Thumbnail

Υπάρχουν 10 μυστικά για τον ιδανικό λόγο, τα ξέρεις; Υπάρχουν 10 μυστικά για τον ιδανικό λόγο, τα ξέρεις;

Στα αποκαλύπτει η γυναίκα πίσω από τις ομιλίες των Obama
Η Sarah Hurwitz έκανε την πρακτική της στον Λευκό Οίκο στο γραφείο του Αντιπροέδρου Al Gore. «Κάθε μέρα, το προσωπικό του χρησιμοποιούσε λέξεις για να κινηθεί, να εμπνεύσει, να ανακουφίσει και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους», θυμάται η Sarah. «Ακόμα δεν μπορώ να φανταστώ έναν καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσω την καριέρα μου».

Μετά την αποφοίτησή της, έγινε η επικεφαλής συγγραφέας των ομιλιών της Hillary Clinton, στην προεδρική της εκστρατεία το 2008. Τελικά, η Sarah επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, όχι με την Clintonστο «τιμόνι» της Προεδρίας αλλά υπηρετώντας μια άλλη Πρώτη Κυρία. Επέστρεψε ως επικεφαλής συγγραφέας των λόγων της Obama και ως ανώτερη συγγραφέας για τις ομιλίες του Προέδρου, Barack Obama το διάστημα 2009 έως 2017.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Η Christina Aguilera αρνείται να κάνει δίαιτα και καλεί όλες τις γυναίκες να κάνουν το ίδιο 

 

H Hurwitz μοιράζεται μαζί μας 10 συμβουλές της για την ιδανική συγγραφή ενός κειμένου, ώστε να μπορείς να λάμψεις στην επόμενη δημόσια ομιλία σου, είτε πρόκειται για μια επαγγελματική κουβέντα, μια παρουσίαση στην εταιρία που εργάζεσαι, ένα σεμινάριο στο οποίο θα παραστείς, σ' έναν λόγο που θα κληθείς να βγάλεις στον γάμο της καλύτερής σου φίλης ή ακόμα και μια εργασίας που θα οργανώσεις για το Πανεπιστήμιο.

1. Έχε στο μυαλό σου το άτομο για το οποίο γράφεις τον λόγο
«Η αληθινή τέχνη του λόγου δεν είναι σενάριο κάποιου, αλλά διοχετεύει τη φωνή του. Το πρώτο μου βήμα όταν έγραφα μια ομιλία για την κυρία Ομπάμα θα ήταν να καθίσω μαζί της και να ρωτήσω, "Τι θα θέλατε να πείτε;". Η Μισέλ Ομπάμα ξέρει ποια είναι και πάντα τι θέλει να πει».

2. Ερεύνησε και κατανόησε το κοινό σου
«Που μιλάς; Τι τους ανησυχεί; Γιατί τους μιλάς; Πόσο καλά σε γνωρίζουν; Ποιος είναι ο χώρος μέσα στον οποίο βρίσκεσαι; Εάν η κυρία Ομπάμα μιλούσε σε ένα πανεπιστήμιο, για παράδειγμα, ήταν σημαντικό να κατανοήσουμε την ιστορία αυτού του πανεπιστημίου. Εάν μιλάς στον γάμο της καλύτερής σου φίλης, πρέπει να ξέρεις αν μπορείς να πεις μια ιστορία που είναι λίγο "πιπεράτη" ή εάν η οικογένειά της θα προσβληθεί».


3. Η δομή ενός λόγου είναι το παν για να έχει επιτυχία
«Μια κακή δομή ενός λόγου, σημαίνει στα σίγουρα μια κακή ομιλία. Κάθε παράγραφος πρέπει να ρέει λογικά από τη μία στην άλλη. Όταν προσπαθώ να καταλάβω τη δομή μιας ομιλίας, συχνά την εκτυπώνω και την κόβω με ψαλίδι, ώστε να μπορώ να μετακινήσω τα μέρη. Μόνο τότε συνειδητοποιώ αν ο λόγος είναι λανθασμένος ή βλέπω ότι επαναλαμβάνω τον εαυτό μου ή παρατηρώ ότι ορισμένα αποσπάσματα θα μπορούσαν να συνδυαστούν».

4. Αναζήτησε πολλές απόψεις
«Είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις από άλλα άτομα να δουν την ομιλία σου ,όσο το δυνατόν περισσότερα, ειδικά αν μιλάς σε μια κοινότητα που δεν γνωρίζεις καλά. Πρέπει να βρεις κάποιον από αυτό το κοινό που κατανοεί τις πολιτισμικές ευαισθησίες και τους κανόνες του, ώστε να μιλάς με τρόπο που να εμπνέει τους ανθρώπους και όχι να προκαλεί προσβολή».

5. Πέταξε το βιβλίο κανόνων... από το παράθυρο
«Το γράψιμο για ανάγνωση και το γράψιμο για ακρόαση είναι δύο πολύ διαφορετικές δεξιότητες. Η προφορική γλώσσα δεν χρειάζεται να συμμορφώνεται με τους κανόνες γραμματικής και στίξης. Χρησιμοποιώ συχνά ελλείψεις αντί για κόμματα για να υποδείξω παύσεις, επειδή είναι πιο εύκολο να τις δει ο ομιλητής. Είναι ωραίο να διαχωρίζεις πράγματα παράξενα στη σελίδα ή να προσθέτεις σημειώσεις εάν αυτό σε βοηθάει. Το μόνο που έχει σημασία είναι πώς ακούγονται οι λέξεις από το στόμα σου. Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να το επεξεργαστείς δυνατά. Μην καθίσεις απλώς κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή σου. Εκτύπωσε την ομιλία και εξασκήσου...»

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5+1 συνήθειες που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι  

 

6. Η ακρόαση είναι το κλειδί για μια υπέροχη ομιλία
«Υπήρξαν εκατοντάδες περιπτώσεις που η κυρία Ομπάμα μου έδωσε πολλές φορές νέα στοιχεία που τελικά επηρέασαν τον τρόπο γραφής μου. Τα πρόχειρά μου ήταν καλυμμένα από τις χειρόγραφες τροποποιήσεις της. Και έμαθα από αυτές τις τροποποιήσεις. Καθώς γράφω, ακούω τη φωνή της στο κεφάλι μου να λέει πράγματα οικεία... Βελτίωσε την ικανότητά σου να εντοπίζεις τα πιο αδύναμα στοιχεία που δεν λειτουργούν στην επαφή σου με τους άλλους και πέταξέ τα».

7. Γράψε όπως θα μιλούσε συνήθως
«Είναι καλό να αναρωτιέσαι: "Τι θα με κάνει να ακούγομαι έξυπνος ή ισχυρός ή αστείος;" ή" Τι θέλει να ακούσει το κοινό από εμένα; ". Αλλά η πρώτη σου ερώτηση θα έπρεπε πραγματικά να είναι: "Ποια είναι η βαθύτερη, η πιο σημαντική αλήθεια που μπορώ να πω σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή;". Πολύ συχνά οι άνθρωποι εστιάζουν στο πώς πρόκειται να πουν κάτι και όχι σε αυτό που πραγματικά θα πουν. Στη συνέχεια, όταν δίνουν μια ομιλία, συχνά παίρνουν μια υπερβολικά επίσημη και δύσκαμπτη φωνή ή μιλάνε στην επαγγελματική τους ορολογία και χρησιμοποιούν λέξεις που κανείς δεν καταλαβαίνει. Εάν κάτι αισθάνεσαι πως είναι αφύσικο ή αμήχανο όταν το λες, ξαναγράψτο μέχρι να σου ακούγεται σωστό».

ομπαμα

8. Να είσαι παραστατική, μη λες απλά κάτι
«Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια βασική συμβουλή γραφής, αλλά είναι σπάνιο οι άνθρωποι να το εκτελούν καλά. Εάν βαρεθείς κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, πιθανότατα το άτομο το οποίο μιλάει δεν είναι παραστατικό. Η κ. Ομπάμα δεν ξεκίνησε την ομιλία της για τη Δημοκρατική Εθνική Συνέλευση του 2016 λέγοντας: "Την πρώτη ημέρα που πήγαν οι κόρες μου σχολείο, μετά την εγκατάστασή μας στον Λευκό Οίκο, ήμουν νευρική, φοβισμένη και ανήσυχη", αλλά είπε "Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το χειμωνιάτικο πρωί, όταν είδα τα κορίτσια μας, μόλις 7 και 10 ετών, να μπαίνουν σε αυτά τα μαύρα SUV με όλους αυτούς τους μεγαλόσωμους άντρες με τα όπλα. Και είδα τα μικρά πρόσωπά τους να πιέζονται στο παράθυρο, και το μόνο πράγμα που μπορούσα να σκεφτώ ήταν: Τι έχουμε κάνει; ". Αυτή ήταν μια πολύ έντονη εικόνα. Οποτεδήποτε χρησιμοποιείς πολλά επίθετα, σκέφτεσαι, κάνεις αναδρομές, σταματάς και περιγράφεις ζωντανά μια εικόνα σαν να τη ζωγραφίζεις, αυτό κάνει την ομιλία σου επιτυχημένη...».

9. Παρακολούθησε το ρολόι σου
«Οι άνθρωποι αποσπούν την προσοχή τους με διάφορα πράγματα και έχουν περιορισμένο χρόνο για να ακούσουν αυτά που λες με προσοχή, επομένως είναι πολύ σημαντικό να εστιάσεις στο μήνυμά σου. Όποια και αν είναι η συγκίνηση που θέλεις να τους μεταφέρεις, σκέψου την καθαρά καθώς γράφεις την ομιλία σου. Όσο για τον χρόνο, να ξέρεις πως μια βασική ομιλία, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 λεπτά».

10. Εξέτασε τη μορφή
«Εκτός κι αν έχεις μια απίστευτα καλή μνήμη, μην πιέζεσαι να προσπαθήσεις να μάθεις την ομιλία σου απ' έξω. Ορισμένοι ομιλητές αισθάνονται πιο άνετα με την ομιλία τους όταν είναι γραμμένη κατά λέξη. Για άλλους, η ανάγνωση μιας λέξης και μόνο είναι αυτό που τους κάνει να θυμούνται όλα όσα θέλουν να πουν. Πειραματίσου με διαφορετικές μορφές, όπως κουκκίδες ή κάρτες υπόδειξης. Εάν εκτυπώνεις τις παρατηρήσεις σου σε χαρτί, διατήρησε το κείμενο μέχρι τη μέση της σελίδας, διαφορετικά, καθώς θα φτάνεις στο κάτω μέρος της, θα πρέπει να σκύβεις πολύ τον λαιμό σου για να διαβάσεις. Έτσι θα καταλήξεις να τρως τα λόγια σου και θα χάνεις την οπτική επαφή με το κοινό σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mήπως εχεις πρόβλημα διαχείρισης θυμού;

Πηγή 

Home