Μήπως έχεις κατάθλιψη και δεν το έχεις καταλάβει;
Συνήθως οι άνθρωποι με καταθλιπτική διάθεση τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους, ν’ απομονώνονται και ν’ αποτραβιούνται από τις δραστηριότητες εκείνες που κάποτε τους γέμιζαν με χαρά και ικανοποίηση. Αυτό βέβαια είναι συνταγή για να πάθει κανείς κατάθλιψη, να έχει δηλαδή ως αποτέλεσμα να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην καταθλιπτική διάθεση που ήδη αισθάνεται.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να προστατεύσεις τα παιδιά σου ώστε να μην πέσουν θύματα απαγωγής
Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να πιέσει τον εαυτό για να διασκεδάσει ή για να αισθανθεί ευχαρίστηση, μπορεί τουλάχιστον να επιλέξει ν’ ασχοληθεί με τις δραστηριότητες εκείνες που παλαιότερα απολάμβανε. Για παράδειγμα, αφιερώστε χρόνο στο αγαπημένο σας χόμπυ ή σπορ όπως παλιά, ασχοληθείτε περισσότερο με το κατοικίδιό σας, εκφραστείτε δημιουργικά μέσω της τέχνης, ή της συγγραφής, παίξτε το αγαπημένο μουσικό όργανό σας, ακούστε μουσική, πηγαίνετε για περπάτημα ή βόλτα, βγείτε έξω με τους φίλους σας όπως συνηθίζατε.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣΗ: Τα 5 στάδια στα συναισθήματα που έχει το μωρό σου έως 2 ετών
Ναι, καλά το καταλάβατε. Το μυστικό είναι να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα παρόλο που δεν το αισθάνεται. «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», όπως λέει και το σοφό ρητό. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο καλύτερα μπορεί να αισθανθείτε όταν επανέλθετε πίσω στον …κόσμο! Ακόμη κι αν η κατάθλιψή σας δεν βελτιωθεί άμεσα, σταδιακά θα αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια κι αισιοδοξία καθώς αφιερώνετε χρόνο σε περισσότερο διασκεδαστικές ασχολίες. Αν όμως τα συμπτώματα χειροτερεύουν και δεν υπάρχει παραμικρή βελτίωση τότε θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή για μια σωστή αξιολόγηση της κατάστασης.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζήλια: Ένα τέρας-προϊόν της παιδικής ηλικίας
H Άνθια Χριστοδούλου- Θεοφίλου, είναι Ψυχολόγος, Σύμβουλος και Ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας “Για την Ιθάκη”. Ακολούθησε το facebook page