης και  της χαράς του φανταστικού παιχνιδιού στο να κατανοήσουν και ενδεχομένως να υιοθετήσουν νέες διατροφικές συνήθειες.

Τι μπορεί να μάθει ένα παιδί ερχόμενο στο εργαστήρι; 

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι το Εκπαιδευτικό Θέατρο είναι μια πανίσχυρη παιδαγωγική μέθοδος που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους μαθητές, τόσο σε γνωστικό όσο και σε συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο και αυτό είναι που μετατρέπει τις διατροφολογικές μου γνώσεις σε μάθηση. Θα μάθουν ότι δεν υπάρχουν «καλές» ή «κακές» τροφές, αλλά, τροφές που θα πρέπει να καταναλώνουμε συχνά (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, προϊόντα 100% ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά κ.ά.) και πιο σπάνια (επεξεργασμένο κρέας, τηγανιτά, σφολιατοειδή, γλυκά του εμπορίου κ.ά.). Μάλιστα, συμβολίζουμε τη διατροφή μας, όπως το ουράνιο τόξο για να γίνει πιο αντιληπτό στα παιδιά και παράλληλα να συνδέσουν τη διατροφή τους με κάτι ευχάριστο. Και πως το επιτυγχάνουμε αυτό; Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ένα ουράνιο τόξο, έτσι θα πρέπει να είναι και η διατροφή μας, δηλαδή, να έχει ποικιλία τροφίμων (όπως, τα χρώματα του ουράνιου τόξου), ένα μέτρο (κάποιες γραμμές στο ουράνιο τόξο έχουν μεγαλύτερο πλάτος, έτσι, και η διατροφή μας θα πρέπει να έχει μέτρο, δηλαδή, θα ήταν σημαντικό να καταναλώνουμε κάποιες τροφές σε μεγαλύτερη ποσότητα όπως, φρούτα, λαχανικά κ.ά. σε σχέση με άλλες όπως, τηγανιτά, τα γλυκά κ.ά.) και ισορροπία (τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ισορροπούν αρμονικά μεταξύ τους, έτσι και εμείς αν τρώμε από όλα αλλά να έχουμε μέτρο στην ποσότητα και τη συχνότητα τότε θα αισθανόμαστε ευεξία, άρα, θα είμαστε ισορροπημένοι).  

1

Πως θα κάνουμε πιο εύκολο για τα παιδιά να τρώνε πιο υγιεινά στην καθημερινότητα τους; 

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης επομένως, πρώτα από όλα θα πρέπει ο γονέας να αλλάξει στάση γύρω από τη διατροφή και να υιοθετήσει πρώτα από όλα εκείνος σωστές διατροφικές συνήθειες έτσι ώστε, να εμπνεύσει και το παιδί. Πρακτικά όμως, θα έλεγα να προμηθευτεί της πρώτες ύλες δηλαδή, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς κ.ά., να ετοιμάσει ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πλάνο και να θέσει όρια γύρω από τα τρόφιμά που είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος (π.χ. πατατάκι, σοκολάτες, χυμούς ή γάλα με γεύσεις κ.ά.) για παράδειγμα, ότι στο διατροφικό τους πλάνο μπορούν να επιλέξουν να καταναλώσουν μια από αυτές τις τροφές μια ή δύο φορές την εβδομάδα. 

1

Πότε ένας γονέας πρέπει να απευθυνθεί σε διατροφολόγο για το παιδί του;

Ως Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή, όπου η επιστήμη μου πρεσβεύει στην πρόληψη έναντι της θεραπείας, θα εισηγούμουν η επίσκεψη σε ένα διατροφολόγο θα ήταν φρόνιμο να όταν γίνεται η εισαγωγή των στερεών τροφών (γύρω στους έξι μήνες), μιας και «η αρχή είναι η ήμισυ του πάντως». Αν ο γονέας εκπαιδευτεί για θέματα διατροφής από τα πρώιμα στάδια της ζωής του παιδιού τότε μειώνεται η πιθανότητα για ανάπτυξη επιλεκτικότητας στη σίτιση και παιδικής παχυσαρκίας. 

 

1

Home