Ετοιμάζεσαι να βγεις από το σπίτι; Αυτοί είναι οι κανόνες για ρούχα, παπούτσια και τσάντες!
Η λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι εύκολη. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί και είναι εδώ «αόρατος και φονικός», όπως ακούραστα επιμένουν οι επιστήμονες να μας λένε, και ως εκ τούτου, η επιστροφή στη νέα κανονικότητα δεν μπορεί να είναι μια απόσταση... 100 μέτρων. Είναι ένας «μαραθώνιος», στον οποίο ο κορωνοϊός, θα είναι κοντά μας και θα προσπαθήσει να μας εμποδίσει να «τερματίσουμε».
Για να το αποφύγουμε αυτό θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για την καθημερινή μας ρουτίνα. Μια ρουτίνα που επιβάλλεται να αλλάξουμε. Μπαίνουμε σε μια μεταβατική περίοδο που, ίσως, πολλά από αυτά που θα την χαρακτηρίζουν να γίνουν στοιχεία της νέας μετά τον κορωνοϊό ζωής μας.
Διάβασε ακόμη: H ζωή μας με τις μάσκες
Αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, γίνονται τα νέα «αξεσουάρ» μας, τα οποία πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά, λένε οι ειδικοί, προκειμένου να προφυλαχτούμε. Οι συνήθειές μας αλλάζουν, καθώς νέοι κανόνες μπαίνουν στη ζωή μας. Αγκαλιές, φιλιά, χειραψίες τα ξεχνάμε. Η συμπεριφορά μας στις μετακινήσεις μας, αλλάζει.
Η φυσική απόσταση των δύο μέτρων από άλλα άτομα και η αποφυγή του συνωστισμού, το συχνό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, και η αποφυγή των χεριών στο πρόσωπο είναι τα «κλειδιά» για να αποφύγουμε τον ιό.
Ποιοί είναι οι νέοι κανόνες που θα συνοδεύουν από δω και πέρα την καθημερινή μας ζωή;
«Ναι στα μέτρα ατομικής προστασίας, όχι στην αποξένωση» αναφέρει σε δηλώσεις της η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην ελληνική ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.
«Ναι να προσέχεις, αλλά να μην φτάσεις στο άλλο άκρο, να είναι ο φίλος σου ή ο γείτονάς σου στο απέναντι πεζοδρόμιο και να μην τον κοιτάς στα μάτια, να μην τον χαιρετάς, να μην του χαμογελάς. Δεν μεταδίδεται ο ιός ούτε με το χαμόγελο, ούτε με έναν χαιρετισμό και κούνημα χεριού. Η ζωή όλων θα είναι δύσκολη και θα πρέπει να συνηθίσεις, ωστόσο, πρέπει να διατηρήσεις τη ζεστασιά που είχες πριν, χωρίς όμως να αγγίζεις τους άλλους, χωρίς να έρχεσαι σε πολύ κοντινή απόσταση. Να μην χαθεί το ενδιαφέρον» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διάβασε ακόμη: Κορωνοϊός: Τα κλιματιστικά συντελούν στην εξάπλωσή του
Ας δούμε λοιπόν τις οδηγίες για τη ρύθμιση της νέας καθημερινότητας βήμα- βήμα
- Ετοιμάζεσαι να βγεις από το σπίτι.
- Παίρνεις μαζί σου μάσκα, γάντια, αντισηπτικό.
- Προτίμησε να φορέσεις ρούχα βαμβακερά που πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Αν επιλέξεις να μετακινηθείς με ΜΜΜ, φόρεσε μάσκα και γάντια.
- Εάν η εργασία σου είναι σχετικά κοντά, προτίμησε το περπάτημα. Επίσης, σε συνεννόηση με τον εργοδότη σου, επίλεξε ωράριο που δεν κυκλοφορεί αρκετός κόσμος στα ΜΜΜ.
Στο χώρο εργασίας
- Φτάνεις στο χώρο εργασίας σου. Πλένεις αμέσως τα χέρια σου με σαπούνι και νερό.
- Απολυμαίνεις το γραφείο, τον υπολογιστή, το τηλέφωνο και γενικά ότι πρόκειται να ακουμπήσεις.
- Αν εργάζεσαι μόνη, δεν χρειάζεται να φοράς μάσκα. Στην περίπτωση που είναι κι άλλοι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο καλό είναι να την φοράς και μάλιστα να έχεις μαζί σου και «εφεδρική» σε περίπτωση που η πρώτη υγρανθεί.
Επιστροφή στο σπίτι
- Βγάζεις τα ρούχα σε ένα συγκεκριμένο σημείο και ή τα βάζεις για πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 60 βαθμούς ή τα αφήνεος δύο -τρεις μέρες να αεριστούν σε σημείο που δεν έρχονται επαφή με άλλα ρούχα, ώστε αν τυχόν φέρουν τον ιό αυτός να πεθάνει.
- Προσοχή, δεν φοράς τα ίδια ρούχα την επόμενη μέρα.
- Τα ρούχα απολυμαίνονται ή μένοντας κρεμασμένα για 2-3 μέρες ή πλένονται σε υψηλή θερμοκρασία ή σιδερώνονται με καυτό σίδερο.
- Την τσάντα σου την αφήνεις σε συγκεκριμένο μέρος και αυτήν για δύο μέρες ή την περνάς με αντισηπτικό οινοπνεύματος ή σαπούνι και νερό.
- Τα παπούτσια τα αφήνεις έξω από το σπίτι, αν όμως «μπουν» μέσα στο σπίτι τα απολυμαίνεις και μετά καθαρίζεις τα χέρια σου.
Διάβασε ακόμη: Πόσα μακριά μεταφέρονται τα μικρόβια όταν φτερνίζεσαι ή βήχεις;
Μάσκες: Η θέση των ειδικών και διεθνών οργανισμών
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις μάσκες, ώστε να μην δημιουργηθεί η εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και της διατήρησης της υγιεινής των χεριών. Φορώντας τη μάσκα δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βγαίνει ελεύθερα έξω και ότι είναι ασφαλής, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Συνδυαστικά πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Υπάρχει κίνδυνος χρήσης μολυσμένης μάσκας ή αυξανόμενης τάσης στους ανθρώπους να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης. Αν έχεις μάσκα υψηλής ποιότητας την φοράς, ιδιαίτερα σε χώρους συγχρωτισμού, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα, δημόσιες συγκοινωνίες, χώρους εργασίας στους οποίους έρχεσαι σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους.
Διάβασε ακόμη: Ποιά μάσκα είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει να τη φοράς
Η άλλη λύση, προσθέτει η κυρία Λινού, είναι μία διαφορετική μάσκα για κάθε μέρα, δηλαδή φοράς μια μάσκα την Δευτέρα και την ξαναφοράς την άλλη Δευτέρα, διότι μετά από μια εβδομάδα απολυμαίνεται από μόνη της. Αν υγρανθεί η μάσκα (π.χ.βήξεις, φταρνιστείς) δεν ωφελεί, και πρέπει να αλλαχτεί. Αναφέρει ότι η μάσκα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς την φοράς και πώς την βγάζεις. Απαραίτητο και εδώ το πλύσιμο των χεριών.
Οι μάσκες δεν αποτελούν «θαυματουργή λύση» για την εξάλειψη της πανδημίας, προειδοποιεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία Covid19, αναφέρει ο ΠΟΥ, και δεν υποστηρίζει την ευρεία χρήση τους στον γενικό πληθυσμό, καθώς η χρήση της φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους.
Οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι «να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδή αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές, όπως η μη τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως είναι η διατήρηση φυσικής απόστασης από άνθρωπο σε άνθρωπο, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και το άγγιγμα του προσώπου».
Γάντια
Τα γάντια είναι κάτι διφορούμενο, λέει η κυρία Λινού, διότι δεν σε προστατεύουν από το να τα ακουμπήσεις στο πρόσωπο. Είναι απαραίτητα και μιας χρήσεως, αν πρόκειται να ακουμπήσεις κάτι που είναι επικίνδυνο και μετά να τα πετάξεις. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται και στον τρόπο που θα τα αφαιρέσεις. Πρέπει να τα βγάζεις όπως οι χειρουργοί, δηλαδή πιάνεις από την πάνω πλευρά αυτή που είναι περίπου στον καρπό και τραβάς το γάντι, ακουμπώντας το μόνο με το δείκτη και τον αντίχειρα, και το πετάς. Πλένεις τα χέρια σου.
Διάβασε ακόμη: Κορωνοϊός: Πότε μεταδίδεται μέσω του αέρα