Thumbnail

Το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ για τον Yves Saint Laurent βγαίνει στις αίθουσες μετά από 18 χρόνια Το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ για τον Yves Saint Laurent βγαίνει στις αίθουσες μετά από 18 χρόνια

Τον θρύλο της μόδας ακολουθούσε κάμερα για 3 χρόνια
Ήταν 1998 όταν σύντροφος ζωής του Yves Saint Laurent, Pierre Bergé ανέθεσε στον γάλλο σκηνοθέτη, Olivier Meyrou, να κινηματογραφήσει μια ταινία για την ζωή του γάλλου couturier. Τα γυρίσματα κράτησαν 3 χρόνια και ο Olivier Meyrou είχε πρόσβαση στις backstage στιγμές του μεγάλου μόδιστρου.

To αποτέλεσμα; Ένα ντοκιμαντέρ, που υμνεί τον τελευταίο γάλλο couturier. Ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει όλες τις κρυφές και μοναχικές στιγμές του Yves Saint Laurent. Ένα ντοκιμαντέρ που ωστόσο απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του από τον ίδιο τον Pierre Bergé. Η ταινία που προέκυψε ήταν πολύ αποκαλυπτική, γεγονός που έκανε τον Bergé να εμποδίσει την ολοκλήρωσή των γυρισμάτων και την κυκλοφορία του.

Διάβασε ακόμα: H ενδυματολόγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, Angela Kelly, ετοιμάζει βιβλίο και αποκαλύπτει τα πάντα για την συνεργασία τους

Yves Saint Laurent documentary

Παρόλ' αυτά φαίνεται πως κάτι άλλαξε αυτή την χρονιά και η ταινία άρχισε να προβάλεται στις ΗΠΑ και έπεται συνέχεια. «Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εποχή, το ‘τέλος’ είχε χαράξει» είπε ο Meyrou στο AnOther.

Πολλοί θα αναρωτιούνται τον λόγο απαγόρευσης της ταινίας. Ο νομικός σύμβουλος του Bergé υποστήριξε ότι η ταινία ήταν να προβληθεί το 2007, αλλά απαγορεύτηκε από τον ίδιο, διότι φαίνεται στην ταινία ως σκληρός, κυνικός και χειραγωγικός, παρουσιάζοντας τον Saint Laurent ως “υπνοβάτη” που λειτουργεί με βάση τα άγχη του. Βέβαια, ο σκηνοθέτης της ταινίας αντεπιτίθεται στις “κατηγορίες” τονίζοντας ότι ”ήμουν εντελώς ελεύθερος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Bergé δεν νομίζω ότι κατάλαβε τι είναι τα ντοκιμαντέρ”.

Pierre Berge

Και πρόσθεσε “Ήταν συνηθισμένος να κατευθύνει, να έχει τον έλεγχο όλων των εικόνων που αφορούσαν τον Yves Saint Laurent και όταν είπα ότι δεν μπορούσε να είναι στο μέρος της αφήγησης ή της επεξεργασίας, δεν του άρεσε. Νομίζω επίσης ότι ήξερε ότι τεκμηριώνουμε το τέλος και ήταν πολύ νωρίς για να το δεχτεί.”

Το “Celebration: Yves Saint Laurent” θέλει να απομυθοποιήσει το θέμα του. Εξαντλημένος και ανήσυχος, ο Saint Laurent μιλάει ελάχιστα και καπνίζει ακατάπαυστα, φορώντας πολλές περούκες και γυαλιά YSL. Η ταινία τον δείχνει στο σπίτι του στο Παρίσι, καθώς και στη στιγμή που λαμβάνει ένα βραβείο για την προσφορά του στη Νέα Υόρκη, όπου δηλώνει: «Ακόμα κι αν η μόδα δεν είναι εξ ολοκλήρου τέχνη, οι σχεδιαστές μόδας πρέπει να συμπεριφέρονται σαν καλλιτέχνες, θυσιάζοντας τα πάντα, ακόμα και τη ζωή μας. ”

Yves Saint Laurent

Η ταινία εκφράζει την καλλιτεχνική πορεία του Saint Laurent με ψυχολογικές διακυμάνσεις, στην ηλικία των 60 ετών, καθώς προετοιμάζεται για το τελικό σόου του το 1999, ως ανεξάρτητος σχεδιαστής, προτού πουλήσει το brand YSL στον οίκο Gucci. «Όταν έπρεπε να αποκαταστήσουμε την ταινία, ήταν ένα παράξενο συναίσθημα. Έκανα ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ, αλλά τώρα μοιάζει περισσότερο με μαρτυρία μιας εποχής που δεν υπάρχει πια. Μου χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να το καταλάβω» ανέφερε ο σκηνοθέτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Δες το τρέιλερ 

Διάβασε ακόμα: Stop The Press: Μόλις αποκαλύφθηκε το επόμενο θέμα του Met Gala

Home