Thumbnail

Τι είναι το time blocking και γιατί βάζει τέλος στο multitasking Τι είναι το time blocking και γιατί βάζει τέλος στο multitasking

Αν έμαθες να κάνεις 2 και 3 πράγματα ταυτόχρονα, θα σε βοηθήσει στην καθημερινότητά σου
Με το time blocking ουσιαστικά μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο σου. Αυτό σημαίνει πως δεν τσεκάρεις όποτε θυμηθείς τα μέιλ σου μέσα στη μέρα, αλλά ορίζεις συγκεκριμένη ώρα και διάρκεια που θα το κάνεις αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο «μπλοκάρεις» διαστήματα μέσα στην ημέρα για να τα αφιερώσεις αποκλειστικά και αναπόσπαστα σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις ή δραστηριότητες. Δηλαδή χωρίζεις το ημερήσιο πρόγραμμα σε κομμάτια και εστιάζεις σε ένα μόνο έργο κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο, η λίστα με τις υποχρεώσεις καθίσταται πιο διαχειρίσιμη, ενώ διατηρείς τον έλεγχο, ορίζοντας συνειδητά τις προτεραιότητές σου.

Το «time blocking» ενισχύει τη συγκέντρωσή σου, αποτρέποντας τα ενδεχόμενα αναβλητικότητας και περιττού άγχους. Ταυτόχρονα, σε βοηθά να απελευθερώσεις τη δημιουργικότητά σου, ακριβώς επειδή διοχετεύεις όλη σου την ενέργεια και την προσοχή σε ένα έργο εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου, πράγμα που δεν μπορείς να κάνεις με το «multitasking».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Digital: Η παρουσίαση προγράμματος του πρώτου διαδικτυακού καναλιού της Κύπρου (Βίντεο) 

Thumbnail

Πώς θα εφαρμόσεις το «time blocking»

Διαμόρφωσε τη λίστα σου 

Ξεκίνα κάνοντας μια λίστα με όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν εντός της εβδομάδας. Κατάγραψε όλα τα projects που σχετίζονται με την εργασία σου, τις οικογενειακές υποχρεώσεις, ακόμη και τις ώρες που αφιερώνεις για γυμναστική. Ο στόχος είναι να συμπεριληφθούν τα πάντα, από τις τηλεφωνικές κλήσεις έως και τα γεύματα που θα προετοιμάσεις. Σημείωσε αστερίσκους δίπλα σε πράγματα που πρέπει να οπωσδήποτε να υλοποιηθούν, όπως συναντήσεις, meetings ή ραντεβού με τον γιατρό.

Θέσε τις προτεραιότητές σου 

Μόλις διαμορφώσεις τη λίστα, βρες ποιά αποτελούν προτεραιότητες. Προσπάθησε να τις περιορίσεις σε περίπου δύο έως τρεις την ημέρα. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάς να αφήνεις χρόνο καθημερινά για να απαντάς σε μηνύματα ή να επιστρέφεις κλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Γωγώ Αλεξανδρινού: Η Διευθύντρια του καναλιού της Digital Tree, αποκαλύπτεται! (Βίντεο)  

Προχώρησε στο καθημερινό σχεδιάγραμμα

Το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείς πόσο χρόνο έχεις διαθέσιμο σε μια μέρα και πόσο χρόνο θες να αφιερώσεις σε κάθε εργασία της λίστας σου. Ξεκίνα δημιουργώντας χρονικά διαστήματα για πράγματα που κανεις καθημερινά. Αφού τα ορίσεις, βρες συγκεκριμένες ώρες όπου θα μπορείς να εστιάζεις μόνο στις σημαντικές – με αστερίσκο – υποχρεώσεις. Αυτό το σχεδιάγραμμα μπορεί να αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα ή και να παραμένει ίδια δομημένο. 

Προγραμμάτισε ολόκληρη την ημέρα

Ιδανικά, μόλις ολοκληρώσεις το εβδομαδιαίο σχεδιάγραμμα, θα ]έχεις «αποκλείσει» κάθε μέρα της εβδομάδας. Ειδικά στην περίπτωση των σημαντικών προτεραιοτήτων, μην ξεχνάς να χρησιμοποιήσεις τον χρόνο προς όφελός σου. Αν δηλαδή νομίζεις ότι θα χρειαστούν τέσσερις ώρες για την υλοποίηση ενός project, δοκίμασε να «σπάσεις» τις ώρες σε διαφορετικές ημέρες για να μη νιώσεις πιεσμένη. 

«Προστάτεψε» τον χρόνο σου

Μόλις ολοκληρώσετε το πρόγραμμα, είναι σημαντικό να «προστατεύσεις» τον χρόνο που σου μένει ώστε να μην το υπερφορτώσεις. Φυσικά, απρόσμενα πράγματα μπορεί να συμβούν, γι' αυτό είναι σημαντικό να είσαι ευέλικτη. 

Πηγή 

 

Home