Θυμάσαι τις Κυριακές, προ καραντίνας, που πηγαίναμε για brunch;
Ο γνωτός σεφ Γιώργος Τσούλης έχει 3 υπέροχες προτάσεις
Mozzarella sticks
Υλικά:
- 600 γρ. μοτσαρέλα (κομμένη σε sticks)
- 150 γρ. nachos (θρυμματισμένα)
- 70 γρ. φρυγανιά (τριμμένη)
- 200 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 2 αυγά (αραιωμένα και χτυπημένα με λίγο νερό)
- αλάτι
- πιπέρι
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΒΑΣΕ: Δέσποινα Βανδή: Δες τα γλυκά που έφτιαξε η κόρη της στην κουζίνα του σπιτιού τους! (Φώτο)
Φωτογραφία: giorgostsoulis.com
Προετοιμασία:
- Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Την ίδια ώρα βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Σε ένα δεύτερο μπολ, βάζουμε τη φρυγανιά με τα nachos και τα ανακατεύουμε. Σε ένα τρίτο μπολ βάζουμε το αυγό.
- Μόλις ζεσταθεί το ηλιέλαιο (να μην είναι καυτό, γιατί θα καεί απ’ έξω και δε θα ψηθεί καλά από μέσα), πανάρουμε τις μοτσαρέλλες, περνώντας τες πρώτα από το αλεύρι μετά από το αυγό και μετά από το μείγμα της φρυγανιάς.
- Τηγανίζουμε, γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να έχουν μία τραγανή κρούστα. Μεταφέρουμε σε πιάτο, στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
Τηγανητά αυγά με μανιτάρια και μαρούλι
Υλικά:
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά (κομμένα σε κάθετες φέτες)
- 160 γρ. μαρούλι (κατσαρό)
- 4 αυγά (μέτρια)
- 1 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο «γλυκός πειρασμός» που έφτιαξε η Βανδή σίγουρα θα σου ανοίξει την όρεξη!
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Ύστερα, ρίχνουμε το μαρούλι (μπορείς να το αντικαταστήσεις με σπανάκι, αν το προτιμάς) και το σκόρδο. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά, καπακώνουμε το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα αυγά. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε ξανά και σερβίρουμε.
Vegan pancakes
Υλικά:
- 480 ml γάλα αμυγδάλου
- 250 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 4 κ.σ. λάδι καρύδας (λιωμένο)
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
- ½ κ.γ. αλάτι
- ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: μπανάνες, φράουλες, σιρόπι σφενδάμου
Προετοιμασία:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα αμυγδάλου, το λιωμένο λάδι καρύδας, το αλάτι, τη ζάχαρη και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε καλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.
- Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με λίγο χαρτί κουζίνα βρεγμένο με ελαιόλαδο αλείφουμε την επιφάνεια του τηγανιού.
- Ύστερα, παίρνουμε 2 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη και τις αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού. Με το πίσω μέρος του κουταλιού, απλώνουμε το μείγμα και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
- Ψήνουμε το pancake από τη μία πλευρά. Όταν δημιουργηθούν μικρές φουσκαλίτσες στο πάνω μέρος, το γυρνάμε από την άλλη πλευρά με μια σπάτουλα.
- Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλο το μείγμα της ζύμης.
- Τέλος, σερβίρουμε τα pancakes το ένα πάνω στο άλλο μαζί με μπανάνες, φράουλες και σιρόπι σφενδάμου.