Thumbnail

Ουπς! Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό στην ψυχική σου υγεία Ουπς! Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό στην ψυχική σου υγεία

Μήπως να τις κάνεις πιο συχνά;
Αν μέχρι τώρα έβλεπες τις δουλειές σαν αγγαρεία, μια νέα έρευνα έρχεται να σου αλλάξει γνώμη.

Νέα στοιχεία λένε ότι η διατήρηση ενός καθαρού σπιτιού είναι πολύ θεραπευτική και μάλιστα κάνει το άτομο να παραμένει ψυχικά υγιές μέσα σε μια δύσκολη καθημερινότητα που είναι γεμάτη εντάσεις και ανατροπές!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί δε σε βοηθά να έχεις προσδοκίες; 

 

Το σύστημα της Marie Kondo,  έχει τελικά βρει πολλούς υποστηρικτές γιατί όχι μόνο διατηρεί το σπίτι οργανωμένο και καθαρό αλλά και γιατί επιτρέπει στα άτομα να βρουν την εσωτερική ηρεμία που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

Όπως έχει αποδειχθεί, ένα βρώμικο σπίτι μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει την ψυχική σου ευεξία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin, οι ερευνητές παρατήρησαν τη ζωή 60 οικογενειών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια φωτογραφική μηχανή και τους ζητήθηκε να κάνουν μια περιήγηση στα σπίτια τους, προκειμένου να παρατηρήσουν τον χώρο και τα αντικείμενα τους καταγράφοντας τι σήμαιναν γι 'αυτούς.

«Οι γυναίκες που είχαν ακατάστατα σπίτια (ή αποθήκευαν πράγματα που δεν χρειάζονταν) είχαν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες δηλαδή», εξηγεί ο Darby Saxbe, PhD, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. «Αυτό δίνει την αίσθηση της ανεκπλήρωτης εργασίας και υποχρέωσης, και στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλό μας πως δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτό. Οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται αυτή την αίσθηση της ακαταστασίας, από την άλλη πλευρά, βίωσαν στην πραγματικότητα μια πτώση στα επίπεδα κορτιζόλης τους», συνεχίζει ο Saxbe.

Να λοιπόν ο λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται ν' αγαπούν τις μεθόδους του Kondo. «Ζούμε σε μια εποχή πολύ προσιτών, αναλώσιμων αγαθών. Οι άνθρωποι χάνονται μέσα στα καταναλωτικά προϊόντα και καταφεύγουν ξανά και ξανά στην αγορά ίδιων πραγμάτων. Όταν λοιπόν τακτοποιείς την ντουλάπα σου και αφήνεις ένα σωρό ρούχα για να δωρίσεις, ο εγκέφαλός σου χαλαρώνει στην θέα των λιγότερων επιλογών. Λιγότερα πράγματα, λιγότερες αποφάσεις», λέει ο Saxbe.

 

clean house

pexels.com/photo/cozy-interior-of-living-room-with-wooden-chairs-and-table-5824890/

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 συμβουλές από ψυχολόγο για να γίνεις καλύτερη φίλη!

 

Γιατί η τάξη ηρεμεί τους ανθρώπους;

Όσο ανόητο κι αν ακούγεται, η τακτοποίηση μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο του δικού σου κόσμου. «Θέλεις να ρυθμίσεις τα πράγματα. Ο καθαρισμός μπορεί να είναι μια απόδραση που θα δώσει στους ανθρώπους μια αίσθηση κυριότητας και ελέγχου, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί σε άλλα μέρη», λέει ο Saxbe. Επιπλέον, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η φυσική πράξη καθαρισμού μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστική με μια βόλτα έξω. «Πολλά από αυτά που κάνουμε αυτές τις μέρες βρίσκονται σε οθόνες. Πληκτρολογούμε, στεφόμαστε και ζούμε σε έναν αρκετά αφηρημένο κόσμο. Η ιδέα του να κάνεις κάτι πραγματικά φυσικό που να χρησιμοποιεί το σώμα σου, θέτει το μυαλό σου σε ένα διαφορετικό χώρο -ακριβώς όπως η άσκηση ή μια βόλτα στο πάρκο», συμπληρώνει ο Saxbe.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθαρισμός αντικαθιστά τα οφέλη της καθημερινής άσκησης. Ένα καθαρό σπίτι σε βοηθά να σκεφτείς με μεγαλύτερη σαφήνεια, ν' αναπνεύσεις πιο βαθιά και απελευθερώσεις την ένταση! Ίσως -με αυτό τον τρόπο- κάνεις ένα δώρο στο μυαλό σου. Μπορεί να μην είναι «αλλαγή ζωής», όπως υποστηρίζει το βιβλίο της Kondo, αλλά σίγουρα θα κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7+1 επιστημονικές συμβουλές για ευτυχία

 

κεντρική φώτο: pexels.com/photo/woman-in-white-long-sleeve-shirt-and-blue-pants-sitting-on-brown-wooden-chair-4684381/


Πηγή

Home