Γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα και ανανά Del Monte
Η Κρίστη Αγαπίου φτιάχνει μια εύκολη και νόστιμη συνταγή, που αξίζει να δοκιμάσεις
Υλικά:
Για τις γαρίδες:
- 260gr κομμάτια ανανά Del Monte κονσέρβα
- 425gr γαρίδες (περίπου 15 βασιλικές γαρίδες) (ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες)
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο
- 1 κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
- 1 κόκκινη πιπεριά (καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια)
- 1 κίτρινη πιπεριά (καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια)
- 1 καρότο (ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύκλους)
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ξεφλουδισμένα και σε λεπτές διαγώνιες φέτες)
Για τη σάλτσα:
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 300ml Χυμός ανανά Del Monte (χυμός από την κονσέρβα)
- 2 σκελίδες σκόρδο (θρυμματισμένες)
- 25g κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο)
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
- 2 κ.σ. μαλακή καστανή ζάχαρη ή μέλι
- 3 κ.σ. κέτσαπ ντομάτας
- Αλάτι και πιπέρι
Συνοδευτικό:
- 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι ή γιασεμιού
- 2 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση:
- Καθαρίζεις και ξεφλουδίζεις τις γαρίδες και τις βάζεις σε ένα πιάτο με λίγο τριμμένο τζίντζερ
- και σκόρδο. Το αφήνεις στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο γουόκ ή τηγάνι ζεσταίνεις το λάδι και τσιγαρίζεις τις γαρίδες και τις τηγανίζεις
- για 3-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα οι γαρίδες. Βγάζεις από το γουόκ και προσθέτεις σε πιατέλα και αφήνεις τις γαρίδες στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο γουόκ ή τηγάνι ζεσταίνεις το λάδι και τσιγαρίζεις το κρεμμύδι, το καρότο και τις
- πιπεριές.
Για τη σάλτσα:
- Προσθέτεις το κορν φλάουρ σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύεις με δύο κουταλιές της σούπας χυμό ανανά (χυμός από την κονσέρβα) μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάλε τον υπόλοιπο χυμό ανανά (από την κονσέρβα) σε ένα ξεχωριστό μπολ και ανακάτεψε το σκόρδο, το τζίντζερ, τη σόγια, το ξύδι, τη ζάχαρη και το κέτσαπ μέχρι να αναμειχθούν καλά. Τοποθέτησε το στο πλάι.
- Σε ένα μεγάλο γουόκ ή τηγάνι ζεσταίνεις το λάδι και τσιγαρίζεις το κρεμμύδι, το καρότο και τις
- πιπεριές
- Πρόσθεσε στο γουόκ/τηγάνι τα κομμάτια του ανανά και τη γλυκόξινη σάλτσα και άφησε το να
- σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά. Τοποθέτησε ξανά τις γαρίδες στο γουόκ ή στο τηγάνι και
- ανακάτεψε για άλλα 1-2 λεπτά.
- Ανακάτεψε τα όλα καλά και μαγειρέψτε για 30–60 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει πηχτή η σάλτσα και
- να επικαλυφθούν οι γαρίδες και τα λαχανικά. Γαρνίρισε με φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες και
- σέρβιρε με λίγο ρύζι μπασμάτι στον ατμό! Απολαύσε!
H διατροφική αξία της συνταγής από την κλινική διατροφολόγο Κρίστη Αγαπίου