Thumbnail

Τελικά το περπάτημα στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται; Τελικά το περπάτημα στην εγκυμοσύνη επιτρέπεται;

Τα οφέλη και σε ποιες φάσεις απαγορεύεται
Η εγκυμοσύνη είναι μία ευχάριστη αλλά και περίεργη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Από τη μια περιμένεις για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογενείας και από την άλλη η αλλαγή στο σώμα σου αλλά και οι ορμόνες, διαταράσσουν την ψυχική σου ισορροπία.

Έχει παρατηρηθεί, πως η σωματική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να δράσει επικουρικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ψυχικών μεταπτώσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή διατροφή στο νηπιαγωγείο του παιδιού (Βίντεο) 

 

Το περπάτημα είναι ένα είδος αερόβιας άσκησης, που δεν προκαλεί κραδασμούς, οι οποίοι είναι ανεπιθύμητοι στην εγκυμοσύνη. Έτσι θεωρείται μία εκ των ασφαλεστέρων ασκήσεων για την έγκυο.

Επιπροσθέτως, αποτελεί έναν ήπιο τρόπο εκγύμνασης όλου του σώματος, αφού με το περπάτημα «ενεργοποιούνται» οι μύες του σώματος, που είναι «επιφορτισμένοι» με τη διατήρηση της όρθιας στάσης. Επί παραδείγματι, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεστε, όταν περπατάτε, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μύες βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία.

 

περπατημα

unsplash.com/photos/mdwmxPT5lvI

 

Τι πρέπει να προσέξεις 

Αν είσαι έγκυος, θα πρέπει να σέβεσαι τα όρια της σωματικής σου αντοχής, που δοκιμάζονται ούτως ή άλλως από την κύηση. 

Επίσης, όταν βγαίνεις για περπάτημα, συνιστάται να μην απομακρύνεσαι υπερβολικά, από την έδρα σου, αφού δεν πρέπει να ξεχνάς πως κάποια στιγμή θα πρέπει και να γυρίσεις πίσω. 

Η ισορροπία σου είναι πιο εντός εισαγωγικών επισφαλής, έτσι αυξημένος είναι ο κίνδυνος πτώσης σας. Για το λόγον αυτόν, επίλεξε να φοράς πάντα υποδήματα με επίπεδη και αντιολισθητική σόλα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παιδικός διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξει όλη η οικογένεια (Βίντεο)  

 

Πότε δεν επιτρέπεται;

Αν και η κύηση δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη σε ό,τι αφορά τη σωματική άσκηση, υπάρχουν κλινικές οντότητες σχετιζόμενες με την εγκυμοσύνη, οι οποίες την καθιστούν απαγορευτική.

 

Τέτοιες καταστάσεις είναι:

  • αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό – περιπτώσεις, που σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό περιλαμβάνουν: την εκδήλωση συσπάσεων της μήτρας, την κολπική αιμόρροια, το ιστορικό πρόωρου τοκετού σε προηγούμενη κύηση
  • ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας – ο τράχηλος δεν φαίνεται «ικανός» να «κρατήσει» το μωρό μέσα στη μήτρα και το μήκος του, όπως αυτό μετράται με το υπερηχογράφημα, είναι μικρό.
  • αποκόλληση πλακούντα – ο πλακούντας έχει «ξεκολλήσει» από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας
  • υπέρταση κύησης – η αρτηριακή πίεση κατά την κύηση είναι υψηλή
  • προεκλαμψία – πρόκειται για μία επιπλοκή, η οποία χαρακτηρίζεται από την «παραδοσιακή τριλογία»: υπέρταση, οιδήματα, πρωτεϊνουρία.
  • ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη – ο πλακούντας δεν είναι ικανός να «υποστηρίξει» την ανάπτυξη του μωρού και το μέγεθος αυτού, όπως καταγράφεται στο υπερηχογράφημα είναι μικρό.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να είσαι σε συνεννόηση με τον γιατρό σου, που ξέρει το δικό σου ιστορικό. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ακριβώς είναι το raw foodism; (Βίντεο) 

 

Πηγή

 

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/Iq-nPK6xOzc

Home