Όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε σχεδόν κάθε μορφή κακής υγείας, γι’ αυτό και θα λέγαμε ότι είναι μια πολύτιμη πρακτική.
Με ποιους τρόπους μπορείς να αποκτήσεις αυτοφροντίδα; Πάρα μερικά ιδέες:
Βγες έξω
Πρόσφατη έρευνα μάς λέει ότι η καθημερινή επαφή με τη φύση μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη ενώ παράλληλα μας βοηθά να βελτιώσουμε την υγεία μας (Soga, Gaston, & Yamaura, 2017). Πράγματι, τόσα πολλά πράγματα σχετικά με την ύπαιθρο μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας, ο ήλιος, ο καθαρός αέρας, το έδαφος, το άρωμα των δέντρων.
Άκουσε χαλαρωτική μουσική
Γνωρίζεις ότι η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, μια σημαντική ορμόνη του στρες; Λοιπόν, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί (Khalfa et al., 2003).
pexels.com/photo/white-book-on-brown-wooden-table-4426555/
Θετικά συναισθήματα
Η τόνωση των θετικών συναισθημάτων μπορεί να τροφοδοτήσει μια ανοδική πορεία θετικότητας, βοηθώντας σε να νιώθεις καλύτερα, να βελτιώσεις τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ούτω καθεξής (Fredrickson, Mancuso, Branigan, & Tugade, 2000).
Διαφορετικές δραστηριότητες
Ίσως μια δραστηριότητα με την οποία πολλοί άνθρωποι έχουν ενθουσιαστεί, δεν σε βοηθάει ούτε νιώθεις ότι σου ταιριάζει. Αν ισχύει αυτό, τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να δοκιμάσεις κάποιες άλλες στρατηγικές. Για παράδειγμα, πράγματα όπως ο διαλογισμός επίγνωσης και η vegan διατροφή δεν λειτουργούν στην πραγματικότητα για όλους.
Αυτογνωσία
Το να μάθεις να δίνεις προσοχή σε ό,τι είναι χρήσιμο και τι όχι μπορεί να χρειαστεί εξάσκηση. Για παράδειγμα, ίσως ασκείσαι καθημερινά, αλλά αρχίζεις να αισθάνεσαι κουρασμένη. Σε αυτή την περίπτωση, η άσκηση μπορεί να μην είναι ο τύπος αυτοφροντίδας που χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή.