Thumbnail

Οι ιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας μάς λύνουν όλες τις απορίες μας για τον κορωνοϊό Οι ιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας μάς λύνουν όλες τις απορίες μας για τον κορωνοϊό

Μάθε πώς μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου
Kαταρχάς, ψυχραιμία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Διάβασε πιο κάτω για να σου λυθούν τυχόν απορίες και να είσαι προετοιμασμένη να προστατεύσεις σωστά τον εαυτό σου.

Ποιός είναι ο νέος ιός; 

Ένας νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κορωνοϊό, ο οποίος ονομάστηκε 2019-nCoV και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους κορωνοϊούς SARS και MERS. 

 

Τι είναι οι κορωνοϊοί;

Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι οι κορωνοϊοί είναι υπεύθυνοι για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των κοινών κρυολογημάτων στους ενήλικες και τα παιδιά.

Από πού προήλθε ο ιός;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την ακριβή προέλευση του ιού. Η πρώτη εστία μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό φαίνεται να εμφανίστηκε σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν. Από εκεί προήλθαν και τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς γράφεται επιτέλους αυτός ο ιός; Κορονοϊός ή κοροναϊός;

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;

Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν ήπια, μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης σοβαρής πνευμονίας, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος μοιάζουν πολύ με αυτά του κοινού κρυολογήματος, τα οποία περιλαμβάνουν: πυρετό, ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια και πιθανώς πονοκέφαλο. Ο ιός έχει χρόνο επώασης 14 μέρες. 

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη αυτή, συνεπώς η κλινική προσέγγιση βασίζεται στην κλινική κατάσταση του ασθενούς. Η υποστηρικτική φροντίδα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των κορωνοϊών. 

Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός μεταξύ των ανθρώπων και πώς μεταδίδεται;

Ο ιός φαίνεται να μεταδόθηκε αρχικά από τα ζώα στον άνθρωπο. Έχει επιβεβαιωθεί και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γίνεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού με το βήχα και το φτάρνισμα, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: 11+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον κορωνοϊό

Κwronaios

Πόσο σοβαρές είναι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τον 2019-nCoV;

Ο νέος αυτός ιός φαίνεται να σχετίζεται με τον ιό SARS του 2003 και φαίνεται να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής, ο ιός φαίνεται να προκαλεί από ήπια συμπτώματα γρίπης μέχρι βαριά ιογενή πνευμονία και θάνατο. Ασθενείς με χρόνιες παθήσεις (υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, διαβήτη και ηπατικές ή αναπνευστικές ασθένειες) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι σε πιο σοβαρές λοιμώξεις από τον ιό αυτόν. 

Ποια η σημασία να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα πρόληψης από τους επαγγελματίες υγείας;

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας εκτίθενται σε αρρώστους, τους θέτει σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Οι λοιμώξεις μεταξύ των επαγγελματιών αυτών είναι ένας από τους πρώτους τρόπους μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για αυτό θα πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να ακολουθούν πιστά τα μέτρα πρόληψης.

Τι κάνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας για να αντιμετωπίσει τον νέο αυτόν ιό;

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας εφαρμόζουν σχέδιο δράσης για ενδεχόμενη επιδημία του ιού αυτού στην Κύπρο. Έχει αναπτύξει και εφαρμόσει πρωτόκολλα για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών βάσει των συστάσεων  του ΠΟΥ. Επίσης, έχει ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία προς τους επαγγελματίες υγειάς και το κοινό. Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί μέτρα ελέγχου των σημείων εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, οδοφράγματα).

Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει τη μετάδοση αναπνευστικών λοιμώξεων γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του νέου κορωνοϊού;

Προστατεύοντας τον εαυτό του και τους γύρω του.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον κορωνοϊό (βίντεο) 

Thumbnail

Μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής 

• Φροντίζουμε επιμελώς την ατομική υγιεινή. Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χαρτοπετσέτες ή χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος. • Χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλα και μαντηλάκια μίας χρήσης για κάλυψη στόματος και μύτης στο βήχα/φτάρνισμα και ακολούθως τα πετάμε. • Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τακτικά επιφάνειες και πάγκους εργασίας. • Αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας. • Αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που φαίνεται να έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και τους χώρουςπου υπάρχει συνωστισμός.

Οδηγίες 

Αν έχεις ταξιδέψει σε οποιαδήποτε επαρχία της Ηπειρωτικής Κίνας με ενεργή επιδημία, κυρίως στην πόλη Wuhan και/ή επαρχία Hubei (https://tinyurl.com/ungld6y) τις τελευταίες 14 μέρες ή έχεις έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή υπό διερεύνηση κρούσμα του νέου κορωνοϊού (2019-nCoV) και εμφάνισες συμπτώματα οξείας λοίμωξης αναπνευστικού όπως: πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια: συνίσταται

 • Κατοίκον περιορισμός

• Αποφεύγεις όσον το δυνατόν τη στενή επαφή με άλλους

• Ζητάς άμεσα ιατρική βοήθεια από τον προσωπικό σου ιατρό ή καλείς στο τηλεφωνικό κέντρο 1420, το οποίο λειτουργεί όλο το 24ώρο. 

IPOURGEIOIGEIAS

 

 

 

 

Home