Thumbnail

Νιώθεις μοναχικότητα; Ε, και; Περνάς και μόνη σου καλά Νιώθεις μοναχικότητα; Ε, και; Περνάς και μόνη σου καλά

Χρήσιμες συμβουλές για να δεις την κατάσταση αλλιώς…
Κατ’ αρχήν να κάνουμε μία πολύ σημαντική διευκρίνηση: άλλο μόνος, άλλο μοναχικός. Η μοναξιά είναι μια κατάσταση που συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα, θλίψη και στεναχώρια. Αντίθετα, η μοναχικότητα είναι περισσότερο μια επιλογή, μια κατάσταση όπου μπορείς να περάσεις καλά μόνη σου, έχεις αυτογνωσία και αυτάρκεια.

Για αρκετούς ανθρώπους μπορεί να είναι απαραίτητο να έχουν μέσα στη μέρα λίγο χρόνο για την προσωπική τους «αποσύνδεση», ώστε να νιώσουν ξεκούραστοι. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήπως να ξεκινήσεις….Yoga γέλιου;

Σκοπός λοιπόν αυτού του άρθρου είναι να σε μάθει να περνάς και μόνη σου καλά, ώστε να αντιμετωπίζεις καλύτερα και ένα χωρισμό, μια μετακόμιση ή μια διαφωνία με τη φίλη σου. 

Διάβασε τις παρακάτω συμβουλές για να ανακαλύψεις πώς μπορείς να είσαι ευτυχισμένη (και) μόνη σου:

Αποδέξου και αντιμετώπισε τη μοναξιά

Όταν σου λείπει κάποιος: Το πιο δύσκολο μέρος ενός χωρισμού ή της απογοήτευσης από μία φιλία είναι να μην έχεις ξαφνικά στη ζωή σου έναν άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόσουν την καθημερινότητά σου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως εξαφανίζονται μαζί του οι αναμνήσεις και οι στιγμές που έχετε μοιραστεί. Δοκίμασε να γράψεις στο χαρτί κάποιες αναμνήσεις και διαβεβαιώσεις. Μερικά παραδείγματα: Για ποια πράγματα γελούσαμε μαζί; Τι έμαθα από αυτό τον άνθρωπο; Τι έμαθε αυτός από εμένα; Τι θέλω να κρατήσω από τη σχέση μας και τι να αφήσω πίσω;

Όταν περνάς μια μεταβατική φάση

Αν έχεις μόλις μετακομίσει σε μια άλλη πόλη ή έχεις αλλάξει δουλειά, είναι πιθανό να ζήσεις πολλές «πρώτες φορές» μαζεμένες. Όταν υποχωρήσει το χάος της μετακόμισης ή της εκπαίδευσης για τη νέα σου θέση, μπορεί ξαφνικά να νιώσεις ξεκομμένη και απομονωμένη. Αντί να προσπαθήσεις να μειώσεις αυτά τα συναισθήματα, αποδέξου τα και συζήτησέ τα με έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι θα σε ακούσει. Ή, γράψε τι νιώθεις σε ένα χαρτί. Περίγραψε τη φυσική αίσθηση, το νέο σου περιβάλλον και όλα εκείνα που σου λείπουν.

 

lonely

pexels.com/photo/pensive-woman-sitting-in-car-and-looking-at-camera-6204324/

 

Δημιούργησε έναν χώρο όπου θα νιώθεις όμορφα

Αν υπάρχουν πράγματα στο δωμάτιο που σου υπενθυμίζουν μια παλιά σχέση ή αν δεν έχεις φτιάξει ακόμη το καινούργιο σου δωμάτιο, η ενασχόληση με τη διακόσμηση του χώρου σου μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεσαι. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις ένα σωρό χρήματα, διάλεξε απλά αντικείμενα που θα σε κάνουν να νιώθεις πιο ήρεμη και που θα σου μεταφέρουν θετική ενέργεια. Προσπάθησε να φτιάξεις ένα χώρο που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες και το γούστο σου – δες το σαν μια πράξη αγάπης για τον εαυτό σου και πως δημιουργείς ένα χώρο που θα σε ωθήσει σε μια προσωπική ανάπτυξη.

Κάνε αλλαγές και ξανα-ανακάλυψε πάθη

Τώρα που έχεις επανεστιάσει την ενέργειά σου και προσδιόρισες τι θέλεις να κρατήσεις και τι όχι στη ζωή σου, είναι ώρα να κάνεις κάποιες αλλαγές και να χτίσεις νέες συνδέσεις που σε κάνουν ευτυχισμένη. Αν διασκεδάζεις κάνοντας τις παρακάτω ασκήσεις μαζί με κάποιον άλλο, τέλεια, κι αν τις απολαμβάνεις ακόμη περισσότερο μόνη σου, επίσης τέλειο. Το θέμα είναι να νιώθεις συνδεδεμένη με το περιβάλλον και τα προσωπικά σου πάθη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 μυστικά των personal trainers για το καλύτερο σώμα ever

Κόψε τις τοξικές σχέσεις στη ζωή σου.

  • Σου άρεσε να παίζεις ομαδικά σπορ όταν ήσουν πιο μικρή; Βρες μια ομάδα στην περιοχή σου ή γίνε προπονήτρια σε μια παιδική ομάδα.
  • Φτιάξε μια playlist που θα σου φτιάχνει τη διάθεση για να ακούσεις την επόμενη φορά που θα νιώθεις πεσμένη.
  • Αγόρασε ένα βιβλίο μαγειρικής που έχεις εντοπίσει και προσπάθησε να φτιάχνεις μία συνταγή κάθε εβδομάδα.
  • Γράψου σε μαθήματα ή σεμινάρια καλών τεχνών.
  • Δες ξανά την αγαπημένη σου κωμική σειρά ή άρχισε να βλέπεις μία καινούργια. Δεν υπάρχει τίποτε πιο αναζωογονητικό και ανανεωτικό απ’ το να σκας στα γέλια μόνη σου.
  • Άλλαξε την καθημερινή σου ρουτίνα.
  • Ασχολήσου με την κηπουρική. Είτε στην αυλή είτε σε μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι, η κηπουρική θα σου αλλάξει τη διάθεση – και θα έχεις φρέσκα μυρωδικά κάθε φορά που τα χρειάζεσαι.
  • Ασχολήσου με έναν σκοπό που βρίσκεις πως αξίζει τον κόπο – ο εθελοντισμός είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να δικτυωθείς αν έχεις μόλις μετακομίσει σε μια άλλη πόλη.
  • Γράψου σε μια λέσχη βιβλίου στην περιοχή σου.
  • Δοκίμασε μερικά διαφορετικά είδη προπόνησης και κατάληξε σε αυτό ή σε αυτά που σου ταιριάζουν περισσότερο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήπως έχεις κι εσύ OCD ;

Πηγή

 

κεντρική φώτο: pexels.com/photo/woman-sitting-on-sofa-while-reading-book-2053887/

Home