Thumbnail

3 Είδη συναδέλφων και πώς να τα αντιμετωπίσεις 3 Είδη συναδέλφων και πώς να τα αντιμετωπίσεις

Ακολούθησε τις συμβουλές για να χειριστείς σωστά, ακόμη και την πιο ενοχλητική συνάδελφο
Σε ένα εργασιακό χώρο δεν επιλέγουμε πάντα με ποιο θα συνεργαστούμε. Επειδή όμως περνάμε πολλές ώρες τη μέρας μας εκεί, καλό είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε με όλους καλές σχέσεις.
Τι συμβαίνει όμως όταν έχεις να κάνεις με αυτά τα … κακά είδη συναδέλφων;

Ακολούθησε τις πιο κάτω στρατηγικές αντιμετώπισης: 

Είδη συναδέλφων:

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Steve Jobs έδωσε τις 10 καλύτερες συμβουλές καριέρας

 

Η θορυβώδης

Βασικός λόγος εκνευρισμού στη δουλειά είναι ο θόρυβος: από τη δυνατή φωνή μέχρι το ενοχλητικό ringtone του κινητού. «Αυτοί οι ήχοι σε κάνουν να εκνευρίζεσαι και να δυσανασχετείς, ενώ μπορεί να διαταράξουν τη συγκέντρωσή σου και να επηρεάσουν την παραγωγικότητά σου» λέει ο Δημήτρης Α. Ραυτόπουλος, MBA, σύμβουλος καριέρας, διευθυντής Τμήματος Ειδικών Έργων του i-Learn ΜΕΠΕ-Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης. Μπορείς, επίσης, να συμπεριλάβεις το μουρμουρητό, το σφύριγμα, το χτύπημα των δαχτύλων και τις φούσκες με τσίχλα.

Αντιμετώπισέ την

Μίλησέ της όταν κάνει θόρυβο. Δώσ’ της να καταλάβει πώς σε επηρεάζει: ότι δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς όταν κάνει θόρυβο ή ότι αποσπάται η προσοχή σου. Τότε, είναι λιγότερο πιθανό να πάρει αμυντική στάση και πιο πιθανό να ακούσει.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί δε σε βοηθά να έχεις προσδοκίες; 

 

Η τσαπατσούλα

Δεν είσαι υποχρεωμένη να βρίσκεις αποφάγια στο φούρνο μικροκυμάτων ή λεκέδες από την κούπα του καφέ πάνω στο γραφείο σου.

Αντιμετώπισέ την

Επειδή μπορεί να μην προκαλεί την ακαταστασία η συγκεκριμένη, άφησε πρώτα ένα σημείωμα στο κουζινάκι (ή όπου βρίσκεται το πρόβλημα). Φρόντισε να είναι ευγενικό και αστείο. Τι γίνεται αν έχεις πιάσει την ακατάστατη επ’ αυτοφόρω; Το χιούμορ του τύπου «Δεν έρχονται οι μαμάδες μας να καθαρίσουν εδώ!» μπορεί να είναι αποτελεσματικό, εφόσον δε φανείς σαρκαστική. Υπογράμμισε το αστείο σου δείχνοντας το σημείωμα – και θυμίζοντάς της ότι το έχει μπει εκεί για κάποιο λόγο.

 

δουλεια

pexels.com/photo/two-women-holding-pen-601170/

 

Η συμφεροντολόγος

Ακόμη κι αν δεν είσαι από αυτούς που πανηγυρίζουν όταν τα καταφέρνουν ή που αποζητούν την αναγνώριση, αυτή η νυφίτσα σε κάνει να νιώθεις προδομένη. «Επιβιώνουμε και ανταμειβόμαστε στη δουλειά βάσει των επιτευγμάτων και τις αναγνώρισης» τονίζει ο ειδικός. Γι’ αυτό, αν κάποιος πάρει τα εύσημα για μια ιδέα, ένα project ή μια πώληση για την οποία δούλεψες κι εσύ, όχι μόνο προκαλεί αισθήματα αδικίας, αλλά μπορεί να ισοδυναμεί με το ότι αρπάζει τα λεφτά που θα έπρεπε να πληρωθείς εσύ γι’ αυτή τη δουλειά.

Αντιμετώπισέ την

«Εάν ο προϊστάμενός σου έχει ιδιαίτερη σχέση με τη συμφεροντολόγο, επειδή είναι φίλη ή προστατευόμενη και ο διευθυντής σου θέλει να πάρει εκείνος τα εύσημα, ίσως πρέπει να συγκρατηθείς» συμβουλεύει ο ειδικός. Εάν όμως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να ενημερώσεις τους άλλους για την κατάσταση, ειδικά αν δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Φρόντισε να είσαι διπλωματική: όταν έχετε μαζευτεί με τους συναδέλφους –κατά τη διάρκεια ή μετά το γεγονός–, μην αποπάρεις το συγκεκριμένο άτομο, αλλά αναφέρσου στο γεγονός ότι κι εσύ δούλεψες στο συγκεκριμένο project. Μάλιστα, μπορείς να τον ή την επαινέσεις, με λόγια όπως «Η Τζένη έκανε εκπληκτική δουλειά στην έρευνα. Ήταν τεράστια η βοήθεια που προσέφερε σ’ εμάς τους υπολοίπους για να τελειώσουμε». Κι αν δε βρεις την ευκαιρία να διεκδικήσεις τα πρέποντα, μίλησε μαζί της πρόσωπο με πρόσωπο. Πες της ότι δε θέλεις να το μεγαλοποιήσεις, αλλά θα το εκτιμούσες αν έλεγε στον προϊστάμενο ότι αξίζεις κι εσύ εύσημα. Αν αρνηθεί, κατάστησε σαφές ότι θα το κάνεις εσύ η ίδια. Σε κανένα δεν αρέσουν οι μαρτυριάρηδες, αλλά σε κανένα δεν αρέσουν και τα θύματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 συμβουλές ζωής από τις γιαγιάδες μας – Ξέρουν αυτές!

 

Πηγή

κεντρική φώτο: pexels.com/photo/group-of-people-sitting-indoors-3184291/

Home