Thumbnail

Τι είναι το hustle culture και γιατί δε σου κάνει καλό Τι είναι το hustle culture και γιατί δε σου κάνει καλό

Δεν είναι τυχαίο που αισθάνεσαι ψυχική εξουθένωση
Η παραγωγικότητα, η εργασιομανία και η ανάγκη επίδειξης μίας πετυχημένης καριέρας υπάγονται στο hustle culture που επικρατεί στην εποχή μας. Η επαγγελματική εξουθένωση στις μέρες μας επιβραβεύεται και θεωρείται επιτυχία. Οι υπερωρίες και η non-stop δουλειά αποτελεί στόχο. Η “ανάγκη” να είσαι συνεχώς απασχολημένη και να στοχεύεις την κορυφή, μοιάζει περισσότερο σαν απειλή παρά σαν ευχαρίστηση.

Οι “τέλειες εικόνες” που βλέπεις συνεχώς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε γεμίζουν με την αίσθηση του ανικανοποίητου. Νιώθεις πως δεν έχεις καταφέρει αρκετά και ότι πρέπει συνεχώς να τρέχεις για να φτάσεις τους γύρω σου.

Στο τέλος όμως, όλη αυτή η ψυχική εξουθένωση δεν σε βοηθά να απολαύσεις ακόμη κι εκείνα που τελικά καταφέρνεις να πετύχεις. Ακριβώς επειδή πρέπει να ξεκινήσεις να προετοιμάζεσαι για το επόμενο επίτευγμα σου.

 Πώς λοιπόν μπορείς να απαλλαχτείς από αυτή την κουλτούρα του να μένεις συνεχώς σε εγρήγορση;

Σταμάτα να τρέφεις τον ανταγωνισμό με τους γύρω σου

Είναι διαφορετικό το να θες να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός, που μπορεί να σε πάει μπροστά και διαφορετικό να ζεις από αυτόν. Όταν αποκτάς εμμονή με τις ζωές των άλλων, ξεχνάς να φροντίσεις τη δική σου. Τα social media και τέλεια φίλτρα, επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση. Κάνε λοιπόν delete στους λογαριασμούς που σε γεμίζουν στρες και ανασφάλεια. Αντ' αυτού, εστίασε σε όσα σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένη. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί δε σε βοηθά να έχεις προσδοκίες;  

Υιοθέτησε μία ρουτίνα ευεξίας

Μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή σου μακροπρόθεσμα. Η άσκηση για παράδειγμα, θα σε κάνουν να φροντίσεις το σώμα σου και κατά επέκταση την υγεία και τον εαυτό σου. 

Παρακολούθησε τον τρόπο που δουλεύεις

Πολλές φορές, η λύση βρίσκεται μπροστά μας, αλλά είμαστε απασχολημένοι στο να την ψάχνουμε αλλού. Ξεκίνα λοιπόν να παρατηρείς πώς επεξεργάζεσαι τα καθήκοντα σου. Τηρείς τις προθεσμίες σου ή είσαι αναβλητική; Απολαμβάνεις αυτό που κάνεις ή κοιτάς μονίμως το ρολόι σου; Όλα αυτά τα στοιχεία σού δίνουν μία εικόνα του τι ακριβώς ζητάς από την εργασία σου. Σκοπός δεν είναι να είσαι πάντα απασχολημένη, αλλά να εργάζεσαι ποιοτικά και παραγωγικά. 

Μην ξεχνάς τα όνειρα σου, φτιάξε ένα σχέδιο δράσης γι’ αυτά

Κάνε μία ανασκόπηση και σκέψου τι ήταν αυτό που ήθελες πραγματικά να καταφέρεις και αν πλέον έχει αλλάξει. Αν συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που σε κινητοποίησε εξ αρχής, θα μπορέσεις και να δράσεις προς την κατεύθυνση του, με το δικό σου πλάνο, όχι των γύρω σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7+1 επιστημονικές συμβουλές για ευτυχία 

Πηγή 

Κεντρική Φωτό: https://unsplash.com/@austindistel 

 

 

 
Home