Thumbnail

European Researchers’ Night: Το ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας αρχίζει! European Researchers’ Night: Το ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας αρχίζει!

Αυτή την Παρασκευή, από τις 8 το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα, ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις περιμένει μικρούς και μεγάλους σε μία μοναδική ψηφιακή εμπειρία 
Λίγες μόνο ώρες απομένουν για την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής που διοργανώνεται εδώ και 14 χρόνια στην Κύπρο από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), έχοντας ως επίκεντρο την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, με δεκάδες ερευνητικές και άλλες ομάδες να λαμβάνουν τις θέσεις τους για να χαρίσουν στους συμμετέχοντες μία μοναδική και συναρπαστική εμπειρία.

Το “European Researchers’ Night”, που πραγματοποιείται φέτος σε ψηφιακή μορφή λόγω της πανδημίας, θα ανοίξει τις διαδικτυακές του πόρτες στις 8 το πρωί της Παρασκευής, 27 Νοεμβρίου και θα υποδέχεται μικρούς και μεγάλους, μέχρι και τα μεσάνυχτα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, αφού εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας του ΙδΕΚ , να απολαύσουν ένα πλούσιο διαδραστικό πρόγραμμα και να «ταξιδέψουν» από το σπίτι τους στον ψηφιακό χώρο που στήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της εκδήλωσης. 

Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου και διοργανώνεται από το ΙδΕΚ, σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς από τον χώρο της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν περισσότερα από 70 ψηφιακά περίπτερα. Εκεί, ερευνητές και ερευνήτριες από ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και κέντρα αριστείας, επιχειρήσεις, καθώς και το Υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιάσουν τα επιτεύγματα και το έργο τους μέσα από πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, πειράματα, παιχνίδια και ζωντανές συζητήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης, είναι οι «Έξυπνες και Πράσινες Πόλεις». Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοργανωτές θα αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η έρευνα και καινοτομία στη δημιουργία σύγχρονων, οικολογικών και έξυπνων πόλεων, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία. 

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η ζωντανή συνέντευξη του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου και του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλου. Συγκεκριμένα, στις 18:15 παιδιά που συμμετείχαν σε μαθητικούς διαγωνισμούς του ΙδΕΚ θα καθίσουν στις καρέκλες των δημοσιογράφων, υποβάλλοντας καίρια ερωτήματα στους φιλοξενούμενούς τους.

Θα ακολουθήσει, στις 19:00, ζωντανή συζήτηση γύρω από τη σημασία της πράσινης ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του Δρ. Στέλιου Χειμώνα, Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου, της Κλέλιας Βασιλείου, Επιτρόπου Περιβάλλοντος, των Δημάρχων Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, καθώς και εκπροσώπων του Δήμου Λευκωσίας και του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ). Την συζήτηση θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης.

 europe

Η εκδήλωση θα κλείσει με την ανάδειξη και βράβευση των νικητών στους διαγωνισμούς «ΜΕΡΑ-ΤΕΚΕ 2019-2020» και «ΦΟΙΤΩ 2020» που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΙδΕΚ.

Ο θεσμός European Researchers’ Night αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ χρηματοδοτείται μέσω του ευρωπαϊκού Προγράμματος Marie Sklodowska Curie Αctions (MSCA) για την Έρευνα και την Καινοτομία. 

Για το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης και εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ: www.research.org.cy και τη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/ResearchAndInnovationFoundationCy/

Την εκδήλωση στηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και η Digital Tree.

Home