Thumbnail

Aυτές οι συμπεριφορές στη σχέση σου είναι τοξικές Aυτές οι συμπεριφορές στη σχέση σου είναι τοξικές

Και το κακό είναι πως δεν το αντιλαμβάνεσαι
Όχι μόνο δεν το αντιλαμβάνεσαι, αλλά τις θεωρείς και φυσιλογικές.

Οι προσδοκίες ότι ο σύντροφός σου θα επιδιορθώσει το γενικότερο συναισθηματικό σου κενό

Aς είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε τσακωθεί με τον σύντροφό μας μόνο και μόνο επειδή είχαμε μια κακή ημέρα, χωρίς ο ίδιος να φταίει σε κάτι. Μάλιστα, τον έχουμε κατηγορήσει επειδή δεν ήταν εκεί για εμάς όταν τον χρειαζόμασταν και περνούσαμε δύσκολα. Εδώ όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Το κενό ανάμεσα στο να είναι κάποιος υποστηρικτικός και στο να είναι υποχρεωμένος να μας βοηθήσει.

Θέτεις τη δικαιοσύνη και την ισορροπία ως προτεραιότητες στη σχέση σου 

Προφανώς και αυτές οι δυο αξίες είναι αξιοθαύμαστες, όμως καμιά φορά είναι αρκετά δύσκολο να τηρηθούν στο ακέραιο μέσα σε κάθε σχέση. Αν προσπαθούμε συνεχώς να υπολογίσουμε πόσο προσπαθούμε εμείς και πόσο ο σύντροφός μας για να βγάλουμε την εξίσωση και τον κατηγορούμε ότι εμείς καταβάλουμε περισσότερη προσπάθεια από εκείνον, τότε χάνουμε το νόημα.

Θεωρείς τον σύντροφό σου το ‘άλλο μας μισό’

Το ότι μας έχουν βομβαρδίσει με το στερεότυπο ότι θα έρθει κάποιος άλλος στη ζωή που θα μας ‘ολοκληρώσει’ είναι μεγάλο πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν το νιώσει από μόνος του. Αυτή η θεωρία του ‘με συμπληρώνεις,  κρύβει μέσα της μεγάλη ανασφάλεια, εξάρτηση και χειραγώγηση.

Γίνεσαι απόλυτη 

Αντί λοιπόν να λέμε “Αυτό που είπες δεν ήταν ωραίο και με πλήγωσε” λέμε “Δεν μπορώ να είμαι με κάποιον που λέει τόσο φρικτά πράγματα” ή αντί να λέμε “η αντίδρασή σου με έκανε σαν να μην με υπολογίζεις” λέμε “χρειάζομαι κάποιον που να με ακούει και να νοιάζεται για τα συναισθήματά μου”. Μιλώντας με απόλυτο τρόπο δημιουργούμε μια σχέση η οποία βασίζεται στο ιδανικό και το ιδανικό δεν υπάρχει, ούτε στο σύντροφό μας, ούτε σε εμάς, ούτε σε κανέναν.

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευαγγέλιο σχέσεων: 7+1 κανόνες για να ακολουθήσεις ευλαβικά

Συγχέεις το δράμα με το πάθος

Η υπερβολική ποσότητα δράματος δεν σημαίνει πάθος, αλλά πρόβλημα. Και όπου πρόβλημα, σε κάθε σχέση σημαίνει ανωριμότητα, δυσκολίες στην επικοινωνία, κακοποιητικός λόγος, ναρκισισμός και χειριστικότητα. Αν λοιπόν βιώνουμε συνεχώς επεισόδια με καυγάδες στη σχέση μας, αυτό δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως πάθος, αλλά πρέπει να το αντικρύσουμε όπως έχει: Ως πρόβλημα. Όλες οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά αν επί το πλείστον κλαίμε και μαλώνουμε, όχι δεν αγαπιόμαστε, ίσως δεν ταιριάζουμε, για να το θέσουμε όσο πιο κομψά γίνεται.

Πηγή 

Φωτό: https://unsplash.com/@itsmiki5 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα γίνεις πιο παθιασμένη στο κρεβάτι 

Home