Φτιάξε κριτσίνια με γλυκάνισο και σουσάμι
Σήμερα Κυριακή μπαίνουμε στην κουζίνα, αντλώντας πηγή έμπνευσης από τον Γιώργο Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine
Υλικά
- 1 ⅔ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ⅔ φλιτζάνι αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 κουτάλια ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι νερό (περίπου)
- ½ φλιτζάνι σουσάμι (βρασμένο)
- ½ κουταλάκι μαχλέπι (κοφτό)
- 1 κουταλάκι γλυκάνισο
- λίγο χοντρό αλάτι
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine σερβίρει μους τριπλής σοκολάτας
Eκτέλεση
- Σε ένα μπολ διαλύεις το αλάτι στο νερό.
- Κοσκινίζεις τα δυο αλεύρια σε ένα μπολ και προσθέτεις τη μαγιά, το μαχλέπι. Ανακατεύεις.
- Κάνεις λακκούβα στη μέση, προσθέτεις το ελαιόλαδο και το νερό. Ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα.
- Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, ζυμώνεις σε αλευρωμένο πάγκο για 5-10 λεπτά, να γίνει λεία και απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
- Βάζεις τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.
- Αφού φουσκώσει, τη βγάζεις στον πάγκο και παίρνεις κομμάτια ζύμης. Τα πλάθεις σε κριτσίνια, πάχους 5 εκ. περίπου κι όσο μακριά θέλεις.
- Τα λαδώνεις ελαφρώς με ένα πινέλο και τα ακουμπάς σε λαδωμένη λαμαρίνα, με κενό ανάμεσά τους.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζεις το σουσάμι μαζί με το γλυκάνισο και τα ανακατεύεις.
- Πασπαλίζεις τα κριτσίνια με το σουσάμι, το γλυκάνισο και λίγο χοντρό αλάτι.
- Στη συνέχεια, τα σκεπάζεις με καθαρή πετσέτα και τα αφήνεις για 35 λεπτά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
- Τέλος, τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα καφέ ωραίο χρώμα.
- Τα αφήνεις να κρυώσουν . Τα σερβίρεις μόνα τους ή με σαλάτες, μαρμελάδες και τυριά.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine στη σελίδα