4 Tips για να ζητήσεις αύξηση – και να την πάρεις
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσες φορές έχεις πάθει "doorway effect";
Η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Hayley Cross, της εταιρεία υγείας και ευεξίας Improb, υποστηρίζει πως εάν έχετε επιχειρήματα που να δικαιολογούν μια αύξηση μισθού δεν πρέπει να διστάζετε αλλά να το κυνηγήσετε!
Είναι οκ!
Το να ζητάς αύξηση θεωρείται αυτονόητο και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε εργασιακής σχέσης. Ο προϊστάμενός σου περιμένει ότι κάποια στιγμή μπορεί να το κάνεις και δεν θα εκπλαγεί.
Το σωστό timing
Αν έχουν περάσει 2-3 χρόνια που ο μισθός σου παραμένει στάσιμος, όχι μόνο θεωρείται απολύτως αποδεκτό να ζητήσεις να τον ξανασυζητήσετε, αλλά έχεις και περισσότερες πιθανότητες να πάρεις θετική απάντηση.
pexels.com/photo/two-people-sitting-at-table-with-laptop-near-the-window-8133806/
Ανέλυσε τα όσα κάνεις
Μην θεωρείς δεδομένο ότι ο εργοδότης σου βλέπει όλη μέρα τι κάνεις, άρα ξέρει από μόνος του ότι δικαιούσαι την αύξηση. Κι επίσης, σε καμία περίπτωση μην θεωρήσεις ότι τον κουράζεις αν αρχίσεις να απαριθμείς όσα έχεις κάνει όσον καιρό βρίσκεσαι στη δουλειά. Ειδικά αν έχεις αναλάβει περισσότερα πράγματα απ’ όσα είχες αρχικά συμφωνήσει ότι θα κάνεις πες το πρώτο-πρώτο. Μαζί, φυσικά, με οτιδήποτε εξαιρετικό έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό στη δουλειά και μπορεί έστω και έμμεσα να θεωρηθεί προσωπική σου επιτυχία.
Ζήτησε περισσότερα απ’ όσα θες
Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν κάποια μπρος-πίσω. Δεν περιλαμβάνουν όμως απλά ναι ή όχι. Γι’ αυτό μη διστάζεις να ζητήσεις περισσότερα από όσα θέλεις. Αυτό πρακτικά θα σου αφήσει λίγο χώρο για να «υποχωρήσεις» πάνω στην αύξηση που θέλεις.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 ρεαλιστικές συμβουλές για να γίνει η σχέση σου… μακροχρόνια