Thumbnail

Lockdown: To βιβλίο-θρίλερ που πρόβλεψε την πανδημία Lockdown: To βιβλίο-θρίλερ που πρόβλεψε την πανδημία

Ένα βιβλίο που γράφηκε το 2005 και είχε απορριφθεί από τους εκδότες, τώρα κυκλοφόρησε!
Το «Lockdown» του Σκωτσέζου συγγραφέα Peter May, το θρίλερ που μιλούσε για μια πανδημία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, δεν εκδόθηκε ποτέ γιατί χαρακτηρίστηκε… μη ρεαλιστικό και παρόλογο. Τώρα, 15 χρόνια αργότερα, έσπευσαν να το εκδώσουν!

ds

Η ιστορία του εξελίσσεται στο Λονδίνο, το οποίο αποτελεί το κέντρο μιας παγκόσμιας πανδημίας η οποία ανάγκασε τις Αρχές να επιβάλουν λουκέτο. Δεν είναι όλο αποτέλεσμα της φαντασίας του συγγραφέα. Χρησιμοποίησε έγγραφα προετοιμασίας βρετανικών και αμερικανικών Αρχών που χρονολογούνται από το 2002 για να το κάνει όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται. 

«Την εποχή που έγραφα το βιβλίο, οι προγνώσεις των επιστημόνων έκαναν λόγο για το ότι η νόσος των πτηνών θα ήταν η επόμενη πανδημία» εξήγησε, μιλώντας στο CNN, ο May. «Ήταν κάτι πολύ, πολύ τρομακτικό και μια πραγματική πιθανότητα και, κατά συνέπεια, έκανα μεγάλη έρευνα όταν μου ήρθε η ιδέα. Τι θα συνέβαινε αν αυτή η πανδημία ξεκινούσε από το Λονδίνο; Τι θα μπορούσε να συμβεί αν σε μια τέτοια πόλη έμπαινε καθολικό λουκέτο;»

Η γρίπη των πτηνών και ο κορωνοϊός είναι πολύ διαφορετικοί, αλλά το σενάριο του «lockdown» έγινε πραγματικότητα με εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτοπεριορισμό για να αποτραπεί η εξάπλωση. Ο εκδότης είναι αισιόδοξος για τις πωλήσεις δεδομένου ότι τα όσα περιγράφει είναι κοντά στη σημερινή πραγματικότητα.

Διάβασε ακόμη: To ντοκιμαντέρ «Πανδημία» του Netflix τα είχε προβλέψει όλα;

sd

Ο συγγραφέας το έβαλε στο συρτάρι και με τον καιρό ξέχασε ότι το έγγραψε. Το θυμήθηκε όταν ένας θαυμαστής τού ζήτησε να γράψει κάτι σχετικό με τον κορωνοϊό. «Το σκέφτηκα για ένα λεπτό πριν συνειδητοποιήσω ότι το έχω κάνει. Όταν το είπα στον εκδότη μου σχεδόν έπεσε από την καρέκλα. Πέρασε όλη τη νύχτα διαβάζοντάς το και το επόμενο πρωί μού είπε ότι είναι θαυμάσιο και πρέπει να δημοσιευτεί τώρα».

Διάβασε ακόμη: Πότε κηρύσσεται πανδημία και ποιές ήταν οι πιο ιστορικές μέχρι σήμερα;

Άλλα βιβλία που είχαν κυκλοφορήσει και με τον ένα ή τον άλλον τρόπο αναφέρονται σε πανδημίες είναι: Η «Πανούκλα» του Albert Camus και το «Δεκαήμερο» του Giovanni Boccaccio (αναζητώντας στο τελευταίο, παράδειγμα «κοινωνικής αποστασιοποίησης»). 

Διάβασε ακόμη: Αντέχεις να δεις το "Contagion" απόψε το βράδυ; 

Πηγή

 

Home