Πώς ορίζεται ο εργασιακός εκφοβισμός

Ο εργασιακός εκφοβισμός δεν δηλητηριάζει μόνο τον εργαζόμενο, αλλά και όλο το εργασιακό κλίμα, καθώς παρατηρούνται μειωμένη αφοσίωση, υψηλά επίπεδα αποχής, απώλεια κινήτρων, οράματος, ενθουσιασμού, δημιουργικότητας, πίστης, ικανοποίησης και ήθους.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το επίπεδο απόδοσης του θύματος που βιώνει τον εργασιακό εκφοβισμό μειώνεται κατά 80%, ενώ παράλληλα η υποψία του εκφοβισμού καθιστά όλους τους εργαζόμενους αφυπνισμένους σε μη παραγωγικές διεργασίες, μπερδεμένους και εξαντλημένους. 

Ο εργασιακός εκφοβισμός δηλητηριάζει μέρα με τη μέρα την ψυχή και αφήνει τα σημάδια του ανεξίτηλα σε αυτόν που το έχει υποστεί. Το άτομο που δέχεται την ψυχολογική βία χάνει προοδευτικά την υπόστασή του, το σεβασμό των άλλων, την αυτοεκτίμησή του, τον ενθουσιασμό του για το αντικείμενο εργασίας, την αξιοπρέπειά του και τέλος την υγεία του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με αυτές τις δύο λέξεις θα νικήσεις το άγχος

https://unsplash.com/@linkedinsalesnavigator

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήπως έχεις κατάθλιψη και δεν το έχεις καταλάβει;

Η ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για τη δήθεν ελλιπή απόδοση και άλλα πολλά.

Επομένως, το mobbing είναι μια τακτική τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους, που δεν έγινε μόδα σήμερα. Υπήρχε, υπάρχει και ελπίζουμε να εξαλειφθεί στο μέλλον. 

Ο εργαζόμενος-θύμα δεν πρέπει να σιωπά όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά τουναντίον να δρα.

 

Πηγή 

 

Kεντρική Φωτό: https://unsplash.com/@glenncarstenspeters 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ